Prima pagină » Actualitate » VIDEO Putin vs. Zelenski: cine a câștigat și cine a pierdut războiul comunicațional? Analist politic: „Americanii spun că este cel mai popular om politic mondial”

VIDEO Putin vs. Zelenski: cine a câștigat și cine a pierdut războiul comunicațional? Analist politic: „Americanii spun că este cel mai popular om politic mondial”

Bogdan Teodorescu a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. Aceasta a analizat, din perspectiva analistului politic, modelul de comunicare al Volodimir Zelenski, aflat în antiteză cu modelul de comunicare al lui Vladimir Putin. Care a avut o strategie mai bună în ceea ce înseamnă paleta unei comunicări țintite? Cât echilibru este, în momentul de față, în războiul comunicațional? 

„Dacă ne referim la zona de comunicare, dacă ținem minte discutam la început de faptul că rușii pierduseră momentul datorită comunicării lui Zelenski și a faptului că Europa – SUA au îmbrățișat modelul comunicațional al lui Zelenki și că Rusia își pierduse consistența în comunicare.

La acest moment, putem spune că războiul este echilibrat. Să excludem momentul evenimentelor de la Bucea din ultimele zile. Până atunci, rușii au echilibrat comunicarea, au reușit să impună temele lor pe agendă, au reușit să clatine grupul unit al țărilor europene, mai ales pe subiectul costurilor sancțiunilor, pe partea europeană, nu pe partea rusă.”

Bogdan Teodorescu a analizat modelul de comunicare Zelenski, despre care afirmă că merită urmărit, fiind unul revoluționar. 

„Sunt vreo trei lucruri care trebuie spuse. În primul rând, trebuie urmărit cu mare atenție modelul comunicațional al lui Zelenski care din punctul meu de vedere este o revoluție a comunicării politice contemporane. În orice timp.

Zelenski ce a făcut? A ars etape, a ignorat comunicarea prin vectorii media. El deja comunică peste media. Țintește public țintă și comunică direct cu el prin rețelele de socializare, folosind niște valori și niște teme la modă. Zelenski este un soi de Netflix’s Live. De fapt, Zelenski trebuie urmărit foarte atent la felul în care țintește publicul, construiește agenda și comunică cu acel public. Cred că în următoarele campanii electorale, vom vedea multe asemenea tentative de a ocoli comunicarea standard.

Apoi, este ideea de legitimitate. Este tot mai important cum arată în ochiul celui care vorbește cel care comunică. Or, Zelenski a pornit de la 25% încredere ca președinte și a ajuns la peste 90% încredere ca președinte pe timp de război. La ora actuală, americanii spun că este cel mai popular om politic mondial, că are 70% încredere în SUA”, conchide interlocutorul lui Marius Tucă.

Cum a comunicat, în schimb, Putin? Cum  și-a construit comunicarea  eroul negativ Vladimir Putin?

„Prima comunicare reușită a lui Putin a fost către poporul rus. Putin și-a pregătit traseul. Hai s-o punem: așa cum Europa și-a pregătit traseul pentru o lume a păcii, Putin a pregătit traseul pentru o lume a războiului. Numai că nimeni nu l-a băgat în seama.

Putin a pregătit Rusia pentru conflict ideologic, pentru a-și lua înapoi ce a pierdut. Asta este ceea ce se comunică de 25 de ani în Rusia. Putin a creat de ani de zile imaginea unui Occident decadent și periculos care amenință Rusia.”

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele