VIDEO | Rusia îl amenință pe Elon Musk ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei (DOCUMENTAR)

Publicat: 10/05/2022, 21:00

La puțin timp de la invazia Rusiei în Ucraina, Elon Musk a sărit în ajutorul Kievului. El a permis ucrainenilor accesul la rețeaua de internet, cu ajutorul sateliților Starlink. De atunci, cel mai bogat om in lume a transmis mai multe mesaje pentru autoritățile din Rusia, inclusiv pentru liderul Vladimir Putin.

Nu cu mult timp în urmă însă, amenințările au venit și la adresa sa. Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos îl consideră vinovat pe miliardarul Elon Musk, după ce ar fi folosit constelația Starlink, pe orbita joasă a Pământului, care include peste 2.000 de sateliți, să ofere conexiune pe Internet cetățenilor și autorităților din Ucraina, în timpul invaziei.

Cine este Elon Musk

Elon Musk s-a născut în Africa de Sud în anul 1971 și este de bază un inginer, proiectant industrial, inventator și inovator, programator, antreprenor tehnologic și filantrop. El este fondatorul, directorul general și inginerul șef al SpaceX, o companie privată din Statele Unite ale Americii, dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic. Domeniul de bază al companiei este proiectarea, realizarea și dezvoltarea de vehicule spațiale de lansare parțial sau total refolosibile. SpaceX realizează două vehicule de lansare majore; Falcon 1, de dimensiuni mici, lansate în 2008 și Falcon 9, de dimensiuni mari, care au fost lansate în 2009.

Deși inițial Space X a avut sediul în El Segundo, operează în acest moment în Hawthorne, ambele aflate în California. În anul 2008, după trei încercări nereușite, SpaceX a reușit să lanseze pe orbită stabilă primul său vehicul cosmic purtat de racheta purtătoare Falcon 1, un concept 100% original al companiei.

Totodată, Musk este directorul executiv și ahitectul de produs al Tesla, constructorul de automobile electrice de înaltă performanță, fondator al companiei The Boring Company, co-fondator al Neuralink; și co-fondator și inițial co-președinte al consiluilui de administrație al OpenAI, un laborator de cercetare a inteligenței artificiale.

În anul 2008, Elon Musk a primit premiul Fellowship of the Royal Society, iar în 2019 a obținut primul loc pe lista Forbes a celor mai inovativi lideri. Averea sa se apropie de 300 de miliarde de dolari, asta după ce a devenit principalul acționar al platformei Twitter și este considerat de Forbes pe locul 1 în topul celor mai bogate persoane din lume. El este cu peste 100 de miliarde de dolari mai bogat decât locul 2, Jeff Bezos, fondatorul Amazon și Blue Origin.

Rețeaua de staeliți Starlink

Elon Musk a folosit Starlink, o constelație de peste 2.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, care transmite conexiuni la internet către antenele din întreaga lume, la preț redus. Până în anul 2026, Starlink speră să aibă 12.000 de sateliți. În timp ce internetul prin satelit există de ceva vreme, acesta a suferit de latență mare și conexiuni nesigure.

SpaceX susține că scopul său este de a oferi internet de mare viteză, asemănător cablului, în întreaga lume. Musk a spus anterior că afacerea ar putea oferi pentru trei miliarde de oameni care, în prezent nu au acces la internet, o modalitate ieftină de a intra online. Totodată, afacerea ar putea ajuta la finanțarea unui viitor oraș pe Marte.

Starlink în Ucraina

Starlink are o prezență puternică în Ucraina, introdus cu intenția de a menține țara online pe fondul invaziei ruse. Dronele folosite pe teren pot folosi Starlink pentru a menține conectivitatea și pentru a oferi informații pe măsură ce internetul și întreruperile de curent afectează Ucraina. Prin intermediul acestei  tehnologii, dronele pot fi direcționate să arunce muniții antitanc care vor ajuta la prevenirea atacului rusesc. Pe lângă faptul că răspunde la atacuri, oficialii spun că Starlink oferă forțelor ucrainene avantajul de a câștiga războiul dronelor, în timp ce națiunea ripostează cu ajutorul tehnologiei pentru a-i urmări pe rușii invadatori.

Elon Musk susține că „au rezistat tentativelor de hacking și bruiaj” din partea rușilor în aprilie și că își concentrează eforturile SpaceX pe contramăsuri, în detrimentul altor proiecte.

În acest sens, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a transmis pe rețelele de socializare un mesaj de mulțumire pentru sprijinul acordat de Elon Musk și l-a invitat pe acesta să viziteze Ucraina, atunci când se va termina războiul.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a trimis pe contul de Twitter mai multe informații care au fost furnizate de Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos către presa rusă. Ulterior, Rogozin a postat declarația pe rețeaua Telegram.

„Din mărturia șefului de stat major capturat al Brigăzii 36 Marine a Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Dmitri Kormyankov, rezultă că echipamentul Starlink Elon Musk a fost livrat militanților Batalionului Azov și pușcașilor marini ai Forțelor Armate ale Ucrainei la Mariupol cu elicoptere militare”, spune acesta

Totodată, Rogozin mai spune că, potrivit informațiilor deținute, livrarea echipamentelor Starlink ar fi fost realizată de Pentagon. Astfel, spune Rogozin, Elon Musk este implicat în furnizarea de echipamente militare către forțele fasciste din Ucraina, iar pentru asta va fi tras la răspundere, chiar dacă nu recunoaște.

La rândul său, Elon Musk a oferit un răspuns pentru amenințările venite din partea șefului agenției spațiale ruse Roscosmos.

„Cuvântul «nazist» nu înseamnă ceea ce pare să creadă el că înseamnă”, a transmis Musk. În spirit de glumă, acesta a adăugat: „Dacă mor în circumstanțe misterioase, mi-a părut bine să  vă cunosc.”

Cearta dintre Rogozin și Elon Musk a început odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Acesta l-a criticat în nenumărate rânduri și a batjocorit chiar și încercarea lui Musk de a cumpăra Twitter, numindu-l „saci de bani”. Totodată, acesta a criticat  ideea că va aduce libertatea de exprimare pe platformă. În luna martie, Rogozin a fost cel mai înalt oficial rus care a sărit în apărarea lui Vladimir Putin după ce Elon Musk l-a provocat pe liderul rus la luptă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?