Luni, 11 octombrie 2021, a fost anunţat, la Stockholm, laureatul Premiul Riksbank Sveriges – Banca Naţională a Suediei – în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, iar câștigătorii sunt David Card, Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens.
Laureații din acest an – David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens – au oferit noi informații despre piața muncii și au arătat ce concluzii despre cauză și efect pot fi extrase din experimentele naturale. Abordarea lor s-a răspândit în alte domenii și a revoluționat cercetarea empirică, a transmis Academia Regală Suedeză de Științe.
Premiul – instituit în 1968 – se numește și Premiul Nobel pentru Economie. Pentru selectarea candidaţilor şi nominalizarea câştigătorilor, Academia a constituit Comitetul pentru atribuirea premiilor în ştiinţe economice, iar membrii acestui comitet sunt aleşi periodic, la trei ani, din rândul membrilor Academiei Suedeze Regale pentru Ştiinţe.
Potrivit informaţiilor publicate pe nobelprize.org, distincţia a fost acordată, din 1969, de 52 de ori, fiind premiate 86 de persoane, dintre care două femei. Dintre acestea, 23 de premii au fost acordate unui singur câştigător, 20 de premii au fost împărţite între doi câştigători, iar şapte au fost împărţite de trei câştigători.
Ultimul Premiu Nobel pentru Economie – 2020 – a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru ”îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”, potrivit sursei citate.
Cea mai tânără laureată în domeniul ştiinţelor economice este Esther Duflo, care avea 46 de ani când a fost premiată, în 2019. Elinor Ostrom a fost prima femeie laureată în domeniul ştiinţelor economice, în 2009.
În ceea ce privește cea mai în vârstă persoană care a primit Premiul Nobel pentru Economie, aceasta a fost Leonid Hurwicz, care avea 90 de ani în 2007, atunci când i-a fost atribuită distincţia.
Printre laureaţii secolului XXI ai Premiului Nobel pentru Economie se află: