VIDEO | Peste 60% dintre refugiații din Ucraina au plecat din România. Premierul a anunțat câți ucraineni au cerut azil

Publicat: 02 03. 2022, 12:44
Actualizat: 02 03. 2022, 14:31

This browser does not support the video element.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că, de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina și până acum, au intrat în România 118.461 de refugiaţi. 39% dintre ei au rămas pe teritoriul țării noastre, iar dintre aceștia 18.000 sunt copii.

„Până la ora 8.00, în această dimineață (miercuri- n.red.), au intrat pe teritoriul României 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a spus Nicolae Ciucă, după ședința de task-force de la Guvern.

Din cifra totală a cetăţenilor ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori, a menționat premierul.


„De aceea, în această dimineață în cadrul ședinței de task-force, Guvernul a căutat şi a identificat soluţii care se vor concretiza în măsuri pentru a putea să acordăm atenţia cuvenită celor 18.000 de minori. Este foarte important ca activitatea care se desfăşoară la nivelul Guvernului să poată fi coordonată cu activitatea desfăşurată la nivelul autorităţilor locale și, împreună cu MAE, suntem în legătură permanentă cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti, pentru a avea datele legate de trasabilitatea şi prezenţa pe teritoriul României a cetăţenilor ucraineni”, subliniază sursa citată.

Conform șefului Executivului spune că a analizat demersurile ce pot fi făcute „pentru a activa mecanismele de finanţare ale Uniunii Europene, atât pentru fondurile care sunt prevăzute pe migraţie, cât şi fondurile prevăzute pentru protecţie civilă”.

„Demersurile au fost deja iniţiate la nivelul MAI şi al Secretariatului General al Guvernului, prin ANRSPS. Există deja țări ale UE care își oferă sprijinul pentru a gestiona cțt mai bine și coerent activitatea de la graniță și în interior cu tot ce presupune logistica și resursa umană pentru acest flux de refugiați care crește de la o zi la alta”, a conchis Nicolae Ciucă.