Cel puțin 78 de persoane din județul Olt, declarate ca nevăzătoare, deţin permise de conducere, conform scriptelor oficiale. Totul a plecat de la o simplă verificare a oltenilor care beneficiază de ajutoare de handicap, cerută de prefectul Mario de Mezzo. În urma „analizei” a rezultat că aproape 80 dintre cetățenii care solicitau ajutor de handicap aveau voie și să conducă legal.
Prefectul judeţului Olt a solicitat DGASPC Olt date statistice privind numărul persoanelor nevăzătoare din judeţ, care primesc indemnizații de handicap. Apoi, din datele analizate de Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule a reieșit că 78 de persoane din județul Olt, cu handicap vizual de grad 1 sau 2 – grave și accentuate, deţin permise de conducere.
În unele cazuri este vorba doar de fraudă, persoane cu handicap închipuit, dar în altele este chiar real. Există șoferi care fie au mituit oftamologii, fie i-au păcălit, în momentul de față nimic nu este clar.
„Sigur, în cazul unora este doar lipsa de preocupare pentru acest subiect. Dar am primit sesizări și informații clare că sunt și persoane cu astfel de indemnizații de handicap care conduc.
Problema pleacă de la o procedură disfuncțională. Medicii de familie sau specialiștii (oftalmologi) sunt cei care trebuie să anunțe poliția rutieră, nu comisia care acordă gradul de handicap”, susține de Mezzo.
Din datele coroborate de la DGASPC, cu situația indemnizațiilor de handicap pentru nevăzători, reprezentanții serviciului permise au verificat CNP-urile în baza de date cu permise și au extras această evidență, specifică prefectul.
„Vom înainta aceste date către IPJ, cu două solicitări: să verifice individual această situație, fiecare caz în parte, și să ia măsurile legale care se impun. Sunt două feluri de măsuri: pentru cazurile în care persoanele sunt nevăzătoare și nu a fost solicitată anularea permisului de conducere – să procedeze la anularea acestora, dar pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, adică nu au probleme de vedere atât de grave, dar primesc indemnizație, lucrurile se complică”, susține reprezentantul Guvernului.
Prefectul Mezzo a promis ca acest demers să fie impus în fiecare trimestru.
“Să solicităm de la DGASPC situația actualizată a persoanelor care primesc indemnizații de handicap grav sau accentuat pentru probleme de vedere și să le înaintăm către IPJ pentru verificări și măsuri”, a precizat prefectul Mario de Mezzo.
CITEȘTE ȘI:
Puțini șoferi știu! Amendă de 1.160 lei pentru acest lucru banal făcut în trafic