Prima pagină » Actualitate » VIDEO | O zi din viața unui acrobat din cea mai veche familie de artiști de circ. Leo „Jaws” și „Iron Lady” Vita, pe urmele celebrilor acrobați din trupa lui Buffalo Bill

VIDEO | O zi din viața unui acrobat din cea mai veche familie de artiști de circ. Leo „Jaws” și „Iron Lady” Vita, pe urmele celebrilor acrobați din trupa lui Buffalo Bill

Străbunici, bunici, părinți, copii și nepoți. Nouă generații sub cupola circului, cu numere spectaculoase care au impresionat o lume întreagă, de pe toate continentele. Sunt supereroii din arenă, care au furat meserie de mici și adună într-o viață povești care pot ajunge scenarii de film. Sunt artiștii cu ”rumeguş în manşetă“, care nu-şi mai pot imagina viaţa fără aplauzele publicului, turnee şi repetiţii.

Pe Leo „Jaws” și „Iron Lady” Vita – Duo Costache – i-am întâlnit într-o zi de iarnă, în arena Circului Metropolitan din București, unde se antrenează zilnic. Ne-au întâmpinat veseli și dornici să ne dezvăluie o parte din secretele lor, despre mirajul meseriei care îi atrage în arenă, sub privirile a milioane de oameni din toată lumea, cărora le oferă 10 minute de spectacol absolut, unic.

Povestea familiei lui Leo, care a adus sub cupola circului de la stră-străbunici la nepoți, poate fi oricând scenariu de film. Este descendentul celei mai vechi familii de acrobați din România, ”dinastia Costache”, ajunși la a noua generație de artiști de circ.

Dinastia artiștilor  de circ

Bunica lui Leo este fosta acrobată Amanda Lupașcu Krateyl, iar bunicul este vestitul trapezist Petre Lupașcu. Ambele lor fete, Nadia și Carmen, și soții lor au fost artiști de circ. Împreună au făcut acrobații, jonglerii, numere de mers pe sârmă, pe bicicletă cu o roată sau cu rolele. Leo este fiul Nadiei și al maestrului Virgiliu Costache, care a călcat pe urmele părinților, ca acrobat, dar este și absolvent de regie de film. S-a născut în America de Sud, la finalul unui turneu în care părinţii, care făceau acrobații cu prăjina, plecaseră cu o trupă de perş.

Leo este descendentul familiei de artiști de circ care a făcut parte din trupa celebrului vânător de bizoni ”Buffalo Bill”, care la începutul secolului XX a ajuns cu circul lui la Brașov. În urmă cu mai bine de un secol, Ecaterinei Pilch Konyot, străbunica bunicii lui Leo avea un număr special în trupa lui ”Buffalo Bill”: trăgea cu pușca Winchester de la 25 de metri într-un băț de chibrit, călărea și arunca lasoul ca un cowboy.

La fel ca și părinții și bunicii lui, Leo și-a cunoscut soția în arenă, acum aproape 20 de ani. De atunci, sunt împreună și au continuat cu mândrie tradiția familiei.

În lumea artistică, sunt Leo „Jaws” Costache și „Iron Lady” Vita sau Duo Costache, iar celebritatea lor a depășit granițele României și performanțele lor sunt deja de patru ori menționate ca Guinness World Record. În viața privată, sunt Leonardo Costache și Vita Morondel, artiști ai Circului Metropolitan din București, căsătoriți din 2006 și cu o minunăție de fetiță de șapte ani, Anastasia.

Soția lui Leonardo este originară din Ucraina și l-a cunoscut pe partenerul său de viață și de scenă dintr-o întâmplare. “Viki”, așa cum este alintată, povestește cu emoție despre cum s-au cunoscut, dar și despre cum dragostea s-a transformat în suport reciproc în viața de cuplu și în susținere pe scenă și în afara ei.

“În 2003, eu am venit aici cu părinții și am lucrat aici în spectacol, în București. Leo a lucrat în Suedia și a venit să dea bacalaureatul, și într-o zi ne-am întâlnit, am schimbat telefoane, aceeași poveste ca la toată lumea. După aceea, am fost să lucrez în Suedia cu el, ne-am cunoscut mai mult unul pe altul și am decis să fim împreună”, povestește cu emoție Viki.

Rodul iubirii lor este Anastasia, care se pregătește și ea să calce pe urmele celebrilor săi părinți. Fetița cu cu ochi verzi și părul blond merge zilnic la antrenamentele părinților, ca să pregătească pentru arena circului un număr cu cercuri. Le învârte de dimineața până seara, pe mâini și pe picioare, pentru că este o perfecționistă și vrea să calce pe urmele celebrilor săi părinți.

“Ne-am căsătorit în 2006 și în 2014 a venit minunăția asta, fiica noastră, care o să ne calce pe urme și o să facă și altceva, dar deocamdată e școala, apoi repetiții și după aceea vedem”, spune mama Anastasiei.

Patru recorduri în Guinness

Leonardo și Viki dețin împreună patru recorduri Guinness, cu acrobații care implică “ținutul în dinți”, cu numere de prăjină și de trapez aerian. „Jaws” și „Iron Lady” au dus performanțele la cel mai înalt nivel pentru că s-au încurajat și depășit reciproc.

“Deținem împreună patru recorduri Guinness, toate orientate pe partea asta cu dantura, ultimul record Guinness fiind pentru cea mai mare greutate ridicată de la sol, în timp ce stau agățat în dinți, un total de 191 kilograme, menținute 14 secunde”, spune Leo ”Jaws”.

Numerele spectaculoase și riscante pe care Leo și Viki le pregătesc pentru spectatori nu durează mai mult de 10 minute. Dar în spatele celor 10 minute stau multe ore de antrenamente în arenă și în sala de forță. Iar Leo știe că pentru reușita numărului și siguranța lor, importante sunt detaliile.

După ce a pregătit cu atenție prăjina, Leo o fixează în gură, își îndoaie genunchii și Vika se urcă de pe piciorul lui stâng pe umeri, apoi pe bara din metal, înaltă de șapte metri, de unde execută acrobații. Urmează un număr în care Leo are prăjina pe frunte și urcă, cu Vika ajunsă în vârf, pe două scări pe care le ţine în echilibru. Fac apoi împreunp un număr la trapez, pe care îl execută la câțiva metri de sol.

”Jaws” își pregătește cu mare atenție prăjina pe care o ține în dinți și pe care se urcă ”Iron Lady”. Leo știe că orice mic detaliu, orice șurub și orice piuliță sunt importante pentru siguranța lor. Când vorbește despre pericolele de a fi trapezist, își amintește cu durere de Alex Erlich, care a murit fix în urmă cu un an, în timp ce se antrena pentru numărul ”Roata Morții”. Alex a căzut de la 9 metri, după ce s-a desprins o carabină de la sistemul de siguranță, în timpul antrenamentului.

Acrobatul cu maximarul de oțel are grijă de dentiere ca de niște obiecte de mare preț, ele sunt o parte din reușita acrobațiilor Duo Costache.

“Capetele de la prăjină sunt foarte intime, sunt precum chiloții, de fiecare dată după ce lucrăm, le demontăm și le luăm cu noi, pentru că dacă ele dispar sau se strică, nu mai ai cum să îți execuți numărul. Unele capete sunt chiar dentiere, le spunem noi, acele bucăți din piele groasă, de care mușcăm pentru a sta atârnați în dinți…”, dezvăluie Leo o bucățică din secretele meseriei.

Meseria de artist de circ nu este nici lipsită de pericole și nici fără griji financiare, dar cine a urcat o dată în arenă și simte empatia publicului, nu mai vrea să plece de acolo. Este și cazul lui Leo, un urmaș demn al celei mai vechi familii de artiști de circ din România.

Talentul nu este suficient în meseria de artist de circ. Trebuie să îți organizezi ziua, să renunți la distracții, să nu pierzi nopțile și să îți placă ceea ce faci. Este un stil de viață și, dacă rămâi acolo cu anii, înseamnă că ”ți-a intrat rumegușul în manșetă”, cum spun artiștii de circ.

Distracția publicului cu un număr de acrobație de 10 minute ascunde multe ore de pregătire fizică. Leo și Vika fac zilnic antrenamente de forță, pregătire scenică, coregrafie, totul completat, în final, cu costume, machiaj și compoziția muzicală de la momentul spectacolului.

Arta circului poate provoca răni iremediabile sau își poate afecta sănătatea pe termen lung, lucru confirmat și de Leo, pe care, dacă îl privești, crezi că nu ar putea să îl doboare nimic.

“Chiar dacă vedeți că este cablul de siguranță, implică foarte multe riscuri, în sensul că cervicala pe care stă toată presiunea poate să cedeze oricând. Chiar în vara trecută am avut un accident din care încă mă recuperez”, povestește Leo „Jaws”.

Cele zece minute de spectacol prezentate în fața publicului de “Duo Costache” compensează toate renunțările la distracții și orele epuizante de antrenament.

”În pandemie am învățat ce înseamnă o muncă nine to five”

Unitatea lui Leo „Jaws” și „Iron Lady” Vita nu a fost periclitată nici măcar în perioada în care, din cauza pandemiei, când orice tip de spectacol era interzis. Artiștii de circ s-au îndreptat către alte job-uri, iar Leo spune că a început să vadă și altă realitate, cea a angajatului cu program de 8 ore.

“Acum, în pandemie, am învățat și ce înseamnă o muncă nine to five”, cum fac 95% dintre oameni și am observat că timpul pentru familie este mai scurt și este într-adevăr mai greu față de atunci când faci numai circ și ești împreună încontinuu. Chiar dacă uneori te cerți că nu a ieșit o figură, este ceva constructiv, fiindcă lucrezi pentru același țel. În schimb, când unul are un loc de muncă, celălalt are alt loc de muncă, e mai diferit și încep să înțeleg părțile grele prin care trec oamenii de rând, care au slujbe de opt ore și se întâlnesc de-abia seara”, spune Leonard Costache.

Când vorbești cu Leo, simți în vocea lui puterea, stăpânirea de sine, voința și curajul. Nu te-ai gândi nicio clipă că omul care ține în maxilar și pe frunte greutăți de sute de kilograme ar putea fi speriat de ceva. Leo are însă o frică în afara arenei.

”Lucram deja la numărul aerian când mi-am dat seama că eu am frică de înălțime, de fiecare dată când trebuie să fac ceva ce nu am exersat, mie mi-e frică. Bineînțeles, riscul există întotdeauna, încercăm să îl minimalizăm cât se poate de mult, dar el întotdeauna va exista și asta înseamnă și adrenalina, și acel factor special care aduce publicul să vadă ceva neobișnuit”, mărturisește Leo.

Moartea unuia dintre acrobații de la Circul Metropolitan a produs multă durere, însă acest episod cutremurător nu i-a făcut pe artiști să dea înapoi, ci doar să conștientizeze poate mai bine riscurile la care se supun zilnic.

”Anul trecut, pe lângă pandemie, a existat și un accident mortal aici la Circul Metropolitan, accident pe care nu-l vom uita niciodată. Mai ales ca și acrobat, nu ai cum să îl uiți. De fiecare dată când te urci acolo sus, fără cablu de siguranță, îți trece prin cap acel moment. Dar curajul, de fapt, asta înseamnă, să știi riscurile, să știi consecințele unui accident și totuși să îți învingi frica”, povestește Leo.

De aproape 200 de ani, arta circului se transmite din generație în generație. Artiștii învață meseria de mici, de la cei mai în vârstă, pentru că arta circului nu se predă în nicio instituție de învățământ din România.

Meseria de artist de circ este grea, dar creează dependență. Artiștii de circ renunță la multe pentru câteva minute în arenă, dar nu au regrete și ajung în toată lumea cu spectacolele lor, pentru care își dedică întreaga viață, din pasiune. În arenă, arată că pot fi supereroii din cărți și filme. Îi puteți vedea în fiecare weekend la Circul Metropolitan din București.

Autor