Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, cu privire la reforma pensiilor speciale, că există trei solicitări de bun-simț din partea Comisiei Europene și că lucrurile sunt aproape de finalizare. Reamintim că reforma pensiilor speciale – „cartoful fierbinte” al cererilor Comisiei Europene – a stârnit diverse interpretări și controverse. Premierul a precizat în diverse situații că România nu-și permite să piardă 1,7 miliarde de euro, în lipsa unei reforme în ceea ce privește pensiile speciale.
„Aţi văzut şi semnalul pe care l-am avut foarte clar, mai sunt elemente de închis. Tot tehnicul şi de la Ministerul Justiţiei şi de la MIPE, au fost două zile la Bruxelles pe această negociere. Sunt trei solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun-simţ ale Comisiei şi cred că lucrurile sunt cam finalizate.
Ne încadrăm până când depunem cererea de plată, finalul acestei luni. Deci, ce mai aveam cu reducerea de 2,1 de granturi, RePowerEU, au fost încheiate. Mai sunt niște jaloane la Ministerul Energiei, dar sunt pe împrumut, nu pe granturi.
Ministerul Educației are de închis un jalon și doamna ministru a zis că în două săptămâni, acelea sunt pe granturi. Restul, știți foarte bine cine a păstorit Ministerul Energiei. Și-l felicit pe actualul ministru că a recuperat foarte multe”, a conchis Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, vineri, magistraților, că Guvernul nu va renunța la reforma pensiilor speciale, ca să nu se piardă 1,7 miliarde de euro din PNRR. Precizările vin în contextul în care Curtea Constituțională a admis, recent, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la pensiile speciale.
„Niciodată, ca om politic, nu am comentat nicio decizie a Curții Constituționale, nu am comentat nicio decizie, indiferent pe cine a vizat, a unui magistrat, fie procuror, fie judecător. Mai avem de îndeplinit un singur jalon pentru a obține cererea de plată numărul 3. Este vorba de jalonul care privește pensiile speciale”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, într-un discurs la Ministerul Justiției.
„Înțelegem cu toții activitatea pe care o desfășurați, înțelegem cu toții complexitatea activității pe care o desfășurați. Este cazul să ne aplecăm foarte repede și la cerințele Comisiei Europene, care, la cum le-am văzut eu azi-noapte, trimise de echipele tehnice sunt unele rezonabile.
România nu poate pierde 1,7 miliarde de euro dintr-o tranșă de plată 2,4 miliarde. România nu își permite acest lucru, ca din cauza unui jalon, PNRR-ul să fie pus sub semnul întrebării. În PNRR nu vorbim numai de bani, vorbim de reforme. Reforme necesare statului român”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV | Val de cereri de pensionare din Ministerul Afacerilor Interne. Câți polițiști au cerut să iasă din sistem înainte de schimbarea condițiilor
Dorește PNL, în mod real, rezolvarea problemei pensiilor speciale?