VIDEO. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au rămas în șosete la întâlnirea cu parlamentarii japonezi. Ce prevede protocolul
This browser does not support the video element.
Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat luni, în Japonia, la o întâlnire cu Liga Parlamentară de prietenie Japonia-România. Potrivit protocolului tradițional japonez în ce privește întâlnirile în spațiile de interior, cei doi oficiali români și-au lăsat pantofii în zona de intrare și au participat la discuții în șosete, pe scaune fără picioare.
Președintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezența la Tokyo a premierului român și a anunțat intreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia- România, a precizat Guvernul României într-un comunicat de presă. Liderii PSD și PNL se află zilele acestea împreună într-o vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.
Politicienii români au fost puși să se descalțe la această întâlnire oficială, iar liderii PNL și PSD s-au conformat. În sala rezervată întrunirii, și unde cele două delegații au stat la discuții, scaunele nu aveau picioare.
Japonezii au o estetică extrem de rafinată în ceea ce privește pantofii și curățenia. Astfel, la intrarea în temple, altare, hanuri tradiționale și multe restaurante sunt semne care indică faptul că pantofii trebuie scoși înainte de a intra.
„În general, există o treaptă mai sus în zona de intrare genkan unde ar trebui făcut acest lucru. Conceptul este simplu. Nivelul considerat murdar este „afară”. Treapta de sus este curată, de acolo începe spațiul de „interior”. Nu se merge fără pantofi în exteriorul murdar. Iar interiorul înălțat nu ar trebui să fie atins niciodată de un pantof, nici măcar pentru a vă sprijini cizma în timp ce vă legați șireturile”, notează morethantokyo.ro.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susținut că încheierea Parteneriatului Strategic între România și Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar și o moștenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât și Japonia împărtășesc aceleași valori și interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli.
„Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
Discuțiile s-au axat și asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic in România. Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiții, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale și oportunitățile oferite de țara noastră in domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producției de hidrogen verde, infrastructurii de transport.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.