Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, la prima ediție a Galei Cercetării Românești, că Guvernul susține acest domeniu fundamental pentru dezvoltarea României, atât financiar, cât și prin îmbunătățirea cadrului legislativ.
Șeful Executivului a detaliat la prima ediție a Galei Cercetării Românești, care a avut loc marți seara, la Ateneul Român, că își dorește ca cest eveniment să devină o tradiție prin care să fie recunoscute meritele celor care construiesc România viitorului.
„Rolul cercetării științifice este fundamental în existența oricărei societăți moderne. De aceea, în 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții de 60 de miliarde de lei, conform planului național aprobat anul trecut de către Executiv. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor”, a transmis șeful Executivului.
Potrivit premierului, componenta de cercetare-dezvoltare și inovare are un loc important și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Din cele 260 de milioane de euro alocați investițiilor în acest sector, 183 de milioane sunt destinate atragerii în România a celor mai buni cercetători, români și străini. Concomitent, lucrăm și la îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniu, astfel încât cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar țara noastră să devină exportator de cunoaștere și tehnologie la nivel global”, a conchis Nicolae Ciucă.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, pentru prima dată, premiile pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare — atât pentru cei tineri (sub 40 de ani), cât și pentru cei cu experiență.
Pentru fiecare categorie în parte, juriul a selectat trei finaliști și un mare câștigător, care a fost anunțat cu prilejul Galei. Potrivit oficialilor, premiul va recunoaște rezultate excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului.