VIDEO| Plângere penală și acuzații dure la adresa primarului Clotilde Armand. ”E cea mai mare dezamăgire, un politruc impostor, care falsifică bugete”
This browser does not support the video element.
Consilierii locali PSD și PNL au depus o plângere penală împotriva lui Clotilde Armand, lansând o serie de acuzații dure la adresa primarului Sectorului 1 al Capitalei. Într-o conferință de presă comună susținută în fața Primăriei Sectorului 1, consilierii locali au afirmat că edilul a transmis către Prefectura Capitalei un buget „fals”, care nu conținea decât 10 din cele 26 de amendamente depuse și votate de aceștia.
- În plângerea penală, Clotilde Armand este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și uzurparea funcției” de către consilierii locali PSD și PNL.
- Totul a pornit de la bugetul pentru anul 2023 al Sectorului 1, Clotilde Armand transmițând către Prefectura Capitalei, potrivit consilierilor PSD și PNL, un buget ”fals”.
- După o serie de ședințe ale Consiliului Local al Primăriei Sectorulu1 1, la care Clotilde Armand nu a participat, bugetul pentru anul 2023 al Sectorului 1 a fost votat cu 26 de amendamente depuse de consilierii locali PSD și PNL, numai că edilul sectorului a transmis la Prefectura Capitalei un buget care nu mai conținea decât 10 amendamente.
”Clotilde Armand este cea mai mare dezamăgire din politica românească”
Președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, este de părere că situația actuală „este o imensă dezamăgire”, în contextul în care „nu s-a auzit ca, într-o democrație, un primar să falsifice un buget adoptat de Consiliul Local”.
„Este cea mai mare dezamăgire din politica românească – un om care s-a prezentat a fi un om nou, un om care s-a prezentat a fi un om competent, cu experiență multinațională, un om care s-a prezentat drept un om cu bune intenții, se dovedește a fi pur și simplu un politruc impostor, care comite fapte penale, care falsifică bugete, care pur și simplu calcă în picioare Consiliul Local. Aici nu este vorba de Partidul Național Liberal sau de Partidul Social Democrat, este vorba de reprezentanții cetățenilor Sectorului 1.
Este vorba, de fapt, de cetățenii Sectorului 1, pe care acest primar s-a obișnuit să-i calce în picioare. De aceea, este o imensă dezamăgire pe care o trăim – sigur, noi mai mult, pentru că ne-am pus obrazul în campanie, Partidul Social Democrat mai puțin -, dar asta este realitatea în care ne regăsim și angajamentul nostru, pe care l-am avut din prima zi de mandat, împreună cu colegii mei, este să respectăm legea.
Deci, nu vom face rabat de la lege niciodată și pentru nimic în lume – legea și interesul cetățeanului, plângere penală întemeiată. Sunt, cred, patru infracțiuni pe care noi le-am sesizat, probabil procurorii vor constata și altele, dar credem că este o știre care ar trebui să facă înconjur televiziunilor, nu doar din România, ci din lumea întreagă. Nu cred că s-a auzit ca, într-o democrație, un primar să falsifice un buget adoptat de Consiliul Local”, a afirmat Sebastian Burduja.
„Clotilde Armand a decis, de bunăvoie, că poate fi peste legile din România”
Viceprimarul Sectorul 1, Ramona Porumb, a spus că PSD și PNL au adus 26 de amendamente la bugetul Sectorului 1, prin care vor să demareze proiecte precum construcție de creșe, grădiniță, parcări de biciclete, parcări subterane, însă acestea nu corespund cu obiectivele primarului.
„În acest moment, Primăria Sectorului 1, toți funcționarii, directorul economic, directorii de subordonate consideră că nu au buget la Sectorul 1, pentru că primarul a trimis un document fals.
Dacă, în perioada următoare, vom auzi cu toții de oprirea utilităților la școli, faptul că nu se vor plăti ajutoarele sociale, dacă Doamne ferește, nu se vor plăti nici salariile angajaților, trebuie să fie foarte clar pentru toți locuitorii Sectorului 1: bugetul a fost votat de Consiliul Local, singurul om care, în momentul acesta, blochează este primarul Sectorului 1, care a decis, de bunăvoie, că poate fi peste legile din România.
Prefectura deja a transmis Primăriei și primarului negru pe alb: trebuie să introduceți în hotărârea pe care o transmiteți către Prefectură amendamentele așa cum au fost ele votate de Consilul Local. Punct. Nu există nicio interpretare aici. Primarul trebuie să transmită către Prefectură proiectul cu amendamentele votate. Dacă ele nu puteau fi implementate, nu văd motivul pentru care, vreo secundă, Prefectura ar fi transmis către Primărie această solicitare.
Deci, încă o dată se dovedește că primarul Sectorului 1 motivează în mod greșit faptul că nu poate introduce acele amendamente și că nu i se închide bugetul, și e doar simpla voință că bugetul nu este sub forma pe care și-a dorit-o dumneaei – cu sumele la ADP, cu sumele pe studiile de fezabilitate, cu sumele pentru refacerea unor străzi care au asfalt și nu au nicio problemă, au nevoie doar de mici reparații”, a explicat Ramona Porumb.
„Orice blocaj de după 28 martie este vina exclusivă a primarului Armand și a USR”
Președintele PSD Sector 1, Florin Manole, susține că atât neplata salariilor și a facturilor în Primărie, cât și nederularea investițiilor ar fi „vina exclusivă” a primarului Clotilde Armand.
În primul rând, este foarte important să se știe că, la ora la care vorbim, Consiliul Local al Sectorului 1 și-a făcut datoria, bugetul este votat și ar putea fi aplicat în momentul în care vorbim. Deci, nu există niciun motiv imputabil Consiliului Local pentru care să nu se plătească salarii, să nu se plătească facturi în Primărie, să nu se deruleze investiții. Orice blocaj de după 28 martie, data la care s-a votat bugetul Sectorului 1, este vina exclusivă a doamnei Armand și a USR.
În al doilea rând, vreau să vă aduc aminte că, acum o lună de zile, s-a spus public că se oprește electricitatea în școli și chiar s-a oprit electricitatea în Liceul Enescu, pentru că nu sunt bani pentru facturi din vina – spunea Clotilde Armand – Consiliului Local. Ei bine, iată că acum, la o lună de atunci, deși bugetul nu este pus în aplicare, doamna Armand are bani. Deci ar fi avut bani și atunci să plătească facturile de electricitate, nu era nevoie de circul acela public și de suferința elevilor, plus că nu era nevoie să fie alarmați părinții. A fost o temă falsă generată de Armand, exclusiv pentru a încerca să pună presiune. Astăzi, la ora la care vorbim, sunt bani pentru facturi.
În al treilea rând, nu este prima și nu este singura faptă de genul acesta comisă de USR. La Bacău, primarul Bacăului, acum un an și jumătate, a încercat să facă la fel. Prefectura și instanța de contencios administrativ au pus lucrurile în ordine”, a mai spus Florin Manole.
„Clotilde Armand a comunicat două documente false către Prefectură”
Consilierul local PSD Daniela Popa a precizat că, „de la început, doamna Armand și-a arătat reaua-voință față de cetățenii Sectorului 1”.
„(Clotilde Armand – n.r.) a convocat ilegal 11 ședințe pentru aprobarea acestui buget, convocând ședințe de îndată peste ședințe de îndată. Noi, la fiecare ședință, toți consilierii, i-am solicitat prezența, așa cum este normal, coordonatorul și inițiatorul proiectului trebuie să fie prezent în sală.
Pe de altă parte, dumneaei a interzis accesul directorilor, care sunt ordonatori secundar și terțiari de credite, să vină să explice fundamentarea acestui buget. Deci, de la început, dumneaei a fost cu rea-voință. Consiliul Local a votat, în data de 28 martie, bugetul local. Această hotărâre, acest act administrativ, intră în executare din momentul comunicării.
Până acum, a comunicat două documente false către Prefectură – unul în data de 7 aprilie, al doilea în data de 25 aprilie, în care nu a luat în considerare voința și votul Consiliului Local, care este organul deliberativ. Pur și simplu, dumneaei are propria voință. Doi secretari au refuzat să semneze această hotărâre, care nu este întocmită pe formă, ca să înțelegem, din punct de vedere formal”, a explicat Daniela Popa.
„Doamna Armand a fost, în vinerea în care a trimis bugetul, la Prefectură și a cerut opinia Prefecturii, și Prefectura i-a spus foarte clar că nu poate trimite acel buget, însă doamna Armand și-a asumat pe semnătură proprie trimiterea bugetului. Deci, discuții informale au fost între primar și prefect, aici este problema, de fapt. Acele verificări informale s-au făcut, a primit un răspuns care nu i-a plăcut și, totuși, și-a arătat disprețul față de noi toți și a trimis bugetul fals”, a adăugat consilierul local PNL Dinu Gheorghe.
„Primarul Sectorului 1 refuză capitalizarea CET Grivița, care riscă să intre în insolvență”
Florin Manole a precizat că CET Grivița, aflată în administrarea Primăriei Sectorului 1, riscă să intre în insolvență deoarece Clotilde Armand „refuză capitalizarea” companiei de producţie şi distribuire a energiei termice şi a apei calde.
„Există proiecte precum un CET nou, în cartierul Aviației, unde sunt probleme cu apa caldă și căldura. Ei bine, refuză capitalizarea CET Grivița, pentru a se putea începe acel proiect. CET Grivița riscă, din cauza asta, să intre în insolvență.
Doamna Armand refuză să finanțeze înființarea unui centru pentru protecția victimelor violenței domestice, în condițiile în care, în tot Bucureștiul, Sectorul 1 este singurul sector care nu are un adăpost pentru victimele violenței domestice. Deci, doamna Armand este împotrivă și la chestiunea asta.
Doamna Armand refuză să pună în aplicare un amendament care se referă la construcția unui spital pentru care sunt făcute deja hârtiile, un spital nou pentru transplant la «Sfânta Maria», un spital care face deja transplantul, dacă vă este cunoscut, deci amendament care ar dezvolta ceva ce se întâmplă la un anumit nivel în România. Până la urmă, nu este transplant doar pentru cetățenii Sectorului 1, și refuză și chestiunea asta.
La CET Grivița sunt probleme, pentru că nu s-a făcut majorarea de capital social în ultimii doi ani niciodată, deși Consiliul Local a votat bugetul pe anii trecuți a fost în vigoare, doar că Armand a refuzat să pună în aplicare aceste lucruri”, a detaliat Florin Manole.
Președintele PSD Sector 1 a adăugat că majorarea prețului la gaze a făcut ca CET Grivița să acumuleze datorii”.
„Faptul că s-au făcut niște investiții acolo mai vechi, și care trebuie achitate, a făcut ca CET Grivița să acumuleze datorii. În tot acest timp, CET a funcționat cum a putut pe situație de avarii, nefăcând un business, ci livrând doar serviciul public. Deci CET Grivița face apă caldă și căldură pentru cetățenii din sector, nu se întâmplă altceva.
Doamna Armand a refuzat să facă majorarea de capital social acolo, pentru a împinge către insolvență această companie a Consiliului Local a Primăriei Sectorului 1. Deci, nu este o companie privată, este o companie publică, ce livrează servicii pentru pentru cetățeni. Inexplicabil.
Conform noilor proceduri, pentru a putea să primească gaze de la 2 mai, când iese din revizia anuală, CET Grivița ar trebui să înainteze o sumă de bani, un buffer către compania multinațională care livrează gaze CET-ului.
Ei bine, CET nu are astăzi nici un leu pentru a face asta. Este nevoie de o sumă de peste zece milioane de lei. Dacă nu se capitalizează compania, nu se va putea face asta. Neavând gaze, nu va putea să producă apă caldă, căldură – bine, acum fiind în afara sezonului rece, nu e nevoie de căldură, dar de apă caldă are nevoie tot Sectorul 1 și nu numai -, nu va putea să opereze”, a adăugat Florin Manole.
CITEȘTE ȘI: