Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în cadrul Conferinței Internaționale „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, despre nevoia de a include femeile în viața politică.
„Mă bucur să mă alături astăzi evenimentului organizat de doamna președinte a Senatului, care în marja demersurilor mai ample de promovare a egalității de gen organizează astăzi această conferință internațională.
Este o plăcere pentru mine să amintesc aici demersurile recente ale doamnelor din PNL, de inițiere a unor legi care susțin promovarea femeilor în politică, protejarea victimelor violențelor.
Încă de la prima întâlnire cu organizația femeilor liberale am asumat cota de reprezentare în Parlamentul României.
Într-adevăr, domnule președinte al Parlamentului, am constatat cât de benefic este un astfel de demers.
Reuniunea de astăzi, cu participarea președintelui României și a doamnei președinte a Republicii Moldova, este foarte importantă și binevenită.
Ne dorim ca poziționarea femeii în politică să intră într-o altă logică.
Experiența femeilor, empatia sunt garanția că atunci când sunt implicate în actul decizional aduc viziune și motivare, contribuie la succes.
E o realitate valabilă pentru România, avem un procent inechitabil, 17%. Din perspectivă calitativă, numeroase studii arată că femeile au experiențe de viață specifice.
Cantitativ, simpla prezență a femeilor la nivelul legislativului, executivului nu este suficientă.
Teoria masei critice se aplică și aici: e nevoie de un număr suficient de mare de femei, pentru ca votul lor să conteze: 30-40%. E un proces curajos, democratic. O invitație pentru colegii bărbați, care devin astfel aliați în consolidarea acestui proces de emancipare.
Femeile se confruntă cu bariere sociale: timpul ca resursă pentru participare politică, experiența maternității, o penalizare informală pe piața muncii și în politică, segregarea pe orizontală, mai puțin în politică, un domeniu dominat de bărbați.
Nu ține de ideologii, nu vorbim de încurajarea unor discriminări pozitive. A venit vorba să consacrăm puterea pe care o reprezintă competența femeilor.
Reprezentarea femeilor va reîntregi demersul societății noastre. Echitate, dar și decizii mai bune, răspunsuri mai adecvate la provocările din fața noastră.
Introducerea cotelor de gen: pentru a creștere reprezentarea femeilor în diverse direcții de decizie.
Evident există formule variate de cote de gen, care se pot aplica, trebuie corelate cu sistemul electoral.
Am încredere că demersul conferinței de astăzi și ai tuturor parlamentarilor implicați va reuși să coaguleze susținerea necesară a spectrului politic.
Îmi doresc acest lucru pentru societatea noastră, pentru democrația din România.
Sper ca fiecare doamnă care va spori numărul celor din funcții publice să le inspire pe tinerele din România”, a declarat Nicolae Ciucă.