Incendiile devastatoare continuă să se răspândească în Grecia cu fiecare minut care trece pe mai multe insule. Deja focul uriaș a făcut primele victime pe insula Evia.
Autoritățile elene au transmis că trupul unui bărbat a fost găsit carbonizat în mijlocul distrugerii provocate de flăcări. Polițiștii s-au deplasat la locul unde a fost făcută descoperirea macabră pentru a confirma dacă victima este un cioban care era dat dispărut de duminică, când incendiile devastatoare de pădure au izbucnit pe Insula Evia, în apropierea Atenei.
De asemenea, în aceeași zi, 25 iulie, un avion specializat în stingerea incendiilor care opera în Grecia s-a prăbușit pe Insula Evia în timpul unei misiuni. Aeronava avea la bord două persoane, un comandant în vârstă de 34 de ani și copilotul său în vârstă de 27 de ani. Ambii au pierit în accidentul aviatic.
În urma acestei tragedii, Ministerul grec al Apărării a declarat trei zile de doliu în semn de respect față de victime și pentru a aduce omagii celor care și-au pierdut viața în timpul luptei împotriva incendiilor devastatoare, potrivit B1TV.
Avertizarea Codului roșu de caniculă va rămâne în vigoare pentru câteva zile, în același timp cu persistența pericolului major de incendii. Ca urmare a acestei situații alarmante, Ministerul Afacerilor Externe a emis o nouă atenționare de călătorie pentru românii care se află sau intenționează să călătorească în Grecia.
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, autoritățile locale mențin prognozele privind Codul roșu de caniculă în perioada 25-27 iulie, precum și pericolul major de incendii de vegetație (gradele 4 și 5, pe o scară de la 1 la 5).
Astăzi, se înregistrează stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest, regiunea Achaia, regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia) și Macedonia Centrală (Salonic). De asemenea, există un risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Peloponez (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala) și Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să se informeze cu privire la situația din zona în care intenționează să călătorească și să evite deplasarea în zonele afectate de incendii în desfășurare sau în care există un risc iminent de producere a acestora.
În cazul în care se află într-o zonă cu incendii în desfășurare, românii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.