Polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au descins vineri la mai multe instituții medicale din județele Iași, Brașov și Neamț, dar și la domiciliile mai multor cadre medicale suspectate că ar fi operat mai mulți pacienți pe inimă și le-ar fi montat acestora defibrilatoare cardiace prelevate de la cadavre.
Potrivit unor surse judiciare, sunt vizate de percheziții Primăria Movileni, clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași (Policlinica Mare) și Secția Cardiologie Intervențională din cadrul spitalului cu același nume.
Autoritățile informează că din cercetări au rezultat indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.
„În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.
Echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.
De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi. La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale IPJ Braşov, IPJ Iaşi, IPJ Neamţ şi IPJ Suceava. Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit unor surse, până la acest moment au fost identificați 170 de pacienți.