VIDEO | Prețul Vaticanului. Cât costă, de fapt, să vizitezi cea mai mică țară din lume
Mulți dintre cei care plănuiesc să ajungă la Roma se gândesc să aloce măcar o zi din vacanța lor pentru a vizita Vaticanul, un loc cu însemnătate istorică, dar mai ales religioasă. Unii iau în calcul să achiziționeze, din timp, bilete online, pentru a evita cozile, dar și de teama ca nu cumva, atunci când ajung la fața locului, toate biletele de intrare să se fi epuizat deja. Atât agențiile de bilete, cât și vânzătorii care stau în Piața San Pietro de la Vatican știu acest lucru și profită de dorința oamenilor de a vizita, forțându-i să scoată din buzunar sume mult mai mari decât ar trebui.
Prima problemă pe care o întâmpină cei care vor să achiziționeze bilete online este aceea că, dacă accesează website-ul oficial al Muzeelor Vaticanului (tickets.museivaticani.va), nu au posibilitatea de a cumpăra bilete de acolo. În aproape toată perioada anului este afișat mesajul “Sold Out”, ceea ce înseamnă că toate biletele au fost vândute deja.
Singurele companii care mai vând astfel de bilete sunt agențiile private, fiecare având propriul preț. Spre exemplu, pentru Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului, agenția de bilete GetYourGuide are preț de pornire puțin peste 140 de lei de persoană, în vreme ce o alta, Tiquets, vinde bilete pornind de la puțin peste 30 de euro, adică aproximativ 150 de lei de persoană. Tot în jur de 30 de euro costă un astfel de bilet și pe site-ul Tickets For.
Există și bilete mai scumpe, în care este inclus și turul de vizitare la Basilica San Pietro. Așadar, cei care vor să viziteze Muzeele Vaticanului, Capela Sixtină și Basilica San Pietro pot ajunge să plătească, de persoană, între 200 de lei și chiar 350 de lei, deci între 50 de euro și 70 de euro. La fel, prețul diferă în funcție de agenția de bilete. Iar dacă vrei să vizitezi doar Basilica San Pietro, prețurile pornesc de la 6 euro și pot ajunge și până la aproape 50 de euro de persoană, dacă includem aici și Domul, adică urcarea în cupola Basilicii.
Cât costă să cumperi biletele direct de la Vatican? Intrarea în Basilica San Pietro este gratuită
Cei mai curajoși care riscă să meargă până la Roma fără să cheltuiască bani dinainte pe achiziționarea biletelor online, pot avea parte de o surpriză plăcută. La Vatican, biletul de intrare la Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului costă 17 euro de persoană, ceea ce înseamnă puțin peste 80 de lei. Practic, de la fața locului poți cumpăra biletele cu peste 50% mai ieftine decât dacă alegi varianta de a le achiziționa din timp.
Este adevărat că aici nu este inclusă varianta „skip the line”, adică să nu aștepți la coadă și să intri direct. Agențiile oferă și această posibilitate, desigur, contra cost. Doar că acesta este un alt truc al agențiilor de a mai face rost de bani în plus.
La Capela Sixtină și la Muzeele Vaticanului nu te poți folosi de opțiunea “skip the line”, pentru că trebuie să treci prin controlul de securitate, asemănător cu cel din aeroport. Acolo se formează o coadă care nu poate fi sărită, tocmai pentru că fiecare persoană în parte trebuie verificată. Practic, fie că stai la rând să cumperi bilet, fie că stai la rând să treci prin punctul de control având deja un bilet achiziționat, tot ajungi să stai la coadă.
Unul dintre turiștii care au vizitat Muzeele Vaticanului într-o perioadă destul de aglomerată, la finalul lunii iunie, a spus că timpul de așteptare a fost de aproximativ 45 de minute, deci mai puțin de o oră.
Vânzătorii ambulanți din Piața San Pietro
Nu în ultimul rând, trebuie să mai menționăm un aspect foarte important când vine vorba de achiziționarea biletelor de la Vatican: vânzătorii ambulanți care stau în Piața San Pietro.
Intrarea în Vatican nu se plătește, astfel încât oricine se poate plimba pe străzile celui mai mic stat independent. Prin urmare, și în Piața San Pietro, acolo unde este amplasată Basilica San Pietro, se poate intra gratuit. De aceea, o mulțime de vânzători ambulanți pândesc miile de turiști pentru a le vinde bilete, zic ei, cu reducere.
Nimic mai fals, pentru că unii le vând la prețuri mai mari decât agențiile de bilete. În plus, aceștia îi păcălesc pe turiști, spunându-le că biletul include și intrarea în Basilica San Pietro. Deci, aceeași tactică folosită și de agențiile de bilete care spun că includ multe obiective într-un singur bilet, când, în realitate, cer bani în plus pentru obiective care pot fi văzute gratuit.
Dacă întrebi un astfel de vânzător cât costă intrarea doar în Basilica San Pietro, acesta va răspunde că biserica nu poate fi vizitată decât prin achiziționarea biletului care include Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului. La o simplă privire, însă, poți observa oameni care așteaptă la coadă și intră nestingheriți în Basilica San Pietro, fără să plătească nimic. Asta pentru că intrarea în biserică este gratuită.
Niciun spațiu cu umbră pentru cei care vizitează Vaticanul
Cei care aleg să meargă la Vatican în perioada verii trebuie să știe că temperaturile depășesc 30 de grade Celsius încă din luna iunie și ajung la peste 40 de grade în iulie, așa încât disconfortul termic este destul de mare. Se pare că cei de la Vatican nu s-au gândit deloc la acest aspect, pentru că nicăieri în Piața San Pietro, unde oamenii stau la rând pentru a vizita Basilica, nu e amenajat un spațiu cu umbră. Același lucru este valabil și pentru cei care așteaptă la rând să intre în Capela Sixtină.
Un avantaj, de altfel, pentru buticurile din zonă și pentru comercianții ambulanți care vând tot felul de umbrele de soare, șepci, pălării sau șaluri la suprapreț. Spre exemplu, un șal foarte subțire de dimensiuni medii achiziționat de la un astfel de butic a costat 10 euro, adică aproximativ 50 de lei. Tot atât poate costa și o umbrelă menită să te apere de soare. Prețul este dublu față de cât ar costa același produs la un magazin obișnuit de pe străzile din Roma.
Practic, nu există nicio soluție pentru cei care au achiziționat bilete și sunt nevoiți să stea la coadă pentru a pătrunde în interiorul obiectivelor turistice. Buticurile sunt toate amplasate pe bulevardul principal de la intrarea în piață, așa încât singurele locuri unde te-ai putea feri de arșița de afară rămân terasele ori restaurantele din zonă. Sau, mai sunt gangurile care înconjoară Piața San Pietro, dar în interiorul acestora nu e nicio bancă pe care oamenii să stea sau vreun scaun.
Denumit și Cetatea Sfântului Scaun, Vaticanul este cea mai mică țară de pe pământ, atât ca populație cât și ca mărime. Întreg teritoriul se întinde pe aproximativ jumătate de kilometru pătrat, fiind reședința Papei, conducătorul Bisericii Catolice. Principalele atracții turistice ale Vaticanului sunt Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului, Piața San Pietro, Basilica San Pietro, precum și Grădinile Vaticanului.
Foto: GÂNDUL / Andreea Țuțulan
CITEȘTE ȘI: