Medicii, asistenții și personalul auxiliar și-au strigat nemulțumirile în fața Ministerului de Finanțe. Protestatarii au venit cu coșuri de cumpărături în care au pus apă, covrigi și hârtie igienică, spunând că doar atât își permit să cumpere după ce achită taxele și facturile.
Conform președintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, principala revendicare este legată de creșterea cu 20% a salariilor din sistemul de sănătate. Federația a anunțat mai multe proteste, dar și un miting la care ar putea participa 20.000 de persoane.
„Revendicările sunt multe, dar e una pentru care am rămas în stradă și mergem în continuare până în pânzele albe, dacă îmi permit să spun așa, și anume o creștere salarială în acest an cu 20% care-i acoperă pe ultimii cinci ani de zile în care n-am primit nimic ca și salarizare, apropo de inflație și de zona în care suntem astăzi. Ieri ne-am întâlnit și cu premierul.
A fost un lucru important această mare deschidere la dialog, că am vorbit totuși cu premierul. Sunt șanse. Încă ne poate convinge să nu ajungem până la grevă, dar, până atunci, astăzi suntem aici și ne manifestăm ca atare.
Începând cu aceste pichetări, o să facem mai multe și la toate ministerele, inclusiv la Guvern. Poate o să culmineze și cu miting, undeva în februarie. Nu am o dată certă. Sigur aducem 20.000 de oameni fără nicio problemă. Și apoi, dacă lucrurile stau tot așa, vom declanșa conflictul propriu-zis și ne pregătim de grevă, pentru că trebuie să urmăm pașii legali.
367 ne obligă să îndeplinim anumite puncte, împreună cu persoanele cu care vom stabili această grevă, adică cu conducerea unităților sanitare. Aici e o problemă a pacienților extrem de complicată. Noi le spunem că n-o să fie, că s-a mai întâmplat lucrul acesta. Îngrijiți vor fi poate chiar mai bine, dar apelăm la ei să fie înțelepți și să realizeze că un asistent, un medic, o infirmieră, o îngrijitoare prost plătită și așa sunt probleme de genul ăsta, n-o să vină la serviciu sau n-o să aibă același status profesional și social care să le permită să fie liniștite atunci când fac ceva pentru bolnavi”, a precizat Leonard Bărăscu.
Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, susține că veniturile celor din sănătate au ajuns să fie printre cele mai mici din tot sistemul bugetar.
„Oamenii nu mai pot suporta. După trei ani de zile, de când s-a terminat pandemia, am lucrat foarte multe ore suplimentare, subnormați, ore suplimentare neplătite, sporurile sunt la minim, veniturile undeva au ajuns printre cele mai mici din tot sistemul bugetar. Adică un salariat din zona TESA câștigă sub 3.000 lei net, un asistent medical are între 3.500 și 4.500 lei. Într-adevăr, doctorii câștigă puțin mai mult, dar pe un alt contract de gărzi, adică cumulat două contracte de muncă. Nu se mai poate în aceste condiții.
Dacă Guvernul ne vrea în stradă pentru că doar așa prevăd că se mai uită către bugetari, vom ieși în stradă. Acesta este un prim protest, urmând probabil și o mare miting și o grevă generală”, a declarat președinte Sanitas București, Viorel Hușanu.
Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 80.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie.
CITEȘTE ȘI: