Pentru că Guvernul nu a știut să stăvilească scumpirea electricității și a gazelor de către firmele la care statul este acționar majoritar, România va plăti 800 de milioane de euro către companiile care ne livrează energie electrică și gaze, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 4 – 10 decembrie 2021.
Guvernul vrea să aloce 4 miliarde de lei anul viitor pentru compensarea şi plafonarea facturilor la energie ale consumatorilor casnici şi industriali, iar banii vor fi prevăzuți în proiectul de buget. Suma va fi încasată de la stat de către furnizorii de gaze și energie electrică.
Potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, preţul energiei este plafonat la maximum un leu între 1 noiembrie şi 31 martie 2022, la care se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici.
La gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.
În ceea ce priveşte clienţii noncasnici de genul IMM, microîntreprinderi, PFA, cabinete individuale, profesii liberale, la energia electrică, din preţul final se scad, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuţie, contravaloarea certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare.
La gaze, clienţii non-casnici nu plătesc tariful de transport şi de distribuţie, şi nici acciza.