VIDEO | Nu doar Africa se RUPE în două, ci și o țară. Crăpături de sute de metri lungime, apărute în pământ
Crăpături uriașe au apărut pe străzile unui oraș din Islanda, după sute de cutremure. Mii de oameni au fost evacuați. Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt în cele din urmă marți, 19 decembrie, după mai multe săptămâni de activitate seismică intensă, aruncând lavă și fum pe o suprafață extinsă, a anunțat Biroul de Meteorologie al țării.
„Avertisment: Erupția a început la nord de Grindavik, lângă Hagafell”, a precizat Biroul de Meteorologie pe site-ul său, precizând că erupția a început la doar câțiva kilometri de oraș și că fisurile din sol se întind spre localitatea situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala Islandei, Reykjavik.
Câteva mii de oameni au fost deja evacuați din noiembrie, potrivit BBC. Totuși, localnicii au primit permisiunea să revină temporar la casele lor pentru a-și lua lucrurile importante.
Citește și: Cel mai mare aisberg din lume s-a pus în mișcare. Uscatul pe care îl amenință „mastodontul” de gheață
În cazul unei erupții, cenușa vulcanică expulzată în atmosferă poate fi un pericol pentru transportul aerian. În 2010, după erupția unui alt vulcan din Islanda, zeci de mii de zboruri au fost anulate.
State precum Uganda și Zambia vor avea ieșire la mare
Plăcile tectonice lucrează intens și în alte zone ale lumii. Un continent ar putea fi împărțit în două de formarea unui nou ocean în viitorul îndepărtat, potrivit cercetătorilor.
Formarea Riftului African Estic a început deja și a fost observată prima dată în 2005. Acesta a apărut în deșertul etiopian. Asta înseamna că peste foarte mulți ani state precum Uganda și Zambia vor avea ieșire la mare. Situația la va aduce multe beneficii economice, dacă la momentul respectiv o civilizație avansată va mai exista.
Cercetătorii au publicat un studiu despre acest subiect în jurnalul Geophysical Research Letters. Riftul a apărut după ce trei plăci tectonice au început să se îndepărteze una de alta. Placa arabică se îndepărtează de continentul african cu 2,54 centimetri pe an. Crăpătura formată în scoarța terestră din Etiopia are deja o lungime de 56 de km, transmite Jerusalem Post.
Sursa foto: Profimedia