Mai este doar o zi până când așii aviației civile și militare din România și alte state vor oferi un show grandios pentru Bucharest International Air Show, cel mai mare spectacol aviatic din țară. Antrenamentele oficiale ale piloţilor şi paraşutiştilor de elită au avut loc vineri, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, locul unde se va desfășura și cea de-a treisprezecea ediţie a BIAS. Cel mai impresionat show aerian din țară celebrează 100 de ani de la înființarea Aeroclubului României și 110 ani de existență a Forțelor Aeriene Române.
Peste 100 de aeronave civile şi militare vor fi expuse publicului, iar mai mult de 150 de piloţi şi paraşutişti de elită din România și din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobații și demonstrații aeriene spectaculoase.
În cadrul conferinței oficiale de presă a BIAS 2023, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București, Sorin Radu Păun, a declarat că este pentru prima dată când a fost anunțat programul evenimentului pe trei ani.
„Vă mulțumesc mult că ați venit la această a XIII-a ediție, care are loc începând cu ziua de astăzi, se va desfășura și mâine. Mulțumim foarte mult tuturor partenerilor care au venit alături de noi pentru acest eveniment. Sperăm ca și în această ediție să vă surprindem cu lucruri foarte plăcute, care nu au mai fost, la fel ca în celelalte ediții.
Poate că este prima dată când am reușit să anunțăm programul, pe trei ani de zile, al acestui eveniment care are loc astăzi. Mulțumesc colegilor mei care s-au dedicat, au muncit zi și noapte pentru ca mâine să fie totul pus la punct. Mulțumim tuturor celor care au venit alături de noi, să ne facă aceste zile mai plăcute și vă urez și dumneavoastră vizionare plăcută”, a afirmat Sorin Radu Păun.
La rândul său, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru, a menționat că vor fi „peste 10 ore de zbor continuu” în cadrul show-ului aviatic de mâine.
„Suntem la a XIII-a ediție a BIAS. După mulți ani de muncă, iată că a devenit o tradiție. Sunt zeci de mii de oameni care abia așteaptă acest eveniment. Anul acesta avem o ediție aniversară, pentru că Aeroclubul României împlinește 100 de ani de la înființare. De asemenea, Forțele Aeriene Române împlinesc 110 ani de activitate și, tocmai pentru că am vrut să fie o ediție deosebită, am permis accesul publicului, astăzi, la antrenamentele oficiale care au început deja.
Expoziția de aviație generală și militară este deschisă pentru toată lumea, până la ora 17:00. Vom avea, mâine, peste 10 ore de zbor continuu. Începem cu cele mai mici aeronave, motoparapantele care sunt acum pe cer, și vom avea în evoluție inclusiv avioane mari de transport, foarte multe aeronave de acrobație, în formație și individuale.
Vor fi peste 100 de aeronave pe Băneasa – sunt deja, încă mai vin -, sunt peste 150 de piloți și de parașutiști și sunt foarte multe evoluții spectaculoase, cu fum, cu pirotehnie de zi și de seară, și vom încheia cu un foc de artificii foarte frumos. Piloții se antrenează astăzi, sunt pregătiți și vor face un spectacol deosebit”, a transmis directorul general al Aeroclubului României.
În cadrul BIAS 2023 vor fi prezente și Forțele Aeriene Regale Iordaniene, fiind pentru prima dată când acestea participă la cel mai mare spectacol aerian din România.
„Sunt foarte fericit să particip aici, alături de echipa mea, la Bucharest Air Show și este pentru prima dată când Forțele Aeriene Regale Iordaniene participă. Sunt, de asemenea, fericit pentru Forțele Aeriene Române, pentru că își vor sărbători aniversarea de 110 ani de la înființare.
Sunt fericit să văd că echipa participă aici, la spectacolul aerian, iar românii vor fi prezenți cu aeronave F-16, fiind o șansă foarte bună pentru noi să vedem show-ul lor. Din câte știu, sunt o mulțime de țări care participă la spectacolul aerian românesc – în jur de 35 țări sau chiar mai multe – și vor fi peste 100 de aeronave civile şi militare”, a precizat un reprezentant al Forțelor Aeriene Regale Iordaniene.
Totodată, comandorul Vasile Petrea, șeful Serviciului de Instrucții Aviație din cadrul Forțelor Aeriene Române, a dezvăluit că „este pentru prima dată, în istoria show-ului”, când va fi prezent Lockheed C-130 Hercules, un avion de transport militar cu patru motoare, din partea Iordaniei.
„Suntem nerăbdători și noi să începem show-ul. Astăzi vom avea doar antrenamente, deschise și publicului pentru static display. Vă invităm să veniți un număr cât mai mare și surpriza va fi din partea noastră. N-o să vă dezvălui acum tot ce avem în static display și în fly display.
Vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți, rând pe rând. Una dintre surprize pe care v-o dezvălui – este pentru prima dată, în istoria show-ului, când avem un Hercules C-130, din partea Iordaniei, care sunt sigur că vă va încânta ochiul și vă veți bucura de el”, a afirmat Vasile Petrea.
Pilotul instructor Dan Conderman susține că a pregătit un show incendiar alături de Jurgis Kairys, unul dintre cei mai apreciați piloți de acrobație la nivel mondial.
„Vă vom prezenta, în jurul prânzului, mâine, cu semnătura Iacării Acrobaţi, un program pe care l-am pregătit îndelungat, iar pentru seară, împreună cu Jurgis Kairys, am pregătit un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoții, alături de mult sunet și foarte multă pictură pe cer”, a spus Dan Conderman.
„Vreau să trimit salutări din Lituania. București, trebuie să fii grozav, trebuie să ai un spectacol bun! Ei au venit pentru asta, vor să facă cele mai bune lucruri ale noastre aici. Mulțumesc prietenilor mei și organizatorilor pentru invitația făcută piloților internaționali, sunt și alții aici. Vă rugăm să veniți să ne vedeți mâine, pe 26 august, de dimineață până seara. Mulțumesc foarte mult!”, a transmis Jurgis Kairys.
Jason Mills, comandantul Grupului de Transport Aerian Strategic, cu sediul la Baza Aeriană Pápa din Ungaria, a declarat că vizitatorii vor putea admira aeronava C-17, cel mai mare avion prezent în cadrul show-ului aviatic.
„Am avut ocazia să conduc o formațiune de 12 națiuni diferite, care cooperează pentru a zbura cu avionul C-17 din Baza Aeriană Papa, Ungaria. Este o oportunitate extraordinară de a fi prezenți, probabil, cu cel mai mare avion pe care îl veți vedea astăzi.
Cântărește aproximativ 225.000 de kilograme, este destul de mare și putem transporta o mulțime de marfă. Așadar, misiunea noastră principală este transportul aerian strategic pentru cele 12 națiuni ale noastre”, a specificat Jason Mills.
Raimund Riedmann, pilotul-șef el echipei cehe de acrobație The Flying Bulls, a mărturisit că „nu este vorba doar despre zbor, ci și despre prietenia de aici”, menționând că România are o bună ospitalitate.
„Cred că venim aici de 12 ani. De fapt, aproape în fiecare an venim aici, pentru a ne bucura de un spectacol aerian minunat, aici, la București. De data aceasta, am adus o aeronavă nouă la București, care este un P-38 Lightning, un avion de vânătoare, cu două motoare foarte rare, din cel de-al Doilea Război Mondial.
De fapt, The Flying Bulls constă într-o colecție de avioane istorice și, de data aceasta, avem patru avioane aici. Scopul nostru este să venim, în fiecare an, în aproape fiecare weekend, la niște spectacole aeriene. Unul dintre momentele principale este venirea la București. Nu este vorba doar despre zbor, ci și despre prietenia de aici. Dacă zbori atât de mult timp, cunoști destul de multe persoane și este întotdeauna minunat să te întorci să îi revezi.
Este vorba și despre ospitalitate. Oamenii sunt foarte drăguți cu noi și poți simți cu adevărat acest lucru. Oamenilor le plac toate avioanele, avioanele istorice și urmăresc un zbor dinamic cu unele dintre avioanele noastre frumoase”, a precizat Raimund Riedmann.
CITEȘTE ȘI: