VIDEO| ”Peștele este ținut putrezit”, constată un comisar ANPC într-un magazin Kaufland. Horia Constantinescu: ”Pot afecta viața”-DECLARAȚII EXCLUSIVE

Publicat: 19 06. 2023, 16:56
Actualizat: 19 06. 2023, 18:00

Un control recent al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a scos la iveală că magazinele pot pune la vânzare și produse care nu mai sunt bune pentru consum, de aceea ar fi bine ca fiecare cumpărător să știe cum să verifice dacă produsele alimentare sunt vechi și pot fi cu riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a făcut public atât numele magazinului unde au fost găsite mai multe sortimente de pește cu probleme, care face parte dintr-un lanț de supermarketuri, cât și numele firmei de la care provenea peștele. 

Horia Constantinescu a spus, pentru Gândul, că, dincolo de amenzile aplicate comercianților la care sunt găsite nereguli, sancțiunea cea mai dură pentru un operator economic este ca produsele expuse, depozitate sau comercializate fără respectarea regulilor sanitare corespunzătoare să nu mai fie cumpărate de consumatori.

Controlul făcut săptămâna trecută de comisarii de la Protecția Consumatorilor la un magazin din cartierul Floreasca din Capitală, care face parte dintr-un lanț de supermarketuri, a dus la amenzi de 45.000 de lei și la retragerea produselor găsite cu nereguli. Printre produsele alimentare găsite cu probleme au fost și mai multe sortimente de pește proaspăt care aveau modificări de culoare, aspect şi consistență.

Președintele ANPC a dezvăluit că peștele a fost găsit într-un magazin Kaufland din Floreasca, iar firma care l-a furnizat este Elixir CD SRL, din județul Prahova, la care nu este pentru prima dată când sunt depistate astfel de nereguli.

„La acțiunea precedentă, din 2019, îi rugam pe cei de la Kaufland să își auditeze furnizorii, pentru a se asigura că la rândul lor aceștia respectă exigențele legale”, a precizat Horia Constantinescu.

După controlul recent din magazin, comisarii ANPC au verificat şi firma care a furnizat peştele pentru care Kaufland a fost amendat. La depozitul firmei Elixir CD SRL, cu sediul în satul Urleta din judeţul Prahova, au fost găsite mai multe probleme (vezi GALERIA FOTO), motiv pentru care societatea ar putea fi închisă între 6 şi 12 luni.

„Niciuna dintre autorități nu poate să acopere întregul areal de furnizori, mai ales de produse alimentare”

Președintele ANPC a atras atenția că nerespectarea regulilor de igienă privind depozitarea și menținerea la temperaturi optime a produselor alimentare poate afecta inclusiv viața consumatorilor. La fel de important este ca orice consumator să știe cum să aleagă produsele alimentare care să nu le pună în pericol sănătatea.

„Cred că un prim pas pe care noi l-am adus în atenția operatorilor economici din zona retail – din zona comercializării la raft sau la vitrină, ca să fie mai pe înțelesul tuturor –  a fost să-și auditeze permanent furnizorii, pentru a se asigura că la rândul lor aceștia respectă exigențele legale, neputând niciuna dintre autorități să acopere întregul areal de furnizori, mai ales de produse alimentare din lanțul comercial. Din păcate, acest lucru se dovedește că nu este făcut cu responsabilitate sau cu o implicare suficientă.

Un alt aspect este cel legat de respectarea exigențelor legale în ceea ce înseamnă transportul, depozitarea și intervenția factorului uman la aceste categorii de operațiuni, în sensul că degeaba peștele a  fost inițial importat și depozitat corespunzător, dacă, în momentul livrării, produsele acestea rămân pe raft sau pe unde au fost descărcate, ori sunt tratate în mod superficial de către cei desemnați să le manipuleze.

Fiecare dintre aceste abateri poate produce în avalanșă și aduce o serie de pericole în raport cu sănătatea și, de ce nu, viața consumatorilor, pentru că este de notorietate că aceste produse sensibile pot afecta inclusiv viața consumatorilor.

Este încă una dintre acțiunile, din păcate, repetate ce sancționează modul în care produsul este prezentat în zona de comercializare directă în raport cu consumatorul, și anume vitrinele sau rafturile asistate”, spune șeful ANPC.

În timpul controlului, comisarul ANPC îi arată șefului magazinului Kaufland Floreasca din Capitală cum arată peștele expus la vânzare și apoi îi cere să îl retragă:

Comisar ANPC: Uitați în ce hal e. Ăsta credeți că e OK?
Șeful magazinului: Nu.

Comisar ANPC: Haideți, totuși, să ne gândim, că putea să fie copilul dumneavoastră. Putea să îl ia cineva și uitați-vă cum este. El este ținut putrezit! Trebuie să aibă elasticitate”.

„Este nevoie periodic să le aducem aminte celor sancționați că trebuie să respecte fiecare dintre exigențe”

Președintele ANPC susține că le-a atras atenția de mai multe ori operatorilor economici din această zonă a lanțului comercial că au obligația să se asigure că se respectă temperaturile de depozitare ale peștelui, însă controlul a dovedit că situația se repetă.

”Din păcate, așa cum ați văzut o latură stă la temperatura ambientală, o altă latură a produsului stă pe gheață. Or, lucrurile trebuie privite în ansamblu. Toate aceste lucruri au mai fost sancționate și discutate cu operatorul economic, dar iată că, periodic, este nevoie să le aducem aminte celor sancționați că trebuie să respecte fiecare dintre exigențe, eliminând astfel și cel mai mic pericol în raport cu așteptările consumatorului.

Ar trebui să înțelegem că educarea consumatorilor este obligatorie și credem că ar trebui să se implice cei care realizează profit de pe urma achiziționării acestor produse. Nu de puține ori, consumatorii acordă încredere comerciantului, cumpără produsul, îl duc acasă, unde descoperă că ceva este în neregulă, fie prin simțurile directe, fie pentru că acuză stări de rău după consumul acestor produse.

Trebuie înțeles foarte clar că sancțiunea cea mai dură pentru un operator economic este să nu mai cumpere consumatorul produsele expuse, depozitate sau comercializate în felul acesta, atrăgând atenția că știe că se poate expune la oricare dintre pericolele despre care am mai discutat”, a mai spus Horia Constantinescu.

În discuția purtată cu șeful magazinului Kaufland controlat de ANPC, comisarul de la Protecția Consumatorilor verifică peștele expus și constată ”în ce hal arată”:

”Comisar ANPC: Ăsta e OK așa, părerea dumneavoastră?
Șeful magazinului: Nu, o să-l scoatem acum, facem retragerea.

Comisar ANPC: Păi și dacă nu e ok, de ce îl lăsăm la comercializare? Alegeți dumneavoastră unul, că toate sunt aproape la fel. Uitați-vă cum este, a plecat din mințile lui de mult ăsta, mai ales că el ar fi trebuit să fie cumva acoperit de gheață și nici nu are temperatura necesară.”

Ce nereguli a găsit ANPC la produse alimentare controlate în magazinul din Floreasca

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat, vineri, că o acțiune de control a comisarilor ANPC a avut loc într-un magazinul Kaufland din cartierul bucureştean Floreasca, unde au fost găsite la vânzare:

  • diverse sortimente de peşte cu modificări organoleptice de aspect, culoare şi consistenţă;
  • fructe depreciate, cu mucegai;
  • informare incorectă pe eticheta de produs faţă de cea de la raft, comercializarea unor produse cu ambalaj;
  • castraveți muraţi având în lista de ingrediente menţionat oțet, fără alte informaţii privind natura acestuia;
  • deficiențe de informare a unor produse pe baza de grăsimi vegetale, prezentate ca fiind lactate.

Din aceste motive, magazinul a fost amendat cu 45.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare peste 600 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 33.000 de lei.

„Elixir” sau otravă pentru consumatori?

După ce au găsit în magazin peşte cu modificări organoleptice de aspect, culoare şi consistenţă, comisarii ANPC au extins controlul la SC Elixir CD SRL, cu sediul în satul Urleta, din judeţul Prahova, unul dintre furnizorii de peşte ai lanţului de magazine, care a mai fost verificat şi sancţionat şi în urmă cu trei ani, şi chiar acum câteva luni.

“Din nou, comisarii ANPC au constatat abateri importante la sediul acestuia, fapt pentru care, din cauza abaterilor repetate, au propus chiar închiderea unităţii pentru o perioadă între 6 și 12 luni.

În afara acestei măsuri, au mai fost aplicate următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale în valoare totală de 15.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a peste 100 de kilograme de produse alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor”, a precizat ANPC.

Amenzile și celelalte măsuri în cazul firmei din Prahova au fost pentru:

  • folosirea unei camere de gheaţă improprie, cu paviment neigienizat, mașină de gheaţă neigienizată, recipient de colectare a gheţii cu zone sparte, cu zone cu rugină, cabluri electrice expuse;
  • folosirea unor camere de frig (congelatoare) pentru depozitarea produselor alimentare de pescărie congelate neigienizate, cu resturi provenite de la peşte congelat, ambalaje, praf, acumulări masive de impurităţi;
  • utilizarea unor sisteme de răcire în toată unitatea cu ventilatoarele neigienizate, cu acumulări de praf;
  • folosirea unei camere de igienizare a navetelor improprie, cu pereţi, tavan şi paviment neigienizaţi, cu zone cu vopsea exfoliată şi rugină;
  • depozitarea unor produse din peşte congelate fără elemente de identificare.

Horia Constantinescu: „Atenție când cumpărați și scrieți-ne!”

„Fugărind peștele într-o operațiune mai amplă, am ajuns din nou, după câțiva ani, la unul dintre furnizorii Kaufland. Colegii mei aveau să constate aceleași abateri de acum câțiva ani și să ia din nou măsuri ferme în raport cu acesta. La acțiunea precedentă, din 2019, îi rugam pe cei de la Kaufland să își auditeze furnizorii.

Cred că au făcut-o, dar la alte capitole. Poate i-au pus să cânte, să danseze sau să picteze, dar cu siguranță pe la locul de producție sper că nu au trecut și să îl fi lăsat așa. Găsiți pe pagina lui Paul Anghel (șeful Direcției Control și Supraveghere Piață din ANPC – n.r.) filmulețe cu peștele depistat în neregulă ce ne-a trimis din nou în Prahova la furnizor.

Cum credeți că se numește firma? ELIXIR?!?!?! Ce nume inspirat, dacă ne gândim că în categoria elixirului intră și otrava! Atenție când cumpărați și scrieți-ne!”, a mai precizat Horia Constantinescu.

Kaufland recunoaște neregulile găsite de ANPC și anunță primele măsuri

Gândul a solicitat un punct de vedere și de la reprezentanții Kaufland în legătură cu neregulile găsite și cu amenda primită după controlul ANPC la magazinul din Floreasca.

În răspunsul transmis, reprezentanții Kaufland spun că, după verificările făcute de ANPC, la finalul săptămânii trecute, au fost luate imediat măsuri pentru remedierea neregulilor găsite. De asemenea, așa cum ceruse și ANPC, furnizorii de produse perisabile vor fi auditați.

„Ne pare rău pentru situație și apreciem eforturile susținute din partea autorităților. Vom colabora mereu cu acestea pentru a oferi clienților cele mai bune produse și servicii. Asigurăm clienții că am acționat cu promptitudine în vederea remedierii imediate.

Avem în vedere îmbunătățirea constantă a procedurilor și practicilor interne. În situația de față, am inițiat un plan strict de măsuri pentru a asigura calitatea produselor proaspete. Acest plan include, printre altele, auditarea furnizorilor noștri, în special a celor care ne furnizează produse perisabile.

Ne dorim ca fiecare produs comercializat în magazinele noastre să reflecte angajamentul nostru față de consumatori și față de standardele înalte de calitate și prospețime pe care le promovăm”, au transmis reprezentanții Kaufland, luni, la solicitarea Gândul.