Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre scandalul izbucnit după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de compensare a facturilor la energie ar putea duce la dispariția unor furnizori din piață. Europarlamentarul este de părere că „toți cei șapte din consiliul ANRE trebuie îndepărtați din funcție, pentru că au tergiversat măsurile cu privire la piața energiei, nu au venit cu măsuri concrete, au făcut jocuri pentru anumite companii”.
„Avem o situație complicată la nivelul României și extrem de complicată la nivel european cu privire la prețul energiei. ANRE a fost rugată, ca for reglementator, nu solicitată – și pot confirma membrii consiliului coaliției – că rezolvă această problemă de 5 luni de zile. În primele 3 luni de zile, le-au spus că nu se poate. Au apărut pe piață acești 3 dări, care, dintr-o eroare apărută în Ordonanța 27, voită sau nu – nu știu, nu vreau să fac speculații – au făcut niște profituri între 60 de milioane, cel mai prost din 3, și câteva sute milioane de euro, cei mai inteligenți din 3.
Asta pe o chestiune pe care ANRE nu doar că nu a rezolvat-o și nu a prognozat-o, dar din păcate, a încurajat. După toate acestea, ANRE a fost solicitată de către Guvernul României, prin vocea premierului și a liderilor coaliției – a venit și energia și ministrul finanțelor – să participe la redectarea noii Ordonanțe activ. Domnul Iulian Iancu a participat cu cele mai multe propuneri legate de distribuitori, furnizori, prețul la producători, plafonat la producătorii din zona de energie verde”, a afirmat Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan a precizat că nu-și dorește să creeze un scandal în coaliție, în contextul în care România „are nevoie de stabilitate guvernamentală”.
„Aici nu este o chestiune politică. Pe mine nu mă interesează ce culoare politică are președintele, vicepreședintele, câți membri are PNL, câți are PSD, cât are UDMR. Când e vorba de energia care ajunge la micraîntreprindere, la brutărie, la carmangerie, la om în casă și pe care trebuie să o plătească, nu e o chestiune care ține de un partid politic, de asta nu am înțeles reacțiile politice. Aici nu este un reproș sau un scandal în coaliție.
Este o chestiune extrem de simplă, pentru că sunt ultimul care să creeze un scandal în coaliție. România nu are nevoie de scandaluri astăzi în coaliție, are nevoie de stabilitate guvernamentală. Reglementatorul ANRE a participat la redactarea acestei Ordonanțe, a făcut cele mai multe propuneri în această ordonanță, domnul Ionescu, la fel, domnul Zoltan, vicepreședinte ANRE, la fel”, a declarat Rareș Bogdan.
Prim-vicepreședintele PNL susține că membrii consiliului ANRE, „inclusiv reprezentantul PNL – toți s-au dovedit incapabili, incompetenți” și că aceștia „trebuiau să rezolve problema, nu să creeze un plus, să pună presiune pe Guvern”.
„Ca să nu existe niciun fel de discuție și ca să nu avem vreo speculație politică la mijloc, inclusiv reprezentantul PNL – și noi avem un reprezentant acolo, pe domnul Mircea Man – toți s-au dovedit incapabili, incompetenți și am bănuială asta – e doar o bănuială, că nu sunt nici procuror, nici ofițer ca să am informații – că domniile lor au fost certați aseară, după ședința de Guvern, de către reprezentanții furnizorilor, distribuitorilor, companiilor, cu care au relații mai mult sau mai puțin apropiate și, probabil, au înțeles că trebuie să furnizeze pe surse și apoi să vină cu notă în care să spună: ‘Noi nu am fost de acord’.
Ba au fost de acord, au participat, au fost cei care au creat 80% din această Ordonanță de urgență și trebuiau să rezolve problema, nu să creeze un plus, să pună presiune pe Guvern. Am bănuiala că unii dintre ei fac și jocuri ale unor companii și nu apără interesele statului român și interesele cetățeanului român. Cetățeanul român, astăzi, trebuie să știe că ANRE este cel care trebuie să le apere interesele, ca reglementator. Dânșii nu au făcut absolut nimic pentru ei, am făcut-o noi, când am venit și am spus cei 4,2 milioane de cetățeni”, a precizat Rareș Bogdan.
În ceea ce privește solicitarea sa cu privire la o întrunire de urgenţă a coaliţiei, europarlamentarul a menționat că „aici nu e vorba de o chestiune în care arătăm cu degetul un partid politic, aici arătăm cu degetul un consiliu care se crede stat în stat”.
„Am solicitat, cu respect, o întâlnire în coaliție, luni, prin care să hotărâm dacă acest consiliu al ANRE mai reprezintă interesele statului român și mai merită să rămână în funcție. Din punctul meu de vedere, toți cei șapte din consiliul ANRE trebuie îndepărtați din funcție, pentru că au tergiversat măsurile cu privire la piața energiei, nu au venit cu măsuri concrete, au făcut, foarte probabil, jocuri pentru anumite companii – și asta mi se pare cea mai gravă presiune – și 2, au creat neîncredere în piață, au creat distorsiuni pe piață și au creat spaimă în rândul consumatorului final, al cetățeanului român.
Aici nu e vorba de o chestiune în care arătăm cu degetul un partid politic, aici arătăm cu degetul un consiliu care se crede stat în stat, care acționează pe bani mulți, pe niște venituri absolut colosale, sfidătoare, față de un cetățean normal și care nu au fost în stare să reglementeze piața și, mai mult, acum vin să aducă acuzații sau să încerce să disculpe, să iasă dintr-o ecuație la care au luat parte. Nu este corect”, a menționat Rareș Bogdan.