VIDEO | Scoala românească, în „zodia” României Educate? Emoții și promisiuni la început de an școlar. Părinții se tem de o nouă grevă a profesorilor

Publicat: 11 09. 2023, 19:28
Actualizat: 11 09. 2023, 19:56

Țară, țară, vrem la școală? – Iată marea întrebare-dilemă de la începutul anului școlar 2023-2024, când pentru 2,7 milioane de elevi a sunat primul clopoțel din acest an. În timp ce mulți visează încă la o școală ca afară, alții, mai optimiști, speră ca „România Educată” să-și facă simțită prezența și pe meleagurile noastre mioritice.

Deși în urma trâmbițatelor reforme din noile Legi ale Educației rămân încă multe lucruri cu semne de întrebare – printre care transportul elevilor, exmatricularea, noile sancțiuni, salarizarea profesorilor și a directorilor, testarea antidrog – politicienii prezenți la deschiderea festivităților au preferat să vadă partea plină a paharului.

În rest, cu schimbări, prin punctele esențiale, se păstrează tabloul tipic românesc al unui început de școală. O dimineață cu emoții pentru cei mici, care așteptau nerăbdători să-și cunoască sau să-și reîntâlnească colegii și învățătorii. Cei mari, pentru care atmosfera festivităților este deja la capitolul și altele, provocările cu privire la învățământul românesc sunt deja la un alt nivel.

Iohannis, Ciucă, Ciolacu, prezenți la primul clopoțel!

Emoții au avut și directorii școlilor unde au ales să-și facă simțită prezența și politicienii cu greutate – printre care și președintele Iohannis, nimeni altul decât inițiatorul proiectului „România Educată” și premierul Marcel Ciolacu.

Așadar, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei Ligia Deca au participat luni la festivitatea de deschidere a noului an şcolar (2023-2024), organizată la Şcoala Gimnazială Nr. 162 din Bucureşti, acolo unde au fost prezenți și reporterii Gândul, pentru a striga „catalogul” de la fața locului.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost prezent luni la deschiderea anului şcolar la Liceul Tehnologic Timotei Cipariu Blaj, în timp ce  premierul Marcel Ciolacu a ales să participe la deschiderea anului școlar 2023-2024 de la Colegiul tehnic Anghel Saligny din București.

„Sperăm ca anul acesta să fie mai bine”

După o perioadă în care „s-au rumegat” la greu schimbările din Legea Educației și după ce greva profesorilor aproape că a „atârnat” în cui examenele de final de an, elevii și părinții speră ca anul acesta să fie mai bun decât cel anterior.

Mulți dintre ei privesc însă cu rezervă schimbările din învățământul românesc care rămân, de cele mai multe ori, într-o nebuloasă totală.

„Am emoții foarte, foarte mari. Am doi băieți și pentru amândoi am emoții. Cel mare este clasa a opta, iar cel mic este în clasa a treia. Sper că nu vor mai fi tot felul de vacanțe cu tot felul de motive, greve”, mărturisește o bunică, care-și însoțește nepoții, vizibil emoționantă.

„La grevă ne gândim iar. Să sperăm că se înțeleg cu cei de la conducere și totul va fi bine”

Alții se tem că o altă posibilă grevă a profesorilor le-ar putea încurca, din nou, socotelile copiilor și i-ar distrage de la lecții și pregătirea pentru examene.

„Un nou an cu sănătate sperăm, cu gânduri bune, cu așteptări mai mari, cu emoții. Anul trecut a fost într-adevăr mai dificil. Copiii au rămas puțin în urmă cu materia, dar eu zic că au recuperat încet, încet. Sperăm ca anul acesta să fie mai bine. La grevă ne gândim iar. Să sperăm că se înțeleg cu cei de la conducere și totul va fi bine”, a spus mama unei eleve.

„Sper să fie totul bine, să învețe, să decurgă normal. Mă gândesc și la băiat că trece clasa a noua”, și-a povestit oful un alt părinte.

„Este pentru prima dată în istoria acestei școli când președintele României vizitează această școală”

Dorin Stoican, directorul Școlii Gimnaziale nr. 162, a mărturisit că prima zi de școală, de anul acesta, a fost cu adevărat specială, întrucât pentru prima oară în istoria unității de învățământ au venit atât președintele României, cât și ministrul Educației la festivitatea de deschidere.

„În istoria de 104 ani a acestei unități de învățământ, această zi este absolut specială. Este pentru prima dată în istoria acestei școli când președintele României vizitează această instituție de învățământ. Este pentru prima dată în istoria școlii când un ministru al Educației pășește în unitatea noastră școlară.

Este pentru prima dată în istoria școlii când un inspector școlar general al Municipiului București, în funcție, vine la noi în școală. Deschidem astăzi oficial anul școlar 2023-2024, dorindu-vă mult succes, iar la sfârșitul anul școlar să culegem roade cel puțin la fel de bogate, ca în anii școlari anteriori”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale nr. 162.

Președintele Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere a noului anul școlar de la Școala Gimnazială nr. 162 din Giulești

„Deschiderea acestui an școlar are semnificația unui nou început, din mai multe perspective”

Președintele Iohannis nu a ratat luni ocazia să vorbească și despre „împlinirile” din școala românească, spunând că „după îndelungi și temeinice dezbateri, avem, în sfârșit, legi ale educației moderne, care transpun în practică viziunea proiectului România Educată.”

„Viitorul se clădește cu și prin educație, investind în potențialul copiilor și în cel al tinerilor. Este, de departe, cea mai bună investiție pe care o putem face”, a mai  transmis Iohannis.

Șeful statului nu a ocolit nici subiectul dezbaterilor din ultima perioadă, menționând „fenomenul alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor”, despre care a precizat că va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Preferând să păstreze discursul într-o notă optimistă, șeful statului le-a transmis elevilor, în cadrul festivității de deschidere a anului școlar la Școala Gimnazială 162 din Capitală, că vor fi „primele generaţii care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ care urmăreşte obiective îndrăzneţe.”

„Vreau să vă felicit pentru eforturile pe care le-ați făcut pentru îmbunătățirea bazei materiale a școlii, dar și pentru a le crea copiilor o veritabilă comunitate, unde vin cu drag și se pot maturiza armonios. Ați reușit să transformați această școală într-un reper, când vorbim despre participarea școlară. Școala în care mă aflu astăzi este un exemplu al faptului că educația poate transforma destine și că, prin demersuri comune, putem oferi copiilor reale oportunități de dezvoltare”, a precizat președintele.

„Acest an școlar este un nou început pentru întregul sistem de educație”

Prezentă alături de președinte, Ligia Deca, ministrul Educației, a subliniat că această zi este un nou început pentru întregul sistem de educație.

„După cum știm, legea învățământului preuniversitar a intrat deja în vigoare și pune treptat în aplicare viziunea proiectului «România educată» inițiat chiar de către președintele României. Mă bucur că am ocazia să sărbătoresc acest moment important aici.

Mi-am dedicat o bună perioadă a carierei pentru a îmbunătăți sistemul educațional din România și de aceea mă bucur să pot afirma că, în sfârșit, schimbarea pe care am făcut-o cu toții începe să se vadă”, a punctat Ligia Deca.

 

CITEȘTE ȘI:

Aproape trei milioane de elevi se întorc de astăzi în bănci. Anul școlar 2023-2024 în cifre: structură, zile libere, vacanțe

VIDEO În prima zi de școală, Klaus Iohannis laudă Legile Educației și face promisiuni. Iohannis introduce subiectul drogurilor pe agenda CSAT