Percheziții de amploare în această dimineață în localitatea Bălteni, din județul Dâmbovița, cunoscută pentru incendierea masivă a deșeurilor provenite din dezmembrări auto.
Descind polițiști din patru județe, mascați, jandarmi și comisari ai Gărzii de Mediu la suspecți de evaziune fiscală și incendierea deșeurilor.
Romii din Bălteni au mai fost în vizorul oamenilor legii din cauza incendiilor repetate de cauciucuri.
În satul Bălteni, la marginea DN71, este raiul dezmembrărilor de autoturisme, cele mai multe ilegal. Piesele din fier sunt colectate și vândute către centre de colectare-reciclare, iar restul componentelor sunt abandonate în mormane imense și de cele mai multe ori incendiate pe câmpurile de lângă localitate. Nu de puține ori aceste incendii s-au extins punând în pericol casele și chiar sediul unui distribuitor de GPL din zonă.
În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, pun în aplicare 34 de mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Bălteni, la 22 de agenți economici și 13 persoane fizice bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și incendierea de deșeuri. Vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul poliției, pentru audieri, potrivit comunicatului transmis de IPJ Dâmbovița.
“Cei în cauză sunt bănuiți că, din anul 2022 până în prezent, ar fi omis să evidențieze sau să declare veniturile obținute din activitățile de colectare a materialelor feroase și neferoase provenite din dezmembrarea ilegală de vehicule. Bănuiții ar fi incendiat bunurile dezmembrate, în vederea valorificării, astfel poluând mediul înconjurător”, precizează Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița.
În cadrul acțiunii, sunt angrenați polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice și inspectoratelor de poliție județene Argeș, Ilfov și Prahova.
În sprijinul acestora, se află echipe formate din comisari de la Garda Națională de Mediu și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Activitățile de cercetare sunt continuate, sub coordonarea procurorului de caz, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor procedurale prevăzute de lege.