VIDEO | Petre Daea: „Se liniștesc prețurile, pentru că există și măsuri în această direcție. Săptămâna viitoare trimitem banii spre fermieri, în așa fel încât să își poată executa lucrările în câmp și acele operațiuni în zootehnie”
This browser does not support the video element.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre creșterea prețurilor la produsele alimentare, considerate a fi cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, oficialul susține că prețurile „se liniștesc”, în contextul în care fermierii vor primi, de săptămâna viitoare, primii bani, „în așa fel încât să își poată executa lucrările în câmp și să execute acele operațiuni în zootehnie”.
„Tot timpul luăm măsuri și a se vedea măsurile pe care le-am luat de fiecare dată și le implementăm în fiecare zi în așa fel încât lucrurile să meargă bine în România. Știți foarte bine că în agricultură ne desfășurăm activitatea sub zodia riscului.
Anul acesta, din nefericire, am avut un efect negativ, care a afectat principalele culturi datorită lipsei de apă, iar seceta pedologică s-a cuibărit pe întreg teritoriul țării, motiv pentru care am intervenit atunci și intervenim tot timpul căutând soluțiile momentului.
Am dat drumul la sistemele de irigații, am irigat culturile acolo unde perimetrele irigabile puteau fi alimentate cu apa necesară, pentru a continua procesul de vegetație la culturile care s-au aflat în acea zonă”, a afirmat Petre Daea.
Petre Daea a afirmat că este „un om optimist” și speră să transmită din optimismul său și populației, „în așa fel încât să nu intrăm în zona aceasta de disperare”.
„Eu nu sunt adeptul interpretărilor acestora apocaliptice. Nu intru în zona aceasta nihilistă, eu sunt un om optimist și din optimismul acesta încerc să transmit și populației, în așa fel încât să nu intrăm în zona aceasta de disperare, pentru că avem în țară ce ne trebuie, avem posibilitatea să ne hrănim.
E adevărat că prețurile acestea sunt și o consecință a scumpirii puturilor pe care le folosim în agricultură. Iată că acum folosim o energie mai scumpă, o motorină mai scumpă, gaze mai scumpe.
Dar știm cu toții ce înseamnă această situație specială în care ne aflăm, dat fiind faptul că există lângă noi zăngănitul armelor, care au produs o serie întreagă de disfuncționalități”, a precizat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii susține că, în acest moment, nu există o criza a laptelui în România, precizând că „suntem la același nivel ca anul trecut cu producția de lapte”.
„Se liniștesc prețurile, pentru că există și măsuri în această direcție. Le așteptăm din zi în zi să se liniștească și depinde și de noi, de fiecare, având în vedere, pe de-o parte, munca pe care o desfășurăm în câmp și rezultatul muncii pe care îl obținem, apoi și acele cheltuieli care se fac pe traseul produsului, plecând de la produsul primar până la punerea pe raft, știindu-se că se trece acest produs prin diferite sertare de prelucrare.
Laptele, la poarta fermei, pleacă undeva la 2,40 – 2,60 lei. E adevărat că de acolo trece prin unitățile de prelucrare, se întâlnește cu energia, cu consumul de energie, care este mai scumpă, cu forța de muncă care, de asemenea, este mai pretențioasă și acum este mai scumpă.
Nu e vorba despre o criză a laptelui în România, am văzut aceste interpretări. Eu aș vrea să vă spun că suntem la același nivel ca anul trecut cu producția de lapte”, a menționat Petre Daea.
Oficialul a declarat că a introdus „două programe foarte importante, care se înscriu în logica aceasta de susținere agriculturii rurale”.
„Săptămâna viitoare trimitem banii spre fermieri în așa fel încât să își poată executa lucrările în câmp și să execute acele operațiuni în zootehnie. De pe data de 17 octombrie pornesc primii bani spre fermieri, care înseamnă un miliard 300 de milioane de euro pe care îi luăm de la Uniunea Europeană.
Am introdus două programe foarte importante, care se înscriu în logica aceasta de susținere agriculturii rurale. Nu-i vorba de o temere, este vorba de o preocupare în domeniu și suntem preocupați și eu, ca oricare dintre noi, să găsim soluțiile cuvenite, în așa fel încât prețurile să se liniștească.
Iată de ce spuneam că acum, în câmp, agricultorii lucrează și lucrează de dimineața până seara, alții cu bătături în palmă, pentru a obține produsele acestea, ca să le putem folosi”, a afirmat declarat Petre Daea.