VIDEO| Organizarea de șantier, element-cheie pentru Trace în finalizarea lotului 2 al autostrăzii Ploiești-Buzău
This browser does not support the video element.
Trei fabrici reprezintă cele mai importante structuri de care are nevoie un constructor pentru a-și îndeplini sarcinile contractuale în timpul convenit. Una de asfalt, una de ciment și una de beton. Plus cantități uriașe de balast, rocă și agregate. Iar la doi pași de traseul autostrăzii Ploieși-Buzău, pe lotul 2, Mizil – Pietroasele, acolo unde lucrează compania bulgară Trace, toate acestea există.
Ghid în vizita pe organizarea de șantier ne-a fost chiar managerul de proiect Trace în România, Georgi Ivanov.
“Am construit instalația de producere a asfaltului, aici este instalația de ciment și stația de beton. Puțin mai încolo sunt agregatele de asfalt, folosite în producția de asfalt”, ne-a prezentat principalele structuri din interior, care ascundeau munți pe care un ochi necunoscutător îi numește simplu “pietriș”. De fapt, roci, balast și agregate de diferite dimensiuni, folosite în procesul de construcție al autostrăzii.
Așa că ori de câte ori circulăm pe autostrada, dincolo de limba de asfalt, sunt multe ale straturi de drenaj și de stabilizare a terenului, nicidecum doar asfalt turnat pe pământ.
Instalația de producere a asfaltului nu funcționeză încă non stop. “Încă”, a ținut să menționeze inginerul bulgar. Acum, produce 2.000 de tone de asfalt pe zi. Aproape de fabrica de asfalt, este cea de producere a cimentului. Și aici producția zilnică este aproape 2.000 de tone pe zi. Mai exact 180 de tone pe oră.
Nici la stația de betoane nu se stă. În fiecare zi se produc între 400 și 500 tone de beton. Iar betonierele îl cară acolo unde este nevoie, în acest moment la fundațiile și la pivoții podurilor, podețelor și la pasaje. Până acum 6.400 metri cubi de beton au ajuns la structurile mari, alți 1.200 metri cubi la podețe.
De ce ține atât de mult șeful de proiect Trace la aceste fabrici?
„Aceste structuri sunt cele mai importante pentru noi pentru a ne ajuta să finalizăm autostrada. Nu mai avem nevoie să construim nimic în plus”, a completat Ivanov.
În orice proiect Trace, constructorul își aduce un utilaj special, “cold in place recycling”.
“De ce este atât de importantă? Acest utilaj stabilizează terenul foarte bine”, a menționat Georgi Ivanov.
Compania bulgară Trace are 25 de ani de experiență în construcția infrastructurii de transport, în Balcani, international. Este listată la Bursa de Valori din Sofia, din 2007. Trace a fost desemnată câștigătoare pe lotul 2 al autostrăzii Ploiești-Buzău, parte din Autostrada Moldovei, alături de românii de la Coni. Pe 7 iunie 2022 a fost semnat contractul, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 11 august.