VIDEO | Porcul „Ghiță” a fost salvat de jandarmii francezi din mâinile unor români, care se pregăteau să îl sacrifice

Publicat: 13 12. 2022, 07:32

Imagini virale din Franța, unde jandarmii au însoțit un porc, care urma să fie sacrificat de câțiva români, pe metoda tradițională.

„De toate vezi în Franța!”, „L-a prins beat la volan, s-a dus Crăciunul” sau „Trebuie să mănânce și ei” sunt doar câteva din sutele de comentarii lăsate de români la postarea cu porcul botezat „Ghiță”.

Românii trebuie să respecte anumite reguli pentru tăierea porcului în 2022

Tăierea porcului, unul din cele mai vechi obiceiuri din satele românești, trebuie să se desfășoare acum după norme bine stabilite.

Potrivit tradiției, tăierea porcului sau Ignatul porcilor se face pe 20 decembrie, atunci când încep oficial sărbătorile iernii.

În calendarul creștin ortodox, în acea zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele de Ignat.

Obiceiul de sacrificare a porcului provine din Roma antică, când romanii tăiau porcul în 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia, scrie Agerpres.

Normele ANSVSA

Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranția Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să taie porcul trebuie să respecte anumite condiții.

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii din anul 2006.

Piricoiarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru tăierea porcului sunt:

– Pistolul cu glonte captiv
– Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței.

Sursa video: TikTok/@uraganusarma