Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Planul Guvernului în fața caniculei. Nicolae Ciucă: „Cetățenii să fie informați. Oamenii nu toți au timp să citească presa sau să se uite la televizor”. Recomandările DSU

VIDEO | Planul Guvernului în fața caniculei. Nicolae Ciucă: „Cetățenii să fie informați. Oamenii nu toți au timp să citească presa sau să se uite la televizor”. Recomandările DSU

VIDEO | Planul Guvernului în fața caniculei. Nicolae Ciucă: „Cetățenii să fie informați. Oamenii nu toți au timp să citească presa sau să se uite la televizor”. Recomandările DSU

Premierul Nicolae Ciucă și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), și reprezentanți ai ANM și INHGA au prezentat, vineri dimineață, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, măsurile de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei care afectează mare parte din țară.

În contextul valului de căldură care a lovit România, la fel ca și mari părți din continent, autoritățile s-au reunit, vineri dimineață, pentru a detalia planul de intervenție. Zece judeţe din vestul şi sudul ţării se vor afla vineri şi sâmbătă sub o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, după cum a anunțat astăzi Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Am simțit nevoia să organizăm această videoconferință pentru a actualiza datele legate de informarea meteorologică, pentru coordona integrat măsurile care au fost stabilite în cadrul CNSU, astfel încât să putem gestiona cum se cuvine situaţia la nivelul întregii țări. De asemenea, prin măsurile pe care le-am stabilit, dorim să avem o abordare integrată și să fim în măsură să coordonăm activitățile, astfel încât acolo unde va fi nevoie, să putem să intervenim, indiferent de județ și, sigur, acolo unde există disponibilitate de resurse și materială și umană, să poată să fie dislocată; sperăm să nu fie nevoie, dar dacă va fi nevoie, să existe acest nivel de operativitate ridicat în perioada în care se menține codul portocaliu, în special pe jumătatea de sud a țării”, a transmis premierul.

Nicolae Ciucă a solicitat prefecturilor să discute cu toți primarii, cu toate unitățile administrativ-teriroriale – UAT-urile – să desfășoare de activități de prevenție, ca cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolele. „Avem nevoie ca cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolul generat, pe de-o parte, de faptul că, iată, ne aflăm în campanie, sunt o serie întreagă de activități în derulare, riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate. Partea aceasta de prevenție este foarte importantă, pentru că nu toți oamenii au timp să citească presa sau să privească la televizor, ci sunt la activități, au tot felul de munci în derulare. Cred ca, mai mult ca orice, prevenția și informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem”, a transmis Nicolae Ciucă.

Raed Arafat a detaliat principalele măsuri preventive dispuse la nivelul țării, dar și cele punitive. „Au fost stabilite ieri 923 de puncte de prim-ajutor și hidratare, prin deciziile Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, la nivel național și au fost asistate, în aceste puncte, 226 de persoane, trei dintre acestea au trebuit să fie transportate la unități sanitare. În perioade de referință din ultimele 24 de ore, inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat patru misiuni de transport a apei menajere către zone afectate de secetă, iar autoritățile publice locale au efectuat alte 12 transporturi de apă de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale”, a declarat Raed Arafat.

În ceea ce privește prevenția, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost desfășurate 47 de acțiuni de informare preventivă, pe timpul cărora au fost diseminate 2.505 materiale de informare. De asemenea, în mediul rural s-au desfășurat 244 de misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență ce au vizat transmiterea de mesaje preînregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. „Aceste lucruri s-au făcut inclusiv în colaborare cu colegii de la ordine publică, care au desfășurat și ei, la rândul lor, acțiuni de monitorizare și de verificare. Totodată, au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 de amenzi, în cuantum de 74.800 de lei. Ieri s-au înregistrat 1.207 hectare de suprafețe arse în diferite zone ale țării”, a explicat Raed Arafat.

Se extind avertizările ANM

Tot în cadrul videoconferinței, Elena Mateescu, director executiv în cadrul ANM a adus la zi atenționările meteo pentru populație.

„În această dimineață, am actualizat și va fi emisă, la ora 10.00, avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi și mâine, rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului, ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Vorbim de temperaturi între 38-40 de grade și minime care nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat”, a spus Elena Mateescu.

În plus, pentru ziua de duminică, ANM extinde avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că, în această parte a țării, maximele, de asemenea, vor fi cuprinse între 38-40 de grade, nopțile vor fi tropicale, minimele nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare, disconfortul termic va fi unul, în continuare, accentuat, cu pragul de temperatură-umezeală peste 80 de unități. „Vorbim și de avertizarea meteorologică de Cod Galben, astăzi și mâine, care rămâne valabilă, de asemenea, în cea mai mare parte a țării, pentru că, și în aceste zone, valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35-37 de grade, iar pentru zilele de duminică și luni vorbim, de asemenea, tot de o avertizare meteorologică de cod galben în continuare, pentru că, în regiunile sudice și sud-estice, temperaturile rămân în același ecart de 35-37 de grade”, a spus directorul executiv ANM.

„Ceea ce este semnificativ este faptul că, pentru intervalul 25 iulie – 22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună, la nivelul celor patru săptămâni, rămânem pe un fond de vreme caldă și cu semnal, în continuare, de deficit de precipitații, fapt care va accentua și, posibil, cu siguranță se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din țară, așa cum este prezentă și la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, nu în ultimul rând, în Oltenia, de asemenea, Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei. Vom actualiza orice informație în fluxul operativ și, sigur că da, vom interveni. Ce aș vrea să mai punctez: pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii vor fi și manifestări specifice instabilității atmosferice, acele fenomene convective de vijelii și averse torențiale la nivel punctiform”, a spus reprezentanta ANM.

Protecția populației pentru perioadele caniculare

În acest constext, ISU București – Ilfov a transmis recomandări populației, după ce ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben, pentru municipiul București și județul Ilfov, de vineri 22.07.2022 până duminică 24.07.2022.

În aceste zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

Încă de la emiterea avertizărilor, ISUBIF a remis mesaje pentru informarea populației, prin postare pe site-ul instituției, prin intermediul social-media și al panourilor electronice stradale.

De asemenea, în data de 21.07.2022 s-au desfășurat ședințele Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), respectiv al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, în cadrul cărora s-au aprobat măsurile care vor fi implementate pentru protejarea populației.

Astfel, începând cu data de 21.07.2022, la nivelul Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției, în cadrul Secțiunii Management Operațional – Operații, s-a decis constituirea unei celule pentru monitorizarea efectelor tipului de risc temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”. Activitatea acestei structuri se va desfășura în regim permanent.

Recomandările CMBSU:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

– Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

– Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

– Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

–Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

– Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele