VIDEO | O instanță din Cluj anulează starea de alertă decisă în decembrie, chiar în ziua în care se propune o nouă prelungire. Explicațiile lui Raed Arafat

VIDEO | O instanță din Cluj anulează starea de alertă decisă în decembrie, chiar în ziua în care se propune o nouă prelungire. Explicațiile lui Raed Arafat
Curtea de Apel Cluj / Sursa: Portalul instanțelor
Publicat: 05/01/2022, 18:18
Actualizat: 05/01/2022, 19:27

Trei avocați au obținut la Curtea de Apel Cluj anularea ultimei hotărâri a Guvernului prin care s-a prelungit starea de alertă în România, din decembrie până pe 7 ianuarie 2022. Decizia instanței de la Cluj nu este definitivă și vine după mai multe hotărâri similare, date de alte instanțe, motiv pentru care șeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat, miercuri, de ce Executivul adoptă lună de lună această măsură.

Curtea de Apel Cluj a decis anularea Hotărârii Guvernului din 8 decembrie privind prelungirea stării de alertă, decizie luat miercuri, când Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 1 din 2022 privind prelungirea stării de alertă, începând din 8 ianuarie, și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pentru a intra în vigoare, propunerile CNSU trebuie aprobate de Executiv.

Ce au solicitat avocații

Sesizarea celor trei avocați – Ovidiu Gabriel Marin, Kapcza Mikolt Krisztina și Silviu Itu – împotriva Guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne a fost înregistrată în 10 decembrie 2021, amânată la două termene și judecată miercuri. Ei au solicitat judecătorilor anularea HG 1242/8.12.2021 şi suspendarea aplicării prevederilor din actul normativ până la decizia definitivă privind anularea.

„Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii MGO, KMK şi IS în contradictoriu cu GR şi MAI. Anulează HG 1242/08.12.2021 privind prelungirea stării de alertă. Admite în parte excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare în sensul că respinge această excepţie în ceea ce priveşte pe reclamanţi şi admite în rest. Respinge cererea de suspendare a HG 1242/08.12.2021. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare pentru capătul de cerere privind anularea şi cu drept de recurs de 5 zile de la comunicare în ce priveşte capătul de cerere privind suspendarea. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei Curţii”, potrivit deciziei Curții de Apel Cluj.

Arafat: „Considerăm măsurile corecte din punct de vedere al sănătăţii publice”

Nu este prima dată când o astfel de hotărâre a Executivului este anulată de instanțe. Anul trecut, mai multe instanțe au luat decizii similare, una dintre acestea, dată de Curtea de Apel Bacău în 20 decembrie 2021, fiind comentată miercuri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Întrebat cum comentează decizia Curții de Apel Bacău, care a declarat nelegale 22 de hotărâri referitoare la starea de alertă, șeful DSU a spus că autoritățile vor contesta aceste hotărâri ale instanțelor, pentru că are convingerea că măsurile adoptate sunt cele corecte în contextul pandemic.

„Mergem mai departe pentru că noi considerăm măsurile corecte din punct de vedere al sănătăţii publice și al protecției populației din punct de vedere al sănătății publice”, a spus Raed Arafat.

Întrebat de ce se dau lună de lună astfel de hotărâri, dacă ele sunt anulate de judecători, Raed Arafat a a răspuns: „Pentru că dumneavoastră urmăriţi în primul rând deciziile care nu sunt definitive şi nu mai urmăriţi deciziile definitive. Multe din deciziile care au fost nedefinitive, la Înalta Curte s-au reversat. Unele dintre ele s-au trimis din nou către instanţă – cel puţin de una ştiu – pentru că completul nu era corect, era cu un singur judecător şi trebuia să fie cu mai mulţi judecători. Faptul că se anulează o hotărâre cu o valabilitate de o lună, după care se vine cu măsuriile de sănătate…”.

„Pot să vă spun aici, fără să comenez justiția sau ce decide justiția, noi mergem pe măsurile de sănătate publică. Măsurile de sănătate publică sunt măsuri care – eu spun – în România au fost măsuri de bun simţ, nu au fost exagerate. Nu am luat măsuri de lockdown care a durat luni de zile. Bineînţeles, aici sunt diferite păreri. Şi în lumea justiţiei sunt diferite păreri. Şi sunt diferite instanţe la care ajungem. Dacă instanţa din Bacău a luat această decizie, noi trebuie să aşteptăm să vedem ce va hotărî Înalta Curte. Vă asigur că vom merge acolo pe această hotărâre. Unele le reprezintă DSU, altele le reprezintă Guvernul”, a explicat Raed Arafat.

„Pot să vă spun că ieri am făcut o analiză pe procesele la care a participat DSU şi o mare parte din ele au fost câştigate de DSU. Aceeași speță, în unele instanțe au trecut într-un fel, în altele, în alt fel, și pentru asta trebuia să ajungem cu o parte din ele la Înalta Curte și să contestăm, cum se face și cu cea de la Bacău. Nu e hotărâre definitivă. Mergem mai departe. Dacă se va decide definitiv că ceva nu e ok – când s-a decis, atunci a fost modificat sau adaptat”, a conchis Raed Arafat.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×