VIDEO | Rareș Bogdan: „Suntem o țară mare la nivelul Uniunii Europene, o insulă de stabilitate. Este o nevoie extrem de mare de noi, atât în ceea ce înseamnă NATO, cât și din punct de vedere al Uniunii Europene, nu putem fi nici sfidați”
This browser does not support the video element.
Prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, miercuri, la B1 TV, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu, despre afirmațiile făcute în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a acuzat că blocarea aderării în spațiul Schengen reprezintă o nedreptate care i se face României. Europarlamentarul a afirmat că „suntem o insulă de stabilitate”, iar „în momentul acesta, este o nevoie extrem de mare de noi, atât în ceea ce înseamnă NATO, cât și din punct de vedere al Uniunii Europene”.
„Astăzi doamna care conducea ședința era finlandeză, era un vicepreședinte din Finlanda, și la sfârșitul ședinței noastre a venit să îmi spună că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate și nu vom avea nicio surpriză și purta chiar un mesaj pro. Eu cred că nu rămâne nici Olanda, până acum nu s-a exprimat.
Există un singur partiduleț aflat la guvernare, într-o coaliție de 4 partide, este Uniunea Creștină. Este un partid de extremă dreapta, care are un singur reprezentant în Parlament European și acela afiliat doar la grup politic, care, într-adevăr, are încă un discurs mai dur cu privire la imigrații și cu privire la România și funcționarea statului de drept.
Dar nici ei nu s-au exprimat, iar premierul Rutte a afirmat că, în cazul în care Franța și Germania vor susține aderarea, el nu se va opune, că până acum s-a opus doar la înțelegere cu statele respective. Acum avem cele două state care și-au exprimat clar poziția pro-România în Schengen. Nu cred că Mark Rutte mai are vreun motiv să se opună, pentru că ar fi de-a dreptul sfidător și ar fi o jignire pentru popul român”, a afirmat Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan a declarat că „piața românească este o piață extrem de servilă, extrem de interesantă pentru băncile olandeze, pentru companiile austriece, pentru companiile germane” și „suntem foarte friendly și foarte deschiși cu privire la aceste corporații”.
„Eu cred că, în 32 de ani, România a făcut câteva greșeli la nivelul diplomației și, uneori, diplomația trebuia să fie ceva mai hotărâtă. Noi suntem o țară care cu totul avem aproape 25 de milioane, suntem o țară mare la nivelul Uniunii Europene, suntem o insulă de stabilitate. În momentul acesta, este o nevoie extrem de mare de noi, atât în ceea ce înseamnă NATO, cât și din punct de vedere al Uniunii Europene, nu putem fi nici sfidați.
Avem vreo 5 milioane de români care locuiesc în în Vestul european, în diaspora românească de acolo, și suntem un popor profund ancorat în valorile europene și am dovedit acest lucru. De asemenea, piața românească este o piață extrem de servilă, extrem de interesantă pentru băncile olandeze, pentru companiile austriece, pentru companiile germane. Noi suntem foarte friendly și foarte deschiși cu privire la aceste corporații. Mai mult decât atât, săptămâna viitoare va veni o comisie, o delegație cerută de România, tocmai pentru a verifica încă o dată frontierele.
Ei nu vor fi însoțiți. Sunt reprezentanți ai consiliului și ai comisiei și nu vor fi însoțiți de reprezentanți ai ministerului de Interne, ministerului de Externe sau altor structuri ale statului român în vizitele pe care le vor face, care vor fi cinci vizite inopinate pe un aeroport din România, pe o graniță fluvială, maritimă și pe trie granițe terestre. E o delegație tehnică, mai mult, sunt pe chestiuni tehnice”, a precizat Rareș Bogdan.
Prim-vicepreședinte PNL susține că România a avut o producție foarte bună de grâu în acest sezon și că „în momentul acesta, acordă tot sprijinul, dă permis trenurilor de marfă să traverseze cât mai repede teritoriul național”.
„Ieri, pe teritoriul României, au traversat 423 de camioane încărcate cu grâne, patru garnituri de tren și nu știu descărcarea – ne poate spune domnul Grindeanu – descărcarea din portul Constanța, de câte containere au fost încărcate pe vapoare cu grâne din Ucraina. Gândiți-vă că, în momentul acesta, România își periclitează pe de-o parte – pentru că noi am avut surplus de grâne, noi am avut 9 milioane de la grâu, am avut o producție foarte bună, 9 milioane de tone în acest sezon, în acest an, și noi folosim între 4 milioane și 4 milioane jumate.
Deci România, în momentul acesta, acordă tot sprijinul, dă permis trenurilor de marfă să traverseze cât mai repede teritoriul național, de multe ori trenurile de călători”, a menționat Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan a afirmat, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că, de 11 ani, două țări europene blochează aderarea României la Schengen, referindu-se la Olanda și Finlanda. Europarlamentarul a lansat totodată și un avertisment față de statele care se opun constant, precizând că, până acum, România a jucat mereu corect, fără a agita spiritele.