Prima pagină » Actualitate » Profesorii iau lecții despre lupta cu DROGURILE. „Dealerii găsesc metode astfel încât să atragă cât mai mulți copii”

Profesorii iau lecții despre lupta cu DROGURILE. „Dealerii găsesc metode astfel încât să atragă cât mai mulți copii”

Fenomenul consumului de droguri în rândul elevilor a luat amploare în ultimii ani, iar autoritățile încearcă să-l diminueze. 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii. Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani), potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale Antidrog.

În ceea ce privește domeniul prevenirii consumului de droguri, în anul 2023, specialiștii antidrog au desfășurat 35.000 activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, dar și activități punctuale de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, de care au beneficiat peste 760.000 de persoane: preșcolari, elevi, studenți, cadre didactice, părinți, asistenți maternali, copii instituționalizați, specialiști în asistență socială, personal medical, consumatori și foști consumatori de alcool și droguri, comunitățile locale, în general.

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a explicat care sunt „simptomele” consumului de droguri. În plus, Dabija a expus și motivele des invocate de către adolescenții consumatori.

„În anul 2023 am remarcat de ce se consumă  atât de des droguri. Sunt mai multe motivații, însă toate au o cauză emoțională: curiozitatea, presiunea grupului, problemele familiale, pentru a fi cool. Sunt doar câteva dintre motivațiile pe care noi le-am identificat în gestionarea cazurilor noastre de anul trecut. Care sunt cele mai consumate droguri? În continuare, rămân canabisul, noile substanțe psihoactive și stimulanții. Atunci când vorbim de semne sau cum ne puteam da seama, trebuie să ținem cont de tipul de substanță pe care persoana îl consumă, fie că vorbim de copii, fie că vorbim de adulți, de cât de frecvent consumă persoana respectivă acea substanță, cantitatea, modul în care este constituită persoana respectivă pentru că într-un fel reacționează o persoană mai slăbuță și în alt fel o persoană cu mai multe kilograme”, a precizat Ramona Dabija.

„Elevul nu se implică și nu face față cerințelor școlare”

Vârsta debutului în consumul de droguri a scăzut la 13 ani. În acest context, consilierii școlari încearcă să se informeze cât mai mult și să ofere, la rândul lor, informații corecte către elevi, părinți și profesori.

„Primul semn ar fi că elevul este neatent la ore, este plictisit, este somnoros, încearcă să evite sarcinile școlare, face absențe foarte multe, randamentul școlar este scăzut. Elevul nu se implică și nu face față cerințelor școlare. Astfel că, noi suntem atenți și la progresul, la motivațiile elevului în școală, dar poate și la semnele pe care familia ar trebui să ni le ofere”, a explicat Ioana Șandru, consilier școlar.

„Dealerii găsesc metode astfel încât să atragă cât mai mulți copii”

Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) București, atrage atenția asupra metodelor pe care dealerii le folosesc în vânzarea substanțelor interzise.

„Dealerii găsesc metode astfel încât să atragă cât mai mulți copii, consumatori pentru ceea ce oferă ei. Din fericire, împreună cu Agenția Națională Antidrog, luptăm pentru prevenție, pentru a informa atât părinții, cât și copiii de ceea ce înseamnă consum de acest gen. Nu avem nevoie de astfel de situații la nivelul familiilor noastre, dar din păcate, în acest moment, suntem în poziția în care părinții consideră că lor nu li se poate întâmpla”, a conchis Eugen Ilea.

„Substanțele psihoactive sunt mult mai nocive decât drogurile tradiționale”

Medicii spun că noile substanțe psihoactive sunt mult mai nocive decât drogurile tradiționale pentru că au capacitatea de a instala dependența mult mai rapid.

„Noile substanțe psihoactive sunt substanțe chimice, realizate în laborator, realizate pentru a avea efecte similare drogurilor tradiționale cum ar fi cocaina, dar care să nu intre sub incidența legii astfel încât dealerii de astfel de substanțe să nu pățească nimic din punct de vedere legal.

Noile substanțe psihoactive reprezintă una dintre substanțele folosite sau una dintre categoriile de substanțe folosite în România. Nu este pe primul loc. Canabisul este substanța care este folosită cel mai mult în țara noastră. Acest lucru se întâmplă și din cauza măsurilor legislative care se află și în alte state.

Din punctul meu de vedere, aceste noi substanțe psihoactive, aceste substanțe chimice sunt mult mai nocive decât drogurile tradiționale pentru că au capacitatea de a instala dependența mult mai rapid, efectele apar după o cantitate foarte mică, însă durează foarte puțin. Acest lucru conduce la faptul că aceste persoane ajung să-și administreze mult mai des substanțele respective”, a precizat medicul ANA.

CITEȘTE ȘI:

Un minor a fost prins cu droguri de mare risc, în Sectoul 5. Primarul Cristian Popescu Piedone: Polițiştii locali care l-au depistat vor fi premiați

Medicul traficant de MARIJUANA din Arad a fost arestat preventiv. Marfa capturată de DIICOT Timişoara valora 200 de mii de euro

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și