VIDEO | Primarii de comune și municipii i-au cerut premierului Nicolae Ciucă salarii mai mari și pensii speciale, folosindu-se de „Schema Dorel”
This browser does not support the video element.
Reprezentanții Asociației Comunelor și cei ai Asociației Municipiilor din România au avut, luni, o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, pentru a-i prezenta problemele cu care se confruntă administrațiile locale. Primarii i-au cerut prim-ministrului bani pentru salarii, facturi și pensii speciale, folosindu-se de un document intitulat „Schema Dorel”.
Primarii și-au cerut pensiile speciale, amânate în fiecare an de Guvern, în contextul în care ele nu au intrat niciodată în plată, deși au fost introduse prin Codul Administrativ în 2019.
„Impactul bugetar nu este așa cum s-a spus de 600 de milioane, pentru că această indemnizație va fi primită de cel care nu mai e în funcția de primar, ori mulți au murit, mulți sunt foarte tineri. Ar fi o chestiune morală de recunoaștere a acestei funcții, iar domnul prim-ministru a recunoscut că e o decizie politică și a spus că va ridica această problemă în prima ședință a coaliției. UDMR a declarat pe față că susține aceste revendicări ale noastre”, a declarat Dorinel Soare, primarul comunei Niculești.
Primarul din Niculești a afirmat că „Guvernul are această datorie”, menționând că ei sunt cei care vor ridica „steagul la alegeri”.
„Mai avem pe unul, pe domnul Ciolacu. A zis că nu pică bine, nu dă bine la public, la dvs. (n.red. presă). Și am zis că dvs. o să țipați o lună și o să tăceți pe urmă. Avem primari care nu se pot interna într-un centru de bătrâni, pentru că nu au cu ce să cotizeze din pensia de 2.000 de lei. Cred că guvernul are această datorie pentru că le-am zis că noi vom ridica steagul la alegeri și dacă tu nu mă vezi acum, s-ar putea nici eu să nu te văd data viitoare”, a mai precizat edilul din Niculești.
De asemenea, primarii de comune au venit cu un document în care i-au arătat lui Nicolae Ciucă „inechitățile” din primăriile comunelor din România. În „Schema Dorel”, prezentată de edilii comunelor, a fost detaliat modul în care „un muncitor necalificat în construcții” ia un salariu aproape de cel al unui viceprimar.
În comunicatul transmis de Guvern se precizează faptul că întâlnirea a avut loc „pentru a oferi comunităţilor locale sprijinul de care au nevoie pentru implementarea programelor guvernamentale în beneficiul cetăţenilor şi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă”, în contextul consultărilor periodice derulate de Guvern cu reprezentanţii administraţiei publice locale.
Printre problemele ridicate de primari a fost și modificarea Codului Fiscal, prin care au fost modificate grilele de impozitare. Edilii au cerut o amânare de la Guvern pentru măsura care ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
„În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, teme legate de accelerarea descentralizării, implementarea Codului Fiscal, reglementarea modului de calcul al impozitului pe clădiri, nivelul indemnizaţiilor şi cel de salarizare la nivelul autorităţilor publice locale”, se arată în comunicatul Guvernului.