Artemis 1 se deplasează cu peste 8.000 km/h. Sistemul de lansare spațială a fost lansat cu succes, anunță NASA.
Comentatorul NASA a declarat, în extaz: „Ne ridicăm împreună, înapoi pe Lună și dincolo de ea”. Este prima dată când rachetele NASA SLS și NASA Orion zboară împreună. Artemis 1 va efectua într-o misiune de șase săptămâni în jurul Lunii și înapoi pe Terra. Orion va călători dincolo de partea îndepărtate a Lunii, nevând astronauți la bord.
Artemis este un program spațial ce ar putea ajunge să coste aproape 100 miliarde de dolari. A început ultima manevră esențială, numită Trans-Lunar Injection (TLI), care durează 8 minute și va înscrie capsula Orion pe traiectoria către Lună.
O altă manevră tehnică esențială, perigee raise maneuver, a fost un succes, la 56 de minute de la lansare. Viteza lui Orion este 23.000 km/h.
Cele 4 panouri solare s-au deschis fără probleme. Orion are viteza de 27.000/h. La 8 minute de la lansare, treapta principală a rachetei, de culoare portocalie, s-a desprins. Orion a ajuns pe orbita terestră și este cont propriu în drumul către Lună și înapoi. Racheta a consumat peste 3 milioane de litri de combustibil.
Racheta are 11.000 km/h și a ajuns la o altitudine de peste 350 km. Lucrurile au mers conform planului și boosterele auxiliare s-au desprins și au căzut în ocean. NASA a lansat racheta SLS cu capsula Orion la ora 8.47 și 55 de secunde.
La începutul lunii septembrie, NASA a amânat, pentru a doua oară, lansarea primei misiuni din seria Artemis – gigantica rachetă Space Launch System (SLS) şi capsula Orion -, după ce ar fi fost identificate probleme tehnice, mai exact o scurgere de combustibil la motoarele rachetei.
Inginerul român Dragoș Alexandru Păun, parte din echipa de profesioniști care pregătește misiunea Artemis 1, spune, într-un interviu acordat pentru Gândul, că o nouă oportunitate de lansare a echipajului ar putea fi pe 17 octombrie.