Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Seceta și scumpirea furajelor îi determină pe fermieri să-și vândă animalele: “Este un an foarte greu pentru noi”

VIDEO | Seceta și scumpirea furajelor îi determină pe fermieri să-și vândă animalele: “Este un an foarte greu pentru noi”

Seceta îi determină pe mulți dintre crescătorii de animale să-și vândă oile, caprele sau vacile. Pășunile unde își duceau animalele s-au uscat, iar fermierii sunt nevoiți să le cumpere furaje ca să le întrețină, iar prețul acestora s-a dublat față de anul trecut.

Traian Gârtan este fermier în comuna Slătioara, județul Olt. Vara, bărbatul obișnuia să-și hrănească animalele direct cu iarba de pe câmp, numai că în acest an seceta a pârjolit câmpurile localității.

Pășunile sunt acum aproape complet uscate, iar crescătorii de animale sunt nevoiți să cumpere mâncarea pentru bovine.  Traian Gârtan spune că furajele îl costă circa 1.000 de euro pe lună, așa că a decis să vândă 5 din cele 25 de vaci. 16 lei/ kg de carne a obținut omul, un preț cu 2 lei mai scăzut față de luna trecută.

“Este un an foarte greu pentru noi fermierii și, în special, pentru crescătorii de animale pentru că din cauza secetei nu mai avem unde paște animalele, furajele s-au scumpit și suntem nevoiți să le vindem, să le ducem la abator, o parte din ele ca să le menținem pe celelalte, ca să nu închidem ferma.(…) În ultimii 7, 8, 10 ani eu nu îmi aduc aminte să fi trecut printr-o asemenea situație”, a declarat Traian Gârtan, femier.

„Când mergi pe iarba de acolo, zici că mergi pe cenușă”

În situația lui sunt aproapae jumătate din crescătorii de animale din Slătioara.

“Când mergi pe iarba de acolo, zici că mergi pe cenușă. Nu ai ce să faci. O să ajungem să le vindem, că nu avem ce să facem. Cu ce să le ținem? Mai ales la iarnă”, a mai spus un alt crescător de animale.

Probleme sunt și în județul Dolj, mai ales în sudul județului unde multe din fostele pășuni s-au transformat în zone deșertificate. Acolo un primar a măsurat temperatura de la sol în ultimul val de canicalulă și termometrul arăta 60 de grade. Fermierii spun că o soluție ar fi ca Ministerul Agriculturii să subvenţioneze o parte din hrana animalelor. Altfel, fie îşi vor vinde animalele, fie vor recurge la credite bancare, doar ca să le poată hrăni.

Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a ... vezi toate articolele

Citește și