Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat, joi, la Digi24, că autorităţile s-au pregătit pentru cele două zile de caniculă extremă anunțate în vestul şi sudul ţării şi i-a sfătuit pe turişti să nu aprindă focuri în păduri. Secretarul de stat în cadrul ministerului de Interne a precizat că un foc de pădure poate însemna un pericol, atât pentru viaţa oamenilor, cât şi pentru viaţa pompierilor care intervin să stingă focul.
„Începând de mâine, 22 iulie și 23 iulie – cel puțin, asta este limita care e dată acum de ANM – și vorbim de Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timișoara, Caraș, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman și mai este o zonă destul de importantă de cod galben, unde și acolo vor fi efecte – acolo, Comitetele județene pentru Situații de Urgență au fost convocate și au luat decizii pentru a veni în sprijinul populației. Problema cea mai mare sunt cei care aprind focul pentru curățirea câmpurilor.
Trebuie să înțeleagă că pot să ducă la incendii devastatoare, care să fie foarte greu de controlat. Să nu se joace nimeni cu aceste situații de acum. Temperaturile sunt foarte înalte, e secetă, în multe zone nu a plouat, deci e totul uscat și un incendiu poate să fie extrem de de violent și poate să ducă la victime”, a afirmat Raed Arafat.
Întrebat dacă trebuie sunat la 112 în cazul în care sunt surprinse persoane care fac focul la munte, Raed Arafat a precizat că „dacă nu vrea să îl stingă, da”.
„Rugați să-l stingă, pentru că este responsabilitatea noastră, a tuturor. Un foc în zonele montane, la acest moment, în păduri, în zonele respective, poate să însemne un incendiu care să dureze zile și să fie cu pagube foarte serioase asupra mediului, asupra pădurilor și nu neapărat fără victime, adică poate să fie inclusiv cu victime, plus punerea în pericol a vieții în risc, a vieții pompierilor care vor interveni, adică intervențiile respective nu sunt fară risc.
E suficient o țigară aruncată dintr-un geam, dintr-o mașină, sau nestinsă bine, și poate să cadă undeva unde să pornească un incendiu. Este o perioadă unde responsabilitatea noastră este una extrem de importantă și noi singuri, ca autorități, ca autorități locale, ca autorități naționale, nu putem face nimic dacă oamenii de rând nu colaborează cu noi.
Și eu am încrederea și sper ca după toate discuțiile care au apărut, oamenii să înțeleagă seriozitatea situației și gravitatea ei. Aceste temperaturi vor fi foarte ridicate, sunt ele singure suficiente să pornească unele incendii, dar dacă venim și cu foc și cu țigara aruncată, atunci s-ar putea să avem situații care să fie foarte greu de controlat”, a precizat Raed Arafat.
Șeful DSU a precizat că este extrem de important ca oamenii, în special persoanele vârstnice, să evite deplasările și expunerea la soare între orele 11-18.
„Mai ales oamenii în vârstă, oamenii care sunt bolnavi, oamenii care au probleme, dar, în general, pentru oricine. Dacă vrei să ieși și să te plimbi, nu te plimbi atunci. Dacă ieși pentru că ai treabă, ai activitate care nu poate fi amânată, atunci îți adaptezi vestimentația. Apa este foarte importantă, hidratarea este foarte importantă, iar dacă te simți rău din cauza căldurii, intră undeva unde este aer condiționat, intră la un magazin, la o farmacie și dacă, bineînțeles, sunt probleme, se sună la 112.
Noi am zis că ideea ca oamenii să intre într-un cort nu este foarte agreată, pentru că în cort există riscul să fie căldură mai mare decât în afara cortului. Facem excepție dacă e un cort cu aer condiționat și cu răcire, dar cea mai bună soluție sunt foarte multe magazine, clădiri, locuri cu aer condiționat, unde un om care se simte rău poate să intre acolo pentru câteva minute că să se răcorească, să se răcească și, dacă e o problemă, până vine chiar și ambulanța sau SMURD-ul să-l vadă”, a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat în cadrul ministerului de Interne a precizat că persoanele în vârstă, care nu beneficiază de aer condiționat acasă, pot să se adăpostească de căldură în mall-uri sau magazine mari.