Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Problema dependenței de fumat, discutată la Arbilis International Conference din Sofia. „Nicotina devine o problemă atunci când se exagerează”

VIDEO | Problema dependenței de fumat, discutată la Arbilis International Conference din Sofia. „Nicotina devine o problemă atunci când se exagerează”

Zeci de oameni de știință bulgari și internaționali au participat la Arbilis International Conference din Sofia, unde au discutat despre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate, propunând noi abordări în ceea ce privește reducerea efectelor nocive. Una dintre temele abordate în cadrul conferinței din capitala bulgară a fost dependența de fumat, specialiștii explicând cât de periculos este consumul de tutun și nicotină și ce alternative mai puțin nocive pentru acestea există pe piață.

Studiile au demonstrat că țigările, alcoolul, alimentația nesănătoasă, poluarea aerului, activitatea fizică insuficientă și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice reprezintă factorii de risc care ucid șapte din zece persoane la nivel global. Medicii susțin că boli precum cancerul, diabetul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul și obezitatea pot fi prevenite prin implementarea de politici și măsuri corespunzătoare de sănătate, care încurajează schimbarea comportamentală a populației.

Cele mai recente date arată că există aproximativ un miliard de fumători în lume, în ciuda nenumăratelor campanii împotriva fumatului desfășurate an de an la nivel global. În acest context, oamenii de știință au reiterat ideea potrivit căreia specialiștii din toate țările ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a crea un mediu fără fumat.

Prof. Reuven Zimlichman, despre reducerea riscurilor provocate de fumat

Prof. Reuven Zimlichman, despre reducerea riscurilor provocate de fumat

În cadrul conferinței, șeful Departamentului de Medicină al Centrului Medical E. Wolfson din Israel, prof. Reuven Zimlichman, a arătat că aproape 50% dintre fumătorii care au suferit un infarct și 57% dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral continuă să fumeze.

„În primul rând, tutunul ucide – fumatul de tutun ucide. Acum, motivul principal – nu singurul motiv, dar principalul motiv pentru dependența de fumat – este nicotina și nu numai. Estimăm faptul că nicotina contribuie la dependența de fumat în proporție de aproximativ 70-80%.

Restul de 20-30% este dependența obișnuită, ca atunci când ești la o petrecere, stai și vorbești cu prietenii și ai paharul de vin în mână – ai o ocupație, un obicei. Îți termini paharul și apoi îți mai iei încă unul, de socializare.

Așadar, în aspectele sociale intră și fumatul – oamenii care nu sunt dependenți, ci fumează uneori câte o țigară, la o petrecere. Nicotina în sine nu este atât de rea, ea devine o problemă atunci când se exagerează, cu cantități uriașe de nicotină”, a explicat prof. Reuven Zimlichman.

Medicul consideră „este foarte greu să-i convingem pe acești oameni să renunțe, deoarece sunt fumători înrăiți”, în ciuda efectelor adverse pe care nicotina le provoacă în organismul oamenilor.

„Eu, în calitate de medic, văd simptome la mulți pacienți. Pentru că fumează 40 de țigări pe zi, au tremurături, mâinile le tremură, sar, sunt entuziasmați, tensiunea arterială le poate crește, pulsul le este foarte ridicat, au palpitații – acestea sunt semne de intoxicație cu nicotină.

Cu o singură țigară sau două, efectul fiziologic este foarte asemănător cu o ceașcă de cafea – deci același lucru este valabil și în cazul cafelei. Dacă bei una sau două căni de cafea, este în regulă. Dacă bei 20 de cafele pe zi, vei avea efecte similare – palpitații, tremurături.

Deci acele substanțe sunt foarte asemănătoare. În cantități uriașe, ele provoacă simptome. În cantități normale, rezonabile, nu apar semne sau simptome. Cafeaua te face mai alert, deci este bine să o consumi dimineața. Nimeni nu poate dovedi faptul că o țigară dimineața este atât de rea”, a menționat prof. Reuven Zimlichman.

Bolile de care pot suferi fumătorii pasivi și cultivatorii de tutun

Bolile de care pot suferi fumătorii pasivi și cultivatorii de tutun

De asemenea, prof. Reuven Zimlichman a afirmat că „există disponibile diferite alternative fără fum, cu daune reduse, cum ar fi: snus, țigări electronice, produse din tutun încălzit, și nu ars”, unde substanțele toxice sunt reduse cu 95%, dând exemplul dispozitivului IQOS.

„Companiile au intenția de a reduce riscul, de a reduce aprovizionarea cu produse cu posibile efecte cancerigene și toxice, dar, în același timp, trebuie să facă față dependenței. Așadar, care dispozitiv va avea cel mai mare succes în reducerea riscurilor provocate de fumat? Cel care va avea cantitatea cea mai mică de substanțe toxice, însă trebuie să fie similar țigărilor. Cu cât este mai asemănător, cu atât va avea mai mult succes.

Așadar, în ceea ce privește principiul tutunului care nu arde, ci se încălzește, există mai multe companii. Unul dintre cele mai cunoscute  produse ale acestor tipuri de companii este IQOS, care devine din ce în ce mai popular în toată lumea. În Japonia, a scăzut numărul persoanelor fumătoare și există linii paralele crescute în ceea ce privește dispozitivele de reducere a riscurilor și o descreștere a numărului de fumători, foarte asemănător cu ceea ce vedem în Suedia.

Acest dispozitiv are succes pentru că, în primul rând, furnizează o cantitate fixă de nicotină – deci rezolvă problema dependenței. În al doilea rând, ții ceva în mână, arată ca o țigară și au creat chiar și un fum artificial, care nu este rezultatul arderii. Este doar un aerosol cu apă și niște substanțe inofensive, ceea ce face ca fumătorul să vadă țigările, fumul și să simtă nicotina. Cred că acesta este principalul motiv pentru care are atât de mult succes”, a adăugat prof. Reuven Zimlichman.

Prof. Hristo Kozhuharov, despre dependența de fumat

Prof. Hristo Kozhuharov, despre dependența de fumat

Președintele Asociației bulgare de Psihiatrie, prof. Hristo Kozhuharov, a mărturisit că sunt „pacienți care se trezesc după o intervenție chirurgicală majoră și cer o țigară”, fiind de părere că minimizarea daunelor provocate de fumat poate fi realizată și „fără a elimina complet consumul de tutun și nicotină”.

„Există diferite tipuri de consum de tutun. În termeni colocviali, există fumători slabi, fumători moderați și fumători înrăiți. Dacă îi luăm mai întâi pe fumătorii înrăiți, atunci ar trebui să aplicăm abordări care nu vor eșua. În primul rând, trebuie să lucrăm la a le îmbunătăți motivația, pentru a putea crea o motivație stabilă.

De asemenea, trebuie să le propunem o abordare care va reduce daunele și va avea ca rezultat o utilizare mai sigură – de exemplu, prin trecerea la un proces care nu presupune ardere. Putem propune și medicamente care reduc dependența de nicotină, cum ar fi Bupropion, care poate reprezenta una dintre opțiuni.

În Bulgaria, acest medicament a fost înregistrat sub numele de Zyban și am avut destul de mult succes cu el, dar, așa cum a menționat profesorul Georgieva, poate provoca reacții adverse, așa că trebuie să fim foarte atenți în administrarea acestui medicament”, a precizat prof. Hristo Kozhuharov.

Dr. Rada Prokopova, despre efectele nocive pe care țigările le au asupra sănătății

Dr. Rada Prokopova, despre efectele nocive pe care țigările le au asupra sănătății

Șefa Secției de Cardiologie a Spitalul Sf. Anna din Sofia, dr. Rada Prokopova, a spus că fumatul îi ucide pe jumătate dintre cei care au acest viciu, iar alte 600.000 de persoane expuse anual la fumat pasiv ajung să își piardă viața.

„Fumatul este o cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. Fumul de țigară provoacă 40% din bolile cardiace, crește colesterolul cu 24% și tensiunea arterială cu 31%. Primul pas este ca fumătorii să reducă numărul de țigări fumate pe zi și, dacă nu pot face asta, ar trebui să treacă la o alternativă smoke-free, care elimină fumatul pasiv. În acest fel se vor ajuta atât pe ei înșiși, cât și pe rudele lor”, a conchis dr. Rada Prokopova.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și