Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit, joi, la Digi24, despre riscului izbucnirii incendiilor de vegetaţie sau de pădure în această perioadă caniculară pe care țara noastră o traversează. Întrebat cum explică faptul că anul acesta sunt de șapte ori mai multe focare de incendii, comparativ cu anul trecut, secretarul de stat în cadrul ministerului de Interne a precizat că arderile necontrolate sunt cauzate de oameni.
„Din păcate, incendiile sau arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de intervenţii pe zi. În weekenduri, sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate. Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă.
Am avut o situaţie, recent, luna asta sau sfârșitul lunii trecute, când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat, cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul”, a afirmat Raed Arafat.
Raed Arafat a explicat că, din cauza secetei și a temperaturilor foarte mari, riscul de izbuncire a incendiilor este mult mai ridicat în această perioadă.
„Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu cât nu plouă, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece, este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator.
Responsabilitate mare trebuie să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu. Chestia asta – ‘lasă că îl sting eu’ – la acest moment, e mai bine să nu-l aprinzi. adică să nu folosești foc deschis în zonele respective”, a precizat Raed Arafat.
Șeful DSU a dat și câteva exemple de soluții care pot fi aplicate în momentul în care izbucnește un incendiu.
„Dacă ai un foc, trebuie să pleci din zonă, să evacuezi zona. Pompierii, normal, dacă văd că e ceva, pot să dea sfaturi pentru asta, pentru asta avem şi mesajele RO-Alert. Depinde când se anunță incendiul respectiv, pentru asta, monitorizăm, acum, mai intens, să vedem mai repede dacă este ceva. Dar cine vede fum, foc, oriunde, în zonele de păduri, pe câmp, să sune imediat la 112, asta este cel mai important lucru. Acolo unde există risc pe locatar, acțiunea noastră va fi imediat spre evacuare din zonă și decizia asta trebuie să o ia comandantul intervenției, la fața locului, cât mai repede.
Dacă vede un risc – înainte să ajungă acest risc, să fie foarte aproape de oameni – este să evacueze oamenii până controlează incendiul, exact ce se întâmplă și în alte țări, la acest moment, și asta este responsabilitatea fiecăruia din cei care răspund de intervențiile de stingere în zonele împădurite sau în zonele locuite, care sunt intervenții în urma arderilor necontrolate sau orice tip de incendiu care apare”, a explicat Raed Arafat.