Două aeronave militare au decolat spre Turcia, în vederea acordării de sprijin în urma situației generate de cutremure.
„În data de 06.02.2023, două aeronave militare C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, au decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia, în vederea executării misiunii de sprijin extern pe care România o oferă autorităților turce, în urma situației generate de cutremurele care s-au manifestat în ultima perioadă”, informează IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania).
Conform sursei, această misiune presupune deplasarea modulului specializat de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditat INSARAG, format din 59 de salvatori (modulul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, echipa de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DSU).
IGSU reamintește că ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
„S-a decis să dăm alarmă echipei noastre, să fie pregătită. Am oferit sprijinul prin Mecanismul European de Protecție Civilă, prin care s-a primit solicitarea. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a declarat Raed Arafat, șef al DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență).
Conform acestuia, Ministerul Apărării, prin Forţele Aeriene, le-au pus la dispoziţie iniţial două avioane, dar acum vor fi trei avioane care vor pleca spre Turcia și care vor duce întregul set de echipamente (7 tone). Echipele, pe perioada de 14 zile, trebuie să aibă independență totală. De asemenea, aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii, a mai spus Arafat.
Colonelul Bogdan Vlăduțoiu, team leaderul, a declarat că: ”Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a îi salva pe cei care au nevoie. Perioada imediat următoare după cutremur este cea mai grea, în special replicile care pot urma sunt deosebit de periculoase. Vorbim de o infrastructură avariată, care a suferit daune serioase și care poate pune în pericol viața oamenilor. Este în sarcina noastră să ne asigurăm ca ne vom îndeplini misiunea”.
Citește și…
Un al DOILEA cutremur a lovit sud-estul Turciei. Seismul a avut 7,5 pe scara Richter