Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Nicușor Dan, despre consolidarea clădirilor din București: Noi trebuie să avem o situație reală a ceea ce este de consolidat / Putem să ne gândim la un interval de 10 ani

VIDEO | Nicușor Dan, despre consolidarea clădirilor din București: Noi trebuie să avem o situație reală a ceea ce este de consolidat / Putem să ne gândim la un interval de 10 ani

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, că trebuie să ajungem să avem o situație reală a ceea ce este de consolidat în București și, în condițiile în care finanțarea există, putem să ne gândim la un interval de 10 ani, ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat, respectiv la sute de clădiri consolidate, anual.

Nicușor Dan a mai spus că prin noua lege a consolidării s-au realizat progrese și aceasta a răspuns în momentul în care a apărut, acum un an și jumătate, la niște probleme pentru care nu s-au accesat banii pentru acest tip de lucrări.

„Prin noua lege a consolidării s-au făcut progrese şi ea a răspuns, în momentul în care a apărut, acum un an şi jumătate, la nişte probleme pentru care nu s-au accesat banii. De exemplu, finanţarea era anuală şi nu multi anuală, şi atunci nicio autoritate locală, oricât de bine intenţionată era, nu putea să facă într-un an şi proiectul şi execuţia şi să şi deconteze banii”, a spus primarul.

Nicușor Dan a spus că nu s-au atras bani pentru consolidări deoarece se finanțau apartamente dar nu și spațiile cu alte destinații.

„Dacă într-un bloc aveai 50 de apartamente şi la parter aveai două sau trei spaţii comerciale, proprietarii, care să acceseze banii trebuiau să se înţeleagă ei între ei cu acel împrumut pe 25 de ani pe care îl dădea statul şi trebuia să îi convingă şi pe cei cu spaţii comerciale de pa parter ca ei să investească din banii lor, integral, acest proces de consolidare şi de multe ori nu reuşeau”, a afirmat primarul.

Edilul a explicat că, prin legea nouă s-au adus îmbunătățiri. „A dispărut împrumutul pe 25 de ani, statul finanţează integral toate cheltuielile şi a rămas problema cu necesitatea acordului tuturor proprietarilor, unde înţeleg de la domnul ministru al Dezvoltării că a fost impusă de ministerul Justiţiei, în procesul de elaborare”, a spus Nicuşor Dan.

„Noi trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat. Dacă există banii şi faptul că statul are această voinţă de a finanţa tot ceea ce înseamnă consolidare, probabil că, cum se întâmplă în administraţie, lucrurile decurg relativ lent, până lumea începe să aibă încredere, (..) probabil o să ajungem şi noi, în condiţiile în care finanţarea există, de ordinul sutelor de clădiri consolidate pe an, şi atunci putem să ne gândim la un interval de 10 ani. Ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat”, a spus acesta.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și