Prima pagină » Actualitate » VIDEO| Postările șocante ale adolescentului din Cluj care a înjunghiat o femeie în magazin. Familia tânărului dă vina pe sistem. „Ne-a spus că suntem nebuni şi ni l-a dat acasă”

VIDEO| Postările șocante ale adolescentului din Cluj care a înjunghiat o femeie în magazin. Familia tânărului dă vina pe sistem. „Ne-a spus că suntem nebuni şi ni l-a dat acasă”

VIDEO| Postările șocante ale adolescentului din Cluj care a înjunghiat o femeie în magazin. Familia tânărului dă vina pe sistem. „Ne-a spus că suntem nebuni şi ni l-a dat acasă”

David, adolescentul care a înjunghiat o femeie într-un magazin din Cluj pe 5 noiembrie, urmărea pe reţelele sociale cazuri de criminali notorii. Tânărul şi-a început actele de sadism cu un pui de pisică pe care l-a primit cadou, iar ulterior a lovit o femeie cu o cărămidă în cap.

La prima vedere, internetul şi crimele sadice au fost sursa de inspirație pentru adolescentul clujean de 17 ani, internat în prezent în Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia“ din Bucureşti. Băiatul urmărea, pe Facebook, contul „Baudi Moovan”, care aparţine unei femei din Los Angeles, Deanna Thompson, devenită celebră după apariţia în documentarul de pe Netflix – „Nu te pune cu pisicile” conform Ştiri de Cluj.

Pelicula povesteşte cum a fost prins şi condamnat un tânăr din Canada, Luka Magnotta, care şi-a început activitatea infracţională omorând doi pisoiaşi cu o cruzime ieşită din comun, postând apoi filmul pe internet.

O scenă din Joker

Pe 5 noiembrie, adolescentul de 17 ani a lovit cu cuțitul în gât o femeie care era într-un magazin Profi din Cluj-Napoca, apoi a fugit. Anchetatorii l-au găsit la scurt timp și l-au internat la Secția Clinică de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj l-au pus sub acuzare petnru tentativă de omor și au cerut instanței internarea într-o clinică de psihiatrie.

Cu câteva zile înainte să o înjunghie pe femeie, tânărul a publicat pe canalul de YouTube o scenă din filmul Joker, în care protagonistul omoară un alt bărbat folosind un cuţit.

Dispune internarea medicală provizorie, nevoluntară, într-o instituţie specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii a suspectului D.D., cercetat pentru săvârşirea tentativei la omor”, a decis, pe 8 noiembrie, Tribunalul Cluj.

După decizia instanței, anchetatorii au căutat o clinică pentru punerea în executare a deciziei instanței, însă este dificilă internarea la psihiatrie a unui minor. În final, singura unitate sanitară care a acceptat internarea adolescentului a fost Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din București, unde este ținut din 9 noiembrie sub pază, potrivit surselor Gândul.

Un alt dosar penal: Adolescentul a scos ochii pisicii și a trimis filmarea

Adolescentul nu este pentru prima dată internat într-o clinică de psihiatrie. Pe numele a mai fost deschis, înainte de tentativa de omor, un dosar penale. Ancheta a fost făcută de procurorii Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca, după ce, la începutul anului, s-a filmat în timp ce a chinuit şi a omorât un pui de pisică pe care îl primise. Adolescentul a scos ochii pisicii și a trimis filmarea celui care i-o dăruise. Atunci, procurorii au deschis un dosar penal pe numele adolescentului, pentru ucidere de animale, și au cerut instanței să dispună intermarea medicală provizorie a acestuia.

Pe 12 februarie, Judecătoria Cluj-Napoca a admis propunera procurorilor și a ”internarea medicală provizorie a suspectului D D, cercetat în dosarul nr. 740/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

Instanța a mai dispus atunci efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.În aceeași perioadă, adolescentul a lovit o femeie cu o cărămidă în cap, pe stradă. Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj au deschis un alt dosar penal și au cerut instanței confirmarea internării medicale.

Pe 15 aprilie, Judecătoria Cluj-Napoca a admite sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj formulată în dosar penal nr.182/P/2021 și a confirmat măsura de siguranţă a internării medicale provizorii luate faţă de adolescent prind decizia din 12 februarie.

Familia adolescentului a contestat atunci decizia la Tribunalul Cluj, care pe 18 mai a decis că el poate fi tratat acasă, după ce tatăl său şi-a asumat că va avea grijă de el.

Respinge cererea de confirmare a măsurii de siguranţă a internării medicale, luată în mod provizoriu prin Încheierea penală nr. 34/12.02.2021 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca faţă de numitul D.D. Dispune înlocuirea măsurii de siguranţă provizorii a internării medicale luate faţă de numitul D.D. cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical prev. de art. 109 din Codul penal până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”, potrivit deciziei din mai a instanței.

Moartea bunicii l-a zdrobit

Timp de șase luni, adolescentul a fost sub supravegherea familiei, care trebuia să se asigure că el urmează tratamentul medical și terapia psihologică recomandate.

Părinţii tânărului susțin că au fost lăsaţi să lupte singuri cu boala psihică a fiului lor.

El este o victimă a sistemului nostru medical defectuos. Cu monitorizări făcute de 5 minute săptămânal. Mi-a spus de fiecare dată: David e bine!”, a declarat femeia pentru Observator TV. Totul ar fi pornit cu moartea bunicii, pe care băiatul o iubea enorm.

Mi-au spus că are tulburare de comportament şi, când am îndrăznit să-i spun medicului că nu poate să aibă asta pentru că eu îl văd şi stau cu el în casă, mi-a spus că suntem nebuni şi ni l-a dat acasă”, a mai spus mama lui David.

Contactat de reporterul Gândul, managerul Spitalul Obregia, Andrian Țîbîrnă, a evitat să ne răspundă dacă adolescentul este internat în unitatea sanitară pe care o conduce. Acesta a precizat însă că fiecare pacient este tratat în mod corepunzător.

Ce vă pot spune este că în România nu există secție pentru măsuri de siguranță pentru copii. În ceea ce privește internarea pe termen lung, aceasta este stabilită de o comisie de medici împreună cu medicul curant”, spune managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.

Autor

Citește și