La data de 22 noiembrie 2023, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 Poliție au desfășurat o operațiune de amploare, punând în executare două mandate de percheziție domiciliară în Municipiul București și județul Teleorman. Acțiunea a fost coordonată în cadrul unui dosar penal de înșelăciune prin „metoda accidentul”, unde prejudiciul estimat a fost de 45.980 de lei.
Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane ar avea preocupări de natură infracțională, pe linia săvârșirii de fapte de înșelăciune.
În fapt, la data de 8 octombrie 2023, în intervalul 21.00 – 22.00, un bărbat, în vârstă de 39 de ani, în baza unei înțelegeri prealabile cu două persoane, o femeie, în vârstă de 35 de ani și un alt bărbat, în vârstă de 39 de ani, ar fi apelat telefonic o femeie, în vârstă de 85 de ani, modificându-și vocea și s-ar fi prezentat, sub calitatea mincinoasă de angajat al unei unități mediale, după care ar fi indus în eroare victima, cu privire la faptul că fiica acesteia ar fi avut un accident, iar pentru efectuarea operației este necesară transmiterea unei sume de bani. Cei 3 se numesc Ursache Valentin Florin (recidivist), Stancu Vlad Florian (recidivist) și Mitran Elena Andreea (fără antecedente penale).
Ulterior, bărbatul de 39 de ani s-ar fi prezentat la domiciliul persoanei vătămate, din Sectorul 4, în calitatea mincinoasă de angajat al casei de asigurări de sănătate pentru preluarea banilor, primind de la victimă 45.980 de lei.
De asemenea, în tot acest timp, acesta ar fi ținut legătura prin telefon cu bănuita, în vârstă de 35 de ani, care îl dirija spre domiciliul persoanei vătămate.
Totodată, în sarcina aceluiași bănuit, din probatoriul administrat, a mai fost reținut faptul că, la data de 11 noiembrie 2023, în intervalul orar 07.30 – 10.30, ar fi condus pe drumurile publice, pe traseul București – județul Dâmbovița, fără a poseda permis de conducere.
În vederea administrării materialului probator, la data de 22 noiembrie 2023, au fost puse în aplicare două mandate de precheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză.
Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism, care ar fi fost achiziționat după săvârșirea infracțiunii.
Cei trei bănuiți au fost depistați și conduși la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, au fost reținuți pentru 24 de ore.
La data de 23 noiembrie 2023 magistrații au dispus, față de cei doi bărbați, măsura arestării preventive, pentru 30 de zile și măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de femeia în cauză.
Cercetările sunt continuate de către Secția 14 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, complicitate la înșelăciune și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în astfel de situații.
În cazuri similare, bănuiții apelează persoane vulnerabile, prin prisma vârstei înaintate şi, sub pretextul că o rudă apropiată a acestora a suferit un accident cu urmări deosebit de grave, solicită o sumă mare de bani pentru acordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare.
Un alt pretext folosit pentru sensibilizarea victimelor, constă în prezentarea unor situaţii în care o rudă apropiată a comis un accident rutier ce a avut ca urmare rănirea gravă a unei persoane, iar singura cale de a evita consecințele legii este să achite costurile de spitalizare şi de operaţie ale acesteia.
Prin acest mod de operare, s-ar atinge „coarda sensibilă” a persoanelor vătămate, determinându-le să renunţe la economiile de-o viaţă, iar în cazul în care acestea nu dispun de sumele solicitate, sunt presate să compenseze diferenţele cu alte bunuri de valoare.
Vulnerabilitatea pe care se bazează autorii acestor infracţiuni este foarte pronunţată, de aceea vă recomandăm, ca în situațiile în care sunteţi contactați de persoane ce pretind a avea diferite funcții în cadrul unor instituții, ori că ar fi rude sau cunoscuți, însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate.
Totodată, nu comunicaţi telefonic informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani, prin transferuri bancare sau prin remiterea acestora unor persoane care se prezintă la domicliul dumneavoastră.
Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru comunicarea datelor şi a numărului de telefon care v-a apelat.