VIDEO | Obezitatea, tot mai costisitoare (REPORTAJ)

Publicat: 11/10/2022, 19:00

Oamenii nu conștientizează cât îi costă stilul de viață nesănătos. Tot mai multe persoane devin supraponderale. Conform unui raport realizat de un Centru de cercetare și sănătate în nutriție din Mexic, la nivel global, doi din trei adulți sunt supraponderali sau obezi.

Din această cauză, în anul 2060, creșterea ratei obezității va costa economia mondială 3,3% din Produsul Intern Brut global.

„Din cauza lipsei timpului și a mâncării neadecvate. Mâncăm haotic, venim de la serviciu mâncăm pe repede înainte ceva, adevărat, foarte mulți tineri sunt obezi, foarte mulți. Și doamne și colege de-ale mele, și eu la vârsta mea, totuși am kg în plus și-mi dăunează mult la picioare. Și e din cauza mâncării, nu mai mâncăm nimic sănătos, brânza nu mai este cum era odată, iaurtul…”, spune o femeie.

„E posibil și din cauza anumitor condimente care se bagă în mâncare și de aici pornește totul să se îngrașe, să își facă, eu știu, tot mai multe plăceri ale gustului, dar gustul vine din E-uri (…) Deci băiatul are 115 kg și se chinuie de vreo 3 ani să dea, toată lumea îi dă meniuri și îi spune slăbești așa, faci așa mănâncă așa, mănâncă așa, dar până la urmă tot la carne ajunge că și peștele, la rândul lui, are și el anumite E-uri”, adaugă un alt bărbat.

Cei care s-au confruntat cu astfel de probleme au simțit pe pielea lor costurile ridicate.

„Costă foarte mult, așa este și de la sănătate, după care trebuie să bagi medicamente pentru ca să îți revii și intri pe regim alimentar, regimul alimentar costă mai mult față de normal, gimnastică și are foarte multe chestii vis-a-vis de această obezitate”, spune un bărbat trecut prin problema obezității.

Emiratele Arabe Unite ar urma să fie cele mai afectate. Aici, obezitatea va costa 11% din PIB. România este undeva la mijloc în condiţiile în care, conform estimărilor autorilor raportului, obezitatea va costa 4,47% din PIB până în 2060.
Obezitatea este un fenomen care a luat amploare în toată lumea. Conform OMS, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Specialiștii spun că obezitatea este o afecțiune multifactorială, complexă, care presupune aumularea în exces de grăsime corporală, dar care conduce la o serie de complicații și afectează tot corpul.

„Există factori predispozanți și factori determinanți. În principiu este vorba despre un dezechilibru în care se acumulează o cantitate mai mare de grăsime printr-un aport crescut de energie. Nu oricine mănâncă mai mult ajunge să dezvolte obezitate, de aceea există mai mulți factori care predispun la această situație și în principal vorbim despre factori genetici. Practic, moșteniți de la părinți care contribuie într-un mod foarte drastic la acumularea aceasta de kilograme de grăsime. Există și factori de mediu care contribuie și nu în ultimul rând probleme de sănătate cum ar fi dezechilibre endocrine în special la nivelul tiroidei”, spune Șerban Damian, nutriționist.

Este necesar să știm să tratăm corect această afecțiune. Și asta pentru că de cele mai multe ori, o simplă dietă nu ajută.

„În primă fază vorbim de modificarea stilului de viață, factori modificabili cum ar fi alimentația. Este principalul factor pe care putem să-l modificăm și care poate să conducă la scăderea în greutate. Vorbim, însă și despre nivelul de activitate fizică care de asemenea este un factor modificabil. Vorbim de factori comportamentali, de factori psihici. Este o problemă care presupune o soluție complexă. Nu doar un anume regim, o dietă sau ceva, ci o abordare complexă care poate să-i dea șansa pacientului să rezolve problema obezității”, adaugă nutriționistul.

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe anul 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. Potrivit aceluiași raportul, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar