Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Prefectul anunță controale în toate locurile de joacă, spitalele și școlile din București. ”Parcurile trebuie păzite”

VIDEO | Prefectul anunță controale în toate locurile de joacă, spitalele și școlile din București. ”Parcurile trebuie păzite”

Prefectul Capitalei a anunțat, vineri, noi planuri de verificare a tuturor locurilor de joacă, spitalelor și școlilor din București, cu ajutorul unor echipe mixte de control. Rareș Hopincă a estimat că un raport preliminar în urma controalelor va fi elaborat în 30 de zile, iar verificările vor fi finalizate în maximum 60 de zile.

  • În urmă cu trei zile, o fetiță de 11 ani s-a electrocutat în timp ce se juca într-un parc din Sectorul 6 al Capitalei. Incidentul s-a produs după ce copila s-a urcat pe un gard metalic care delimita parcul și a atins un stâlp de iluminat.
  • Pe 25 iulie, un incendiu a izbucnit la Centrul de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu” din București, în urma unei explozii la generatorul de curent. Incendiul a afectat două mașini, transformatorul și izolația de pe fațada clădirii spitalului.

După ședința convocată la sediul Centrului Municipal Integrat pentru Situații de Urgență, prefectul Rareș Hopincă a anunțat că a fost aprobat un plan complex de verificare a tuturor locurilor de joacă din București.

„Am convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, pentru astăzi, și am aprobat trei hotărâri extrem de importante. Prima se referă la un plan de verificare a tuturor locurilor de joacă de la nivelul municipiul București.

Va fi o verificare complexă sub aspectul siguranței echipamentelor, sub aspectul planului de pază și a monitorizării video, sub aspectul instalațiilor electrice, în toate aceste facilități de agrement.

Deci, am format echipe mixte, care, începând de săptămâna viitoare, vor evalua toate locurile de joacă de la nivelul municipiului București și vom dispune un plan de măsuri extrem de concrete în sarcina tuturor administratorilor, pentru a evita orice incident neplăcut pe raza locurilor de joacă”, a afirmat Rareș Hopincă.

„Vom verifica toate instalațiile electrice, sistemele de alarmare, stadiul documentațiilor ISU”

Prefectul Capitalei a mai spus că vor fi verificate toate instalațiile electrice, sistemele de alarmare și stadiul documentațiilor ISU din cadrul tuturor unităților medicale și al școlilor din Capitală.

„Am dispus crearea unor echipe mixte de control pentru evaluarea tuturor unităților medicale din municipiul București, pornind de la incendiul petrecut la Centrul Robănescu. Vom verifica toate instalațiile electrice, toate sistemele de alarmare, vom verifica stadiul documentațiilor ISU. Încă o dată, echipe mixte de control, de săptămâna viitoare, vor intra în toate spitalele.

În al treilea rând, aceeași acțiune o vom face la toate instituțiile de învățământ preuniversitar din municipiul București. Echipe mixte de control vor intra și vor verifica, sub aspectul autorizației pentru securitate la incendiu, al planurilor de pază, al siguranței echipamentelor din interiorul și din curtea instituțiilor de învățământ”, susține Rareș Hopincă.

Prefectul Capitalei a precizat că va începe și toaletarea de urgenţă a arborilor care prezintă pericol, menționând că „peste 10.000 de arbori trebuie toaletați de urgenţă”.

„Nu în ultimul rând, în toate cele trei cazuri, am hotărât, astăzi, în Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, toaletarea de urgență a arborilor care prezintă un pericol. Știm cu toții că, la nivelul municipiului București, există foarte multe avize de toaletare și defrișare, care nu sunt emise de către Primăria Generală, deși este obligatoriu ca foarte mulți arbori – peste 10.000, din estimările noastre – să fie toaletați sau defrișați de urgență.

În proximitatea locurilor de joacă, a unităților de învățământ și a spitalelor din municipiul București, am dispus toaletarea de urgență a acestor arbori care sunt în declin biologic. Aceștia pot fi toaletați de către primăriile de sector și de către instituțiile responsabile, ADP-ul sau cine administrează acest spațiu verde”, a spus Rareș Hopincă.

În ceea ce privește componența echipelor mixte de control, prefectul a precizat că vor fi inspectori de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, ISCIR, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Capitalei și Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar în unele cazuri, și de la Direcția Sanitară Veterinară și din alte instituții.

„Am dispus de urgență analiza tuturor locurilor de joacă”

Prefectul a fost întrebat de ce a fost nevoie să aibă loc atâtea tragedii ca să se organizeze această ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

„Nu am organizat ședința pentru că este o tragedie, am organizat ședința pentru că există fenomene care nu au fost bine analizate și administrate la nivelul municipiului București.

Pentru orice măsură există și un început. Este foarte rău că se întâmplă tragedii, dar trebuie să învățăm din ele. Este absolut inacceptabil, tocmai de aceea am luat aceste măsuri, astăzi, și am dispus de urgență analiza tuturor locurilor de joacă. Este incalificabil ce s-a întâmplat”, a explicat Rareș Hopincă.

Prefectul a menționat că administratorii acelor locuri de joacă unde nu se respectă regulile vor fi amendați și obligați să implementeze un sistem de monitorizare video sau să aibă posturi de pază.

„Parcurile trebuie păzite. Există planuri de pază pentru fiecare parc mare, există și pentru locuri de joacă planuri de pază sau obligativitatea monitorizării video. Toate aceste lucruri vor fi analizate de către echipele de control.

Pe această speță, responsabilă este Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și acolo unde nu există sau se constată deficiențe, vor fi luate măsuri urgente, vor fi amendați administratorii acestor locuri de joacă și îi vom obliga să monteze fie un sistem de monitorizare video, fie să monteze posturi de pază. Mă aștept ca un raport preliminar să apară în 30 de zile și în maximum 60 de zile să încheiem controlul”, a spus prefectul Bucureștiului.

Întrebat dacă abia în 30 de zile părinții își vor putea duce în siguranță copiii la locurile de joacă, Rareș Hopincă a răspuns: „Nu. Trebuie, totuși, să avem responsabilitatea a ceea ce spunem”.

Incidentele întâmplate sunt excepții, nu există o regulă, nu sunt atât de multe accidente, dar inclusiv aceste excepții trebuie prevenite. În general, locurile de joacă din București sunt sigure, doar că avem și situații în care sunt deficiențe și acestea trebuie remediate”, a adăugat prefectul Capitalei.

În ceea ce privește existența unui raport cu privire la posibile nereguli descoperite în instituțiile de învățământ preuniversitar, prefectul a afirmat: „Nu există niciun raport, este o abordare proactivă din partea instituției prefectului. Nu există indicii că ar fi nereguli, dar trebuie cu regularitate să facem astfel de controale, pentru că, în acest mod, vom avea și certitudinea că nu există vulnerabilități”.


CITEȘTE ȘI:

O fetiță de 11 ani s-a ELECTROCUTAT după ce a atins un stâlp de iluminat, în timp ce se juca într-un parc din Sectorul 6

Mărturia ȘOCANTĂ a mamei fetiței care s-a curentat într-un parc din sectorul 6: „A trecut curentul prin ea. Se uita prin mine, avea gura încleştată”

UPDATE | Explozie și incendiu la generatorul spitalului Robănescu, după o pană de curent. Peste 100 de copii internați, duși la Spitalul ”Marie Curie”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și