VIDEO | Românii salvează vieți printre ruinele din Turcia
Numărul morților din cutremurul din Turcia și Siria se apropie de 30.000, iar salvatorii din întreaga lume continuă eforturile, aceeștia lucrând fără întrerupere pentru a găsi supraviețuitori.
În ultimele 12 ore, cel de al doilea modul mobilizat în Republica Turcia, format din echipa de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD și echipaj cu personal canin specializat în căutare-salvare au acționat pentru extragerea și salvarea unui bărbat, surprins pe casa scării, într-o clădire de șase etaje, prăbușită complet.
Pentru această misiune dificilă s-au utilizat echipamentele de salvare aflate în dotarea pompierilor salvatori RO-USAR, activitatea fiind sub coordonare medicală.
Victima, prinsă sub grinda de beton de la nivelul etajelor superioare era conștientă și cooperantă. Echipa medicală SMURD a acordat îngrijirile de specialitate care se impuneau victimei, aceasta fiind mai apoi predată ambulanței, aflată la fața locului.
”În această dimineață, echipa RO USAR 2 a salvat de sub dărâmături un bărbat în vârstă de 35 ani, după o misiune continuă de 12 ore După ce a fost identificată victima, cu ajutorul senzorilor de amplificare a sunetelor, salvatorii au realizat în mod progresiv accesul printre elementele prăbușite, pentru a-i oferi o mască cu oxigen. În acțiunile de salvare a fost implicat personal medical și voluntari turci. Această reușită le dă salvatorilor puterea de a continua până la capăt. Mai există speranță!”, se arată pe pagina de Facebook a ISU Bucuresti-Ilfov
România trimite în Turcia un tren cu paturi, corturi, saltele, perne și așternuturi
Un prim tren cu ajutoare a plecat, sâmbătă seara, din Gara București Vest spre Turcia, urmând să ajungă – cel mai probabil marți – la depozitul indicat de autoritățile turce, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Sprijinul constă în materiale de cazarmament din stocurile „Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU, urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
„Trenul transportă 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de fețe de pernă, 4.800 așternuturi și alte materiale, urmând ca diferența de 2.000 de corturi și alte bunuri să plece cu următorul tren”, a precizat șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat.