Prima pagină » Actualitate » VIDEO| Protestele din Finanțe s-au încheiat, cu promisiunea că nu vor fi angajați demiși. ”Ministrul a înțeles că suntem subdimensionați și epuizați”

VIDEO| Protestele din Finanțe s-au încheiat, cu promisiunea că nu vor fi angajați demiși. ”Ministrul a înțeles că suntem subdimensionați și epuizați”

Angajații din Finanțe au renunțat la proteste, după ce au primit promisiuni de la ministrul Marcel Boloș, cu care au discutat mai multe ore cererile lor, că nu vor fi oameni disponibilizați și că se va găsi o soluție în Guvern pentru ca toți salariații care fac aceeași muncă să primească salarii egale. Sindicaliștii susțin însă că, dacă solicitările nu vor fi respectate, este posibil ca din 22 august să fie din nou proteste și să se oprească activitatea în trezorerii, în administrațiile financiare și în alte instituții publice din Finanțe. 

Ministrul Marcel Boloș, care s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor angajaților din Finanțe ca urmare a protestului spontan de joi, a dat asigurări că niciun angajat din Ministerul Finanțelor sau din instituțiile subordonate nu va fi disponibilizat.

Pe lângă lipsa disponibilizărilor, ministrul Marcel Boloș a convenit cu sindicaliștii să fie înființat un comitet de lucru, cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, care să elaboreze și să implementeze statutul angajatului în finanțe publice.

„Este pentru prima dată când avem un protocol deja semnat cu domnul ministru, pe puncte exacte, ca până pe data de 21 august să elaborăm un memorandum care se va introduce în Guvern legat de egalizarea salariilor la maximum în funcție pe tot aparatul Ministerului Finanțelor, propunerea pentru familia ocupațională Ministerul Finanțelor, în așa fel încât legea salarizării să prevadă distinct Ministerul Finanțelor ca familie ocupațională, formarea unui comitet de lucru la nivelul Ministerului Finanțelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din Ministerul Finanțelor și cel mai important lucru, pe care l-am lăsat la sfârșit, angajamentul ministrului că nu vor exista disponibilizări în cadrul Ministerului Finanțelor și dintre salariații Ministerului Finanțelor.

A înțeles foarte clar că suntem subdimensionați și foarte mulți dintre colegii noștri sunt epuizați, ba dimpotrivă, trebuie să avem mai mulți angajați la nivelul sistemul instituțional al Ministerului Finanțelor. Acesta a fost unul dintre elementele cele mai importante din tot acest protocol și acesta este și un mesaj pentru colegii noștri, că aceste disponibilizări nu vor exista”, a spus liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor ”Sed Lex”, Vasile Marica.

”Vom vedea dacă pe 22 august vom mai avea proteste”

Liderul sindical Vasile Marica nu a exclus o posibilă reluare a protestelor, dacă înțelegerile la care s-a ajuns în urma discuțiilor cu ministrul Finanțelor nu vor fi respectate.

„În funcție de ce se întâmplă, vom vedea dacă pe 22 august vom mai avea proteste. L-am anunțat pe domnul ministru că în data de 22 august, dacă nu se ține de acest protocol, vor fi proteste”, a spus Vasile Marica, la finalul discuțiilor de la Ministerul Finanțelor.

Vasile Marica a precizat că nu există întârzieri la plata salariilor, din cauza protestelor, plățile fiind făcute la timp pentru toți bugetarii, mai ales că urmează minivacanța pentru sărbătoarea Sfintei Maria.

Eu știu că s-au făcut plățile, colegii noștri au făcut plata pentru toți salariații bugetari. Nu ne-am permis să-i lăsăm înainte de sărbătorile care urmează fără bani. Plățile s-au făcut. Colegii noștri – și cei din învățământ, și cei din sănătate – s-au solidarizat cu noi, ne-au spus că ne susțin și asta a fost. A fost foarte importantă și semnarea acestui memorandum”, a adăugat liderul sindical.

Sindicaliștii au mai cerut și ca pragul pentru eliminarea voucherelor de vacanță să se aplice la salariul net, nu la cel brut.

„Atunci când vorbim de salariu brut, toți cetățenii spun: «uite ce salariu are, 10.000, 12.000 de lei», dar nu acela e salariul. Noi trebuie să vorbim de salariul net. Salariul net în Ministerul de Finanțe, în medie, este 5.000 de lei, pleacă de la salariul de debutant de 2.400 de lei și ajunge până la 6.000 de lei”, mai a spus preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor ”Sed Lex”.

18.000 de angajați din administrațiile financiare au protestat vineri

Aproximativ 18.000 de angajaţi din Administrațiile Finanţelor Publice din județele Mureș, Buzău, Tulcea, Iași și Arad au întrerupt munca, vineri, după ce, joi, la Ministerul Finanțelor a izbucnit un protest spontan al angajaților, potrivit Alianței ”Sed Lex.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat, vineri, că, în urma protestului spontan, doi dintre angajații Ministerului Finanțelor, care ar fi dorit să se transfere la Ministerul Proiectelor Europene, și-au dat demisia.

”Este mai atractiv din punct de vedere salarial, dar nu eu port vina acestor salarii mici”, a afirmat ministrul, precizând că nu se așteaptă la demisii în lanţ.

Protestul de joi, de la Ministerul Finanțelor, ar fi fost pornit de angajați din Direcţia Juridică, cărora ministrul Marcel Boloş le-ar fi refuzat transferul la Ministerul Proiectelor Europene, potrivit unor surse politice.


CITEȘTE ȘI:

Marcel Boloș, întâlnire cu sindicaliștii din Ministerul Finanțelor: „NU vor exista disponibilizări”

Marcel Boloș ia „finanțele” la picior și acceptă o „cafea împreună”. Ministrul Finanțelor merge în Trezorerii, după protestul spontan, de joi

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și