VIDEO | Ofițerii DGA și IGPR fac percheziții de amploare într-un dosar penal al Parchetului European. Care sunt suspiciunile oamenilor legii
Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară percheziții domiciliare la domiciliul și la sediul mai multor persoane fizice și juridice, precum și la mai multe instituții publice de pe raza județului Timiș, într-un dosar penal al Parchetului European, au anunțat, marți dimineață, reprezentanții DGA.
Cercetările vizează săvârșirea infracțiunilor de fraude cu fonduri U.E., obținere ilegală de fonduri, luare și dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și constituirea unui grup infracțional organizat, arată sursa citată.
Procurorul-șef european este Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA.
Peste 5 milioane de euro ar fi fost spălate de grupul infracțional vizat
Astăzi, Parchetul European (EPPO) a intervenit împotriva unui grup infracțional organizat activ în România și Austria. Încă de dimineață, sunt în desfășurare 160 de percheziții domiciliare, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice, în cadrul unei anchete în derulare de 6 luni privind presupusa fraudă cu privire la fonduri europene și românești de peste 5 milioane de euro, spălate printr-un mecanism financiar complex. Aproximativ 30 de persoane vor fi aduse la audieri, a transmis Parchetul European, printr-un comunicat de presă.
În cadrul acestei anchete, începută în urmă cu 6 luni, am descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat peste 150 de firme fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos finanțare europeană și națională.
Aceste companii au depus cereri ca să obținută bani publici pentru achiziționarea de echipamente sau bunuri pentru operațiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziționarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziționate în cadrul proiectelor nu au fost propriu-zis cumpărate, aceleași echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte.
Sumele obținute de la bugetul Uniunii Europene și din bugetul național de către firmele respective erau de regulă retrase în numerar de la bancomate de către diverse persoane din anturajul membrilor grupului organizat, după care banii le erau dați acestora. Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde proveniența ilicită, arată cursa citată.
Ancheta a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor din Structura de Sprijin EPPO din România, polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI (Structura Centrală și Centrele Operaționale Cluj și Timișoara).
Perchezițiile domiciliare în curs mobilizează sute de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR, Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., Specialului Timișoara. Brigada de Operațiuni, precum și ofițeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Romane, Inspectoratul de Jandarmi Timiș și Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timișoara), arată sursa citată.
Explicațiile ADR Vest
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara a confirmat ulterior, printr-o informare de presă, vizita reprezentanților Parchetului European. Potrivit oficialilor ASR Vest, scopul acestei vizite a fost identificarea și obținerea de documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.
„Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”, au transmis reprezentanții ADR Vest.
Conform legii, ADR Vest face parte din ansamblul organismelor şi instrumentelor financiare, regionale şi naţionale drept sistemul naţional al dezvoltării regionale și asigură realizarea programelor de dezvoltare regională și a planurilor de gestionare a fondurilor în conformitate cu hotărârile Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) – organismul regional deliberativ care funcţionează pe principii parteneriale la nivelul fiecărei regiuni și coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională.