Premierul Nicolae Ciucă a solicitat, joi, în numele Guvernului, ajutorul reprezentanților celor 18 culte religoase din România pentru gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2, iar aceștia au rugat, la rândul lor, autoritățile să nu impună obligativitatea certificatului COVID-19 la intrarea în lăcașurile de cult. Șesul Executivului și ministrul Sănătății au detaliat stadiul proiectului legislativ, Alexandru Rafila spunând că „în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții celor 18 culte religioase recunoscute în România, împreună cu vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.
„Prin astfel de activități nu facem decât să redăm încrederea oamenilor și speranța. Nu o spun gratuit, o spun pentru că aceasta se întâmplă în baza unui dialog pe care noi îl avem cu societatea civilă, cele 18 culte păstoresc împreună peste 99% din populația României, or partea asta de dialog ne ajută în tot ceea ce înseamnă găsirea soluțiilor și armonizarea lor cu nevoiele și specificul fiecărei comunități în parte”, a spus premierul, precizând că această formă de dialog va continua și cu ceilalți reprezentanți a societății civile, pentru a putea lua decizii pentru toți cetățenii români”, a spus premierul, la finalul întâlnirii.
Premierul a admis că pe agenda discuțiilor a fost și certificatul COVID-19. „În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezetanților cultelor, ca cetățenii să poat să beneficieze de această liberatate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este un proiect în dezbatere și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului să putem să avem această lege a certificatului COVID, care, încă o dată, se va înscrie în parametrii reali în ceea ce înseamnă incidența bolii și ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, care beneficiază de teste. Este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiți și au cunoștințele necesare pentru acest lucru”, a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat despre implicarea cultelor în spijinirea campaniei de vaccinare, premierul a admis că a solicitat acest lucru. „Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieți, iar discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție și răspunsul a fost, de asemenea, cât se poate de ferm și clar: Vaccinarea este o soluție, iar cea de-a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportament înțelegem respectul față de sine, respectul față de comunitate, față de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți”, a spus premierul,
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă i se pare că este o măsură necesară ca certificatul COVID să fie obligatoriu la intrarea în lăcașurile de cult. „Libertatea religioasă trebuie respectată. (…) Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi, până la urmă, o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care trebuie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a subliniat că vaccinarea e o parte a soluției în gestionarea pandemiei. „Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, la responsabilitatea individială cred că poate fi modificat în așa fel încât să limităm transmiterea”, a spus Alexandru Rafile
„Cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a afirmat el, privind derularea discurțiilor din Parlament, precizând că introducerea certificatului COVID trebuie făcută în funcţie de unii parametri măsurabili şi cunoscuţi din vreme de toată lumea. El s-a declarat îngrijorat de „iresponsabilitatea” unor oameni care nu respectă regulile. „Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări la care oamenii nu purtau mască. dacă scade incidenţia, nu înseamnă că trebuie să lăsăm garda jos, dacă vrem să avem cu toţii sărbători fericite”, a spus ministrul Sănătății.