VIDEO | Raluca Anton, în podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar: „Ne concentrăm foarte puțin pe ceea ce înseamnă sănătate mentală”
This browser does not support the video element.
Raluca Anton, psiholog, și Paul Olteanu, master trainer & coach, s-au numărat printre invitații speciali ai lui Mihai Morar în cadrul podcast-ului „Fain & Simplu”.
Raluca Anton spune că, în ultima perioadă, oamenii pun accent pe suferințe și pe traume și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în spatele acestor trăiri, mai ales că, de-a lungul vremii, ele au fost foarte puțin studiate.
Potrivit acesteia, este important ca societatea să pună un accent mai mare pe sănătatea psihică.
„Avem acum acest curent al descoperirilor de sine. Nu erau studii în domeniul psihologiei, până nu demult, care să vorbească despre lumea interioară. Psihologia a devenit știință cu acte în regulă undeva prin anii ’50. Încă se mai studiază felul în care funcționează sistemul și relațiile și dinamicile dintre noi. Și atunci, este firesc să existe atât de mult conținut în online, pentru că acum îl avem. Și este extraordinar că avem conținutul acesta.
Unde cred, însă, că este o mică problemă, este acest focus foarte mare pe suferință, pe traumă, acum toată lumea caută să vadă ce este acolo, ce se întâmplă, și foarte puțin focus pe ceea ce înseamnă sănătate mentală, de fapt. Asta mi se pare că este o dificultate pe care o avem în timpurile noastre”, spune specialistul.
Raluca Anton: Noi, ca societate, nu ne simțim bine să îi auzim pe ceilalți vorbind despre suferință
Psihologul mai spune și că, de multe ori, oamenii au fost obișnuiți să „bage sub preș” unele trăiri, poate cu scopul de a nu deveni vulnerabili în fața altora.
„Sigur, toată lumea vorbește despre propriile suferințe. Și este important să avem oameni reper în diverse comunități, că e Micutzu, că e Smiley, că e oricine. Să înceapă să normalizeze a vorbi despre suferință, pentru că noi ce știm? Să nu știe nimeni despre ce ni se întâmplă. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla dacă află vecinul că… Deci noi venim cu mesajele astea ca societate. A vorbi despre suferință este văzut ca fiind ceva în neregulă. Ani de zile a funcționat foarte bine în societate să mascăm suferința. Și atunci, de foarte multe ori, nu ne prea place să îi auzim pe ceilalți vorbind despre diverse suferințe. Și mie îmi vine firesc întrebarea: „oare povestea pe care tu o auzi, oglindește ceva în propria persoană, de nu îți place ceea ce auzi?”. E doar o întrebare, să ne gândim fiecare la ea”, mai spune Raluca Anton.
Podcast-ul integral poate fi vizionat aici: