Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Povestea româncei de la Opera din Viena care s-a întors acasă ca să-i învețe pe copii să cânte: “Îmi place să investesc în copii și în cultura orașului meu”

VIDEO | Povestea româncei de la Opera din Viena care s-a întors acasă ca să-i învețe pe copii să cânte: “Îmi place să investesc în copii și în cultura orașului meu”

Pentru peste 100 de tineri și copii a fost “cool” sau „tare” să participe, în acest an, la prima sesiune a cursurilor Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, deschisă de Aura Twarowska, o celebră artistă, fostă solistă a Operei din Viena. Mai mult, totul a fost gratuit, toate costurile fiind suportate de organizatori cu sprijinul Primăriei și Consiliul local Lugoj.

Pentru un oraș de mărimea Lugojului, un astfel de proiect este unic și ar fi fost greu de realizat dacă nu ar avea în spate inițiativa unui om cu nume, care să se implice și să-și folosească conexiunile pentru realizarea cu succes a unei asemenea inițiative.

Notorietatea fostei cântărețe de la Opera din Viena, dar și a mentorilor pe care i-a adus la Lugoj, au atras un număr record de participanți. Proiectul a debutat la începutul lunii septembrie și cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.

La Academiei de Arte “Lugoj Clasic” s-au înscris tineri și copii de la Universitatea de Muzică București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, Liceul de Muzică „Ion Vidu” Timișoara, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Școala de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, și mulți alții din Lugoj și împrejurimi, de la școli fără profil de artă.

“După multe cunoștințe dobândite pe băncile școlii și după 12 ani de experiență la Opera din Viena și mulți, mulți ani pe foarte multe scene de operă din întreaga lume, îmi place, în acest moment al carierei mele, să investesc în copii și în cultura orașului meu natal, pentru că Lugojul este un oraș cu tradiție culturală dar și cu perspectivă. Așa îl văd și de aceea îmi place să lucrez pentru orașul meu. Un proiect imaginat și creat de mine, finanțat de Primăria și Consiliul local Lugoj este Academia de Arte “Lugoj Clasic”, care se desfășoară chiar acum în luna septembrie. Este un proiect de mare succes, care a depășit orice estimare. Acest succes se măsoară în numărul de participanți, până la această oră având 104 de tineri și copii înscriși. Am avut cursuri de canto, de pian, de operă, de regie, acum se desfășoară cele de vioară și violoncel și avem un cor. Spectacol final va avea loc la sfârșitul lui septembrie, la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, unde așteptăm cât mai multe persoane să vină alături de noi”, spune Aura Twarowska, inițiatoarea proiectului.

Cine este Aura Twarowska

Mezzosoprana Aura Twarowska, inițiatoarea proiectului este unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Banatului. A debutat pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998.

Cariera sa artistică s-a îmbogățit cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România.

Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu scenele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Aici debutează cu rolul Marcellina din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.

Aura Twarowska a cântat pe scene importante ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole pana acum), Wiener Musikverein (Goldenesaal si Brahms Saal) Carré Theater și Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Națională București, Opera Naţională Română Timișoara, Ateneul Român, Sala Palatului, Radiodifuziunea Romana etc.

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori de renume mondial

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal și Horia Andreescu.

A cântat alături de soliști mari ai lumii ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto și alții.

Pe lângă muzică, are o licență în Științe Economice (Timișoara), studii postuniversitare de Management Cultural (Cluj Napoca) și un PhD (București) în care îmbina specializarea muzicală cu cele de management. Din 2021 este Doctorand la Management, Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor/ UVT.

Este Fondator și Director Artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic și al Concursurilor Internaționale de Canto „Tiberiu Brediceanu” și ” Sabin V. Dragoi”, cât și al Academiei de Arte Lugoj Clasic, din 2022. Aura este Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj și Membru de Onoare AFAR. Este decorată de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, și apreciată de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale românești în țară și în străinătate. Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. Este membru în Board-ul de Directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023

 

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele

Citește și