VIDEO. Rafila despre testele de salivă fals pozitive: „Pentru mine e surprinzător”. Ministerul Educaţiei a cerut DSU să-i transmită graficul de aprovizionare cu teste pentru elevi

Publicat: 08 12. 2021, 20:51

This browser does not support the video element.

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU să-i transmită graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă, arătând că testele primite au fost deja distribuite către unităţile de învăţământ pentru a fi utilizate în această săptămână, iar diferenţa rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna următoare, având în vedere că sunt două zile de testare, luni şi joi.

Ministerul Educaţiei a făcut public documentul privind solicitarea adresată DSU.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu anunţa în 25 noiembrie că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că la acea dată urmau să fie distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.

 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă au ajuns săptămâna trecută în școli

Majoritatea școlilor a decis ca testele primite de la IGSU să fie predate elevilor. Cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă au ajuns săptămâna trecută în școli și au fost date elevilor, iar o parte din ele sunt destinate angajaților din unitățile de învățământ. Aceste teste sunt suficiente pentru testarea din această săptămână.

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

86 de cazuri detectate pozitiv în școli

Însă Ministerul Educației a anunțat, luni, că au fost depistate 86 de cazuri detectate pozitiv în școli, după prima zi de testare pe bază de salivă.

„Sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta”, a declarat ministrul Sănătății, la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern, când a fost întrebat de rezultatele testelor de salivă.

Rafila despre cazurile fals pozitive: Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv

Alexandru Rafila a oferit următorul exemplu și a precizat că sunt lucruri care mai trebuie studiate: „Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 și 30, vă dau un exemplu concret. Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv. Dar poate că părinții încă nu știu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate”.

„Sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 și 30, vă dau un exemplu concret. Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv. Dar poate că părinții încă nu știu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuși am găsit totuși niște persoane pozitive, copii pozitivi, au fost, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor. Și lucrul acesta este foarte important”, a adăugat Rafila.

Raed Arafat  a precizat că loturile sunt contractate și se așteaptă livrări

„În secunda în care se livrează, noi le distribuim exact după metodologia dată de Ministerul Educației. Nu pot să spun în ce zi se livrează, dacă s-au livrat, poate s-au livrat ieri. (….) Aceste teste sunt făcute ca achiziție de ONAC, iar ca implementare, sunt făcute de IGSU prin mecanismul logistic pe care îl avem. Distribuirea lor se face în baza metodologiei de la Ministerul Educației. Dacă doriți, ne interesăm la nivelul IGSU-ului să vedem care este etapa în acest moment, câte s-au livrat, câte se distribuie. (…) Eu v-am mai zis că există din păcate, situații de întârziere de livrare din partea unor firme. Unele firme nu pot livra, nu mai pot să continue contractul, acestea sunt aspecte comerciale și nu am intrat în ele. Din păcate, cu astfel de situații s-a confruntat IGSU-ul. Nu e vina IGSU-ului în acest context, dar încercăm cat mai repede să aducem în continuare și să continuăm livrările către școli, către inspectoratele școlare”, a spus Arafat.