VIDEO | Părintele profesor Constantin Necula, despre vizita lui Ceaușescu la Tismana: „Mi-a șters cu buretele toate răutățile, tot frigul mâncat, toată foamea”
This browser does not support the video element.
Părintele profesor Constantin Necula vorbește, în cadrul ediției speciale de Paște a podcast-ului ALTCEVA cu Adrian Artene, despre vizita lui Nicolae Ceaușescu la Tismana, care a devenit o veritabilă anecdotă, dezvăluind o latură mai puțin cunoscută a dictatorului.
„Eu am în minte mea povestea pe care Maica Ierusalima de la Tismana mi-o povestea despre venirea lui Ceaușescu la Tismana. A fost copleșitoare. Eu pe Ceaușescu așa îl văd. Fără voie.
Mi-a șters parcă cu buretele toate răutățile, tot frigul mâncat, toată foamea, pentru că maica îmi povestea când, în urma unui accident pe la Baia de Aramă pe acolo, Ceaușescu a cerut să fie dus sus pe munte.
„Păi, știți că e muzeu…”
„Ce muzeu, mă, că aici veneam cu mama la mănăstire de când eram copil mic”.
Și povestește el și mai există mărturii când mama lui venea la biserică în București, a salvat o biserică la blocarea cu un bloc.
Există cartea aceasta, a lui Constantin Boștină, mi se pare, cel care a fost secretarul particular al lui Ceaușescu, cu documente…”, a declarat părintele Necula.
Covoarele de la Tismana, cumpărate de Ceaușescu
„Pe mine m-a impresionat ce povesteau maicile, cu cât bun simț intra… Și când Elena Ceaușescu a dat să intre în altar, i-a zis „Ce faci, du-te acolo…”
El nu s-a închinat,a ținut mâinile (încrucișate), maicile trăiau… Maicile povesteau cum s-a închinat ea (Elena Ceaușescu).
La un moment dat, le-a întrebat, după ce au vizitat, Firmilian Mitropolitul a avut o intuiție fantastică, de fapt ea aparține lui Iustinian, a fost genial, când a făct fabricile de covoare… și a întrebat: „Voi de ce nu aveți, că e frig la voi pe jos?”
„Costă prea mult…”
„Nu-i nimic, vă dau eu bani să vă cumpărați”
Până târziu, în Tismana, covoarele de jos au fost plătite de Ceaușescu”, a mai povestit părintele Constantin Necula.
„Maică, mai aveți brânză și roșii?”
„Și la un moment dat îl așteptau cu vânat, asta e caz povestit de zece oameni, de la toți știu același lucru și s-a dus către maica Ierusalima, era tânără: „Maică, mai aveți brânza aia bună și niște roșii?”
Maica ce s-a ocupat de ei era Maica Magdalena din Ocna Sibiului.
„Părinte, când l-a văzut pe ăla că dă să mănânce… Nu ți-e rușine, cum te poți gândi că femeile astea ar putea să mă omoare”. Din momentul ăla a fost o ceartă măreață, deoarece oamenii lui îi spuseseră că tot drumul era asfaltat și nu era asfaltat și au pus curentul electric.
Nu spun asta… Mai ales că Zoe Ceaușescu foarte multă vreme s-a retras la mănăstire la Tismana. Să știți, Zoe e o mare enigmă””, a încheiat Constantin Necula.