Prima pagină » Actualitate » VIDEO – Salvator român din Grecia, mărturie din infern: „Au fost flăcări uriașe, nu am mai văzut niciodată așa ceva. Au ars și chilii ale Mănăstirii Sfântul Ilie din Vilia”

VIDEO – Salvator român din Grecia, mărturie din infern: „Au fost flăcări uriașe, nu am mai văzut niciodată așa ceva. Au ars și chilii ale Mănăstirii Sfântul Ilie din Vilia”

Pompierii români care au mers în misiune umanitară în Grecia mărturisesc că nu au mai văzut niciodată propagări atât de rapide ale flăcărilor așa cum au fost pe parcursul zilei de luni în zona Vilia. Unul dintre luptătorii cu focul români a povestit cum, din cauza unui copac, flăcărule au ajuns la chiliile unei mănăstiri, dar au fost lichidate în scurt timp.

Mărturii emoționante vin de la pompierii români care au luptat, luni, cu un incendiu extraordinar de mare, în zona Vilia, după care au rămas peste noapte în supraveghere, pentru ca focarele rămase să nu se propage.

„Flăcările în sine au fost uriașe”

Pompierul Radu, care conduce două echipaje de stingere în Grecia, era încă de dimineață în zonă și va asigura în continuare schimbul colegilor lui pentru lichidarea flăcărilor.

„A fost o zi extraordinar de grea, un dezastru cum nu am mai văzut niciodată la noi în țară, un foc care s-a propagat și s-a extins cu o așa repeziciune, că nu am apucat să facem prea multe”, povestește pompierul Radu.

El a povestit că echipajele de români au intervenit pentru a proteja câteva case din zonă, de unde locuitorii fuseseră evacuați, însă în urma lor au rămas câteva animale de companie, căței care erau prinși în casă și care au avut de suferit arsuri. Câteva locuințe au fost afectate, dar din fericire nu erau locuite, cel mai probabil erau case de vacanță,

„Frontul flăcărilor și flăcările în sine au fost uriașe, degajări foarte mari de fum, nu mai vedeai absolut nimic. Fără aparatele de respirat sau asemenea măști nuam fi putut interveni o perioadă atât de lungă de timp, dar eu zic că, în colaborare cu colegii greci, care ne-au și coordonat și ne-au îndrumat, am reușit să fim un real ajutor pentru ei în lupta asta inegală cu flăcările”, a spus pompierul.

Ela mărturisit că nu a văzut niciodată o dezvoltare atât de rapidă a unui incendiu, după ce în câteva zeci de minute un munte întreg era în flăcări. Flăcările au ajuns și la Mănăstirea Sf. Ilie – Mănăstirea Ekklisia Profitis Ilias, însă pompierii au reușit să lichideze focul și au monitorizat până dimineață zona.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Prin radiația termică se aprinde, din cauza uscăturii foarte, foarte mari”, a spus pompierul, care a precizat că rămân să protejeze Mănăstirea Sf. Ilie, din apropiere, zonă unde interveniseră și peste zi. „Deja focul trecuse, dar în interior două chilii ardeau, dar am intervenit și am reușit să stopăm incendiul pe toată clădirea bisericii, incendiu care a fost provocat de un copac alăturat, la vreo zece metri distanță, iar obloanele geamurilor erau din lemn și prin radiație termică s-a aprins în interiorul chiliei, deci temperatori extraordinar de mari și propagări ale focului cum n-am mai văzut până acum”, a povestit pompierul Radu.

A doua misiunea umanitară în Grecia

Potrivit informării Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), misiunea în zonă a fost asigurată și pe parcursul întregii nopți. Echipajele pompierilor militari români au monitorizat în permamență și au asigurat protecția Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias. Astfel, 11 militari, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren și un UTV (vehicul de teren), au rămas până dimineață, și s-au asigurat ca obiectivul respectiv să fie în siguranță.

Marți dimineață, pompierii militari din bază urmai să primească noi misiuni de intervenție, din partea ofițerului de legătură elen, ținând cont că zona în care modulul își desfășoară activitatea este încadrată la un nivel de risc de incendiu „ridicat”.

Pompierii români sunt în a doua misiune de ajutorare a colegilor greci în lupte cu flăcările care s-au reaprins și pun în pericol mai multe comunități, potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În această a doua misiunea România a trimis 142 de pompieri cu opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenție, precum și alte mijloace de sprijin logistic, printre care și o dronă.

Decizia a fost luată după ce incendiile din zona Atenei s-au reaprins, la solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.

Convoiul a ajuns cu bine la destinație, după cum a anunțat sâmbătă IGSU, iar baza a fost stabilită la nord de capitala Atena, în zona Elefsina.

După misiunea anterioară umanitară, cei 108 pompieri români care au luptat cu flăcările în Grecia s-au întors acasă ca niște eroi, la mijlocul acestei luni, după o experiență de 10 zile.

Pompierii români au fost înaintaţi în grad, lunea trecută, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Ei au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a DSU, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și